Άναψε το «πράσινο φως» ο Ομπάμα για αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ

To πράσινο φως» για στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα προκειμένου να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα οι ΗΠΑ ξεκίνησαν τη ρήψη ανθρωπιστικών προμηθειών στις μειονότητες που βρίσκονται υπό πολιορκία, προκειμένου να αποφευχθεί μια «πιθανή ενέργεια γενοκτονίας».

Μετά τις επαφές του με την ομάδα εθνικής ασφαλείας του, ο Ομπάμα δήλωσε πως ενέκρινε την «στοχευμένη» χρήση των αεροπορικών δυνάμεων προκειμένου να προστατευθεί το αμερικανικό προσωπικό στην περίπτωση που οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κινηθούν προς την Αρμπίλ, πρωτεύουσα της ημιαυτόνομης κουρδικής περιοχής στο βόρειο Ιράκ, ή στη περίπτωση που απειληθούν Αμερικάνοι οπουδήποτε στο Ιράκ.

Όπως τόνισε, οι αεροπορικές επιθέσεις, οι πρώτες που θα πραγματοποιηθούν μετά την αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ το 2011, θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν εάν κριθεί απαραίτητο για τη στήριξη των ιρακινών και κουρδικών δυνάμεων, που προσπαθούν να «σπάσουν» την κατάληψη από τους Ισλαμιστές βουνοκορυφής, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πολίτες.

Στο τηλεοπτικό του μήνυμα, που μεταδόθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης από τον Λευκό Οίκο, ο Ομπάμα επέμεινε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί στρατός ξηράς και πως δεν έχει καμία πρόθεση να αφήσει τις ΗΠΑ «να συρθούν σε έναν ακόμα πόλεμο στο Ιράκ».

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου έρχεται ως απάντηση στις εκκλήσεις των ιρακινών και κουρδικών αρχών για βοήθεια ώστε να αναχαιτιστεί η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ και να αντιμετωπιστεί η εκτυλισσόμενη ανθρωπιστική κρίση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα