Άνοιγμα Κυριάκου στην κοινωνία…

Ως μία μεγάλη ευκαιρία για άνοιγμα στην κοινωνία αντιμετωπίζουν οι επιτελείς της Νέας Δημοκρατίας το συνέδριο του κόμματος που θα διεξαχθεί το διήμερο 16-17 Δεκεμβρίου. Και πως θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν τα δημοσκοπικά ποσοστά της «γαλάζιας» παράταξης δείχνουν αμετακίνητα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Όπως έχουμε επισημάνει ξανά από την «Α», παρά το κλίμα αισιοδοξίας που εκφράζει η Πειραιώς, αποτελεί στοιχείο προβληματισμού το γεγονός ότι παρά την μεγάλη φθορά της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι οι ψηφοφόροι γυρνάνε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία αδυνατεί να αυξήσει τα ποσοστά της. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για μία ακόμη φορά επανέλαβε ότι ανοίγει τις πόρτες του κόμματος σε νέους ανθρώπους, νέες ιδέες και πρόσωπα που δεν προέρχονται από την παραδοσιακή εκλογική βάση του κόμματος. Ο ίδιος απηύθυνε εκ νέου προσκλητήριο συνεργασίας και κοινής δράσης «σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου που θέλουν να συμβάλουν στην έξοδο από την κρίση». Δεν είναι τυχαίο πως η προσυνεδριακή διαδικασία περιλαμβάνει επτά συναντήσεις – συνεδριάσεις με ισάριθμες θεματικές ενότητες, που αγγίζουν κάθε κοινωνική ομάδα.

Στην Ν.Δ., παρ’ ότι επιμένουν στο αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, γνωρίζουν πως στον ορίζοντα δεν υπάρχουν εθνικές εκλογές – τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο του 2018. Κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για να πεισθεί η κοινωνία πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει το «κλειδί» για την έξοδο από το Μνημόνιο και την οικονομική κρίση. Το ζητούμενο, όμως, είναι εάν υπάρχει και ο τρόπος, καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών δεν δείχνει να πείθεται από το αφήγημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με δεδομένο δε πως το μόνο που μπορεί σε αυτήν την φάση να υποσχεθεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι ότι μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τα ασφυκτικά δημοσιονομικά πλαίσια, αντιλαμβάνεται κανείς την δυσκολία του εγχειρήματος!

Επικοινωνιακό μπαράζ

Κωστής Χατζηδάκης (πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου) και Λευτέρης Αυγενάκης (γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.) είναι τα δύο πρόσωπα εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη που θα αναλάβουν να φέρουν εις πέρας την διαδικασία που θα κορυφωθεί με το διήμερο συνέδριο στα μέσα Δεκεμβρίου. Η αρχή γίνεται στις 8 Οκτωβρίου από την Νίκαια, μια λαϊκή συνοικία που μαστίζεται από ανεργία και εγκληματικότητα. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να δώσει βήμα διαλόγου σε πολίτες που ίσως και να μην είχαν ποτέ αυτή την ευκαιρία, με τον κ. Χατζηδάκη να δηλώνει ότι «στόχος της παράταξης είναι να συνθέσει τις ιδέες των μελών της με αυτές της κοινωνίας των πολιτών».

Η δεύτερη προσυνεδριακή συζήτηση είναι προγραμματισμένη για τις 21 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί στην Πάτρα και έχει ως αντικείμενο συζήτησης τους νέους. «Η θεματική του δεύτερου προσυνεδρίου επιβεβαιώνει και αναδεικνύει την κεντρική αρχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πως ό,τι σχεδιάζεται σήμερα, έχει στον πυρήνα του το αύριο. Με τη νεολαία ως σημείο αναφοράς και τη δέσμευσή του ότι ”όλα θα χτιστούν από την αρχή” για την επαγγελματική εκπαίδευση, ότι τα σχολεία θα γίνουν σύγχρονα και ότι τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν ως πόλοι έρευνας, καινοτομίας και αριστείας, με απώτερο σκοπό την αποτροπή της φυγής των νέων στο εξωτερικό», σχολιάζει στην «Α» συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη.

Υπάρχει «πάγκος»

Την ίδια ώρα, κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εμφανίζονται θορυβημένα από τις αναφορές του προέδρου του κόμματος ότι «θα κυβερνήσω με τους καλύτερους», ότι «δεν πιστεύω στις διαχωριστικές γραμμές», ότι «θα δείτε εξωκοινοβουλευτικά στελέχη αλλά και πρόσωπα που θα σας εκπλήξουν». Οι πιο μυημένοι γνωρίζουν πως καθ’ όλο το διάστημα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης έχει χτίσει έναν κύκλο προσώπων πέραν της Πειραιώς, που βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία μαζί του.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος τον συνόδευσε κατά την επίσκεψή του στην γαλλική πρεσβεία όπου συναντήθηκε με τον Εμανουέλ Μακρόν. Άλλο ένα τέτοιο πρόσωπο είναι ο πρώην διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Τάκης Αράπογλου, που εκτιμάται ότι θα έχει κομβικό ρόλο σε ενδεχόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τα 7 «γαλάζια» προσυνέδρια

# 1Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Για τους Εργαζόμενους και τους Ανέργους» (8 Οκτωβρίου, Νίκαια)
# 2Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Για τους Νέους» (21 Οκτωβρίου, Πάτρα)
# 3Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη» (Ιωάννινα)
# 4Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Για τις Επιχειρήσεις και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας» (Ηράκλειο)
# 5Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Για τους Αγρότες και την Ανάπτυξη στην Περιφέρεια» (Λάρισα)
# 6Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Για την καθημερινότητα των Ελλήνων, την Ασφάλεια και την Ποιότητα Ζωής τους» (Ανατολική Αττική)
# 7Ο ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ: «Για ένα Νέο Πατριωτισμό» (Θεσσαλονίκη)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα