“Άνευ όρων παράδοση”

«Πάγο» στο πανηγυρικό κλίμα περί «εθνικής επιτυχίας» που επιχειρεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το ελληνικό χρέος βάζει το ΠΑΣΟΚ, με ανακοίνωσή του.
«Γιατί θριαμβολογεί άραγε η κυβέρνηση;» είναι το ερώτημα που θέτει η Χαριλάου Τρικούπη, για να συνεχίσει: «Μήπως γιατί η συζήτηση περί της αναδιάρθρωσης και απομείωσης του δημοσίου χρέους, έκλεισε μόνο με τα ήδη γνωστά βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία μικρή μόνο οικονομική επίδραση θα έχουν ως το 2060; Και μάλιστα πολύ μικρότερη, υποπολλαπλάσια της σημαντικής μείωσης χρέους που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2012 και κατήγγειλε (!!) ο κ. Τσίπρας.
Μήπως γιατί τα ουσιαστικά μέτρα για το χρέος παραπέμφθηκαν μετά το 2018, όπως ακριβώς ζητούσε ο κ Σόιμπλε; Μήπως γιατί οι παλληκαρισμοί του κ. Τσίπρα για το χρέος μεταβλήθηκαν σε άτακτη υποχώρηση;
Επίσης με το κείμενο απόφασης του Eurogroup γίνεται σαφές πως:
• Τα πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ που συνεπάγονται δυσβάστακτα μέτρα θα διατηρηθούν για μερικά χρόνια ακόμη.
• Η τρόικα ξανάρχεται με τις εξοντωτικές απαιτήσεις του ΔΝΤ στο τραπέζι.
• Η Κυβέρνηση καλείται για σοβαρές υποχωρήσεις στα εργασιακά.
• Η προοπτική συμφωνίας για το 2016 εγκαταλείπεται.
Τι μας μένει ως χώρα; Μόνο η παράταση της αβεβαιότητας, η ομολογία της διαρκούς επιτροπείας και η απαγορευτική για την ανάπτυξη ανασφάλεια. Αυτή είναι η αλήθεια, η πραγματικότητα. Μια κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, ανίκανη και αδύναμη να διαπραγματευθεί. Εγκλωβισμένη στο ψέμα και τον λαϊκισμό. Δυστυχώς δεν έχουμε εθνική επιτυχία, αλλά την προαναγγελία μιας άνευ όρων παράδοσης».
Ο Βενιζέλος
Θέση για την απόφαση του Eurogroup πήρε και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος σε μακροσκελή ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι η χώρα υπέγραψε 4ο μνημόνιο δίχως να πάρει χρήματα. «Ελπίζω αρκετοί να θυμούνται τι έχει λεχθεί όλα αυτά τα χρόνια και τι συμβαίνει τώρα. Δεν πειράζει που γλύφουν εκεί που έφτυναν. Πειράζει ότι εγκλωβίζουν τη χώρα στο βάθος της βλάβης που προκάλεσαν» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος συνοψίζοντας το αποτέλεσμα των χειρισμών της κυβέρνησης σε πέντε σημεία:
1. Άμεση επιβάρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους με αντάλλαγμα την θεωρητική μικρή ελάφρυνση του χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών το 2060, εφόσον εκπληρούνται έως τότε διαρκώς οι δημοσιονομικοί στόχοι ( πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% κλπ).
2. Εξάρτηση του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης από το ΔΝΤ, με το οποίο και πρέπει να υπογράφει μνημόνιο τρία plus.
3. Δέσμευση της χώρας για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 % του ΑΕΠ το 2018 και τα έτη που ακολουθούν σε μεσοπρόθεσμη βάση, με «κόφτη» και σχετικά διαρθρωτικά μέτρα που θα περιληφθούν στο μνημόνιο τέσσερα.
4. Εξαφάνιση της υπόσχεσης για μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
5. Εκτίμηση της ανάγκης για μεσοπρόθεσμα μέτρα ως προς το χρέος, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, τον Ιούλιο του 2018 και πάντα σε συνδυασμό με τους όρους του τέταρτου μνημονίου.
Ο κ. Βενιζέλος όμως κατέθεσε κι αίτημα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να κληθούν για να ενημερώσουν τα μέλη της, εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών και των δικαστικών ενώσεων. Ειδικότερα, ο κ. Βενιζέλος με αφορμή δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία πολιτικά πρόσωπα εμπλέκονται σε λίστες φοροδιαφυγής, ζήτησε να κληθούν και να ενημερώσουν την Επιτροπή είτε ο υπουργός Οικονομικών ή η αρμόδια υφυπουργός, είτε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου για να ερευνηθεί, όπως είπε, αν εμπλέκεται η κυβέρνηση στη διαρροή αυτών των πληροφοριών.
Το αίτημα του Ευάγγελου Βενιζέλου όμως βρήκε αρνητικούς τους βουλευτές της κυβέρνησης οι οποίοι υποστήριξαν ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ασχολείται κάθε φορά που δημοσιεύονται ψέματα ή υπάρχει παραπληροφόρηση, αλλά και ούτε να καλεί για εξηγήσεις του υπουργούς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα