Άμεσο τερματισμό της βίας στην Ουκρανία ζητά ο Μπαρόζο

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και του ζήτησε «να βάλει άμεσα τέλος στη βία».

Ο Μπαρόζο υπενθύμισε στον συνομιλητή του «τη συγκεκριμένη ευθύνη που βαραίνει την ουκρανική κυβέρνηση να αποφύγει τη βία και να εγγυηθεί τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες», μία ημέρα μετά τις βίαιες συγκρούσεις στο Κίεβο μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών που στοίχισαν τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Ο Μπαρόζο προειδοποίησε επίσης τον Ουκρανό πρόεδρο ότι οι Βρυξέλλες «θα αντιδράσουν σθεναρά στην επιδείνωση της κατάστασης» και ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν αύριο εκτάκτως για να συζητήσουν «στοχευμένα μέτρα εναντίον όσων ευθύνονται για τη βία».

Στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει εξάλλου ότι ο πρόεδρός της μετέφερε στον Γιανουκόβιτς «την κατάπληξη και την ανησυχία του» για τις πρόσφατες συγκρούσεις στην Ουκρανία και «καταδίκασε τη χρήση βίας για την επίλυση της πολιτικής κρίσης».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα