Άξονα από ατσάλι και φτερά στα άκρα

Πολύ συγκεκριμένο στόχο και προοπτική είχε το βασικό μεταγραφικό πλάνο του Παναθηναϊκού, το οποίο ολοκληρώθηκε με την απόκτηση του Σέρχιο Σάντσεθ για το κέντρο της άμυνας. Ο Γιάννης Αναστασίου, σε συνεργασία με τους Βόκολο και Φύσσα, έθεσαν ως βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση του ρόστερ ενόψει της νέας περιόδου την ενίσχυση του «άξονα», στα πρότυπα των μεγάλων ομάδων της Ευρώπης.

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν αφορούσαν κατά πρώτον την παραμονή με κάθε κόστος του Μάρκους Μπεργκ. Το πρώτο βήμα έγινε με το νέο συμβόλαιο που υπέγραψε ο Σουηδός επιθετικός. Το δεύτερο βήμα έγινε με την απόρριψη των βολιδοσκοπήσεων που έγιναν από ευρωπαϊκούς συλλόγους. Ο Παναθηναϊκός είχε προτάσεις και το επισημαίνουμε αυτό, ώστε να αναδείξουμε τον απώτερο στόχο, ο οποίος δεν είναι άλλος από την –πάση θυσία– κατάκτηση του πρωταθλήματος και την πρόκριση –ει δυνατόν από φέτος μέσω των προκριματικών– στους ομίλους του Champions League. Το θέμα συζητήθηκε και με τον ατζέντη του Σουηδού. Ο Παναθηναϊκός ζήτησε να μάθει αν ο 29χρονος επιθετικός θέλει να μείνει ή να φύγει, εφόσον έχει προτάσεις στα χέρια του. Ο Μπεργκ όχι μόνο δεν ζήτησε να αποχωρήσει, αλλά έθεσε εαυτόν στη διάθεση της ομάδας σε αρχηγικό επίπεδο, δηλώνοντας απερίφραστα πως για εκείνον προέχει να κατακτήσει το πρωτάθλημα με το «τριφύλλι». Το τι θα γίνει το επόμενο καλοκαίρι, είναι μία διαφορετική ιστορία.

Σε δεύτερη φάση, ο Παναθηναϊκός αναζητούσε έναν μέσο που θα αύξανε το συνολικό επίπεδο της ομάδας. Όταν πλησίασαν τον μάνατζερ του Μίκαελ Εσιέν και πήραν θετική ανταπόκριση, άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του πλάνου. Οι διαδικασίες «έτρεξαν» γρήγορα και αποφασιστικά, με αποτέλεσμα να ολοκληρωθεί μία σπουδαία μεταγραφή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξαν δύο άτομα «κλειδιά». Ο ένας είναι ο Γιάννης Αλαφούζος. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ, αν και γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα τα οικονομικά της ομάδας, πρότεινε την υπέρβαση, ακριβώς γιατί ο συγκεκριμένος παίκτης μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Ο δεύτερος άνθρωπος ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ. Ο Γάλλος μεσολάβησε καταλυτικά στην προσπάθεια να πειστεί ο Γκανέζος χαφ. Οι «εγγυήσεις» που του έδωσε ο Σισέ μέτρησαν πολύ στην τελική του απόφαση.

Το τρίτο κομμάτι ήταν η μεταγραφή ενός στόπερ. Ο Εράσμους Θελάντερ είναι καλός παίκτης, αλλά δεν είναι επιτελικός αμυντικός. Ο Σέρχιο Σάντσεθ, ο οποίος τελικά αποκτήθηκε, είναι παίκτης που μπορεί να δώσει αυτό που λείπει από την «πράσινη» άμυνα. Είναι δυναμικός, διαθέτει εμπειρία, έχει αντιμετωπίσει τους καλύτερους επιθετικούς στον κόσμο και ξέρει να χειρίζεται την μπάλα στα πόδια του και να οργανώνει την αμυντική του γραμμή.

Ως εκ τούτου, ο στόχος έχει επιτευχθεί απολύτως. Με τρεις ηγέτες, έναν σε κάθε γραμμή, ο Παναθηναϊκός διαθέτει αυτήn τη στιγμή έναν άρτιο άξονα, πάνω στον οποίο θα στηρίξει τα πλάνα του ο Γιάννης Αναστασίου. Ο στόχος του Παναθηναϊκού είναι κατ’ αρχήν να περάσει στους ομίλους του Champions League, ώστε να ανασάνει οικονομικά και ακολούθως να διεκδικήσει το πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Με τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει, μπορεί να πετύχει τους στόχους του και αυτό το αντιλαμβάνονται οι οπαδοί του, οι οποίοι παρά την κρίση ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ΠΑΕ.

Επιμένει για Μαυρία
Η ευτυχής κατάληξη της μεταγραφής του Σέρχιο Σάντσεθ ανέδειξε τους σωστούς χειρισμούς του «πράσινου» μεταγραφικού επιτελείου. Ο επόμενος στόχος είναι η απόκτηση του Χάρη Μαυρία από τη Σάντερλαντ, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν.
Οι επαφές με τον αγγλικό σύλλογο έχουν προχωρήσει αρκετά, δεν έχουν όμως καταλήξει σε συμφωνία. Οι «μαύρες γάτες» αξιώνουν το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο ο Παναθηναϊκός δεν είναι διατεθειμένος να δώσει.
Η αντιπρόταση των «πράσινων» κυμαίνεται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ προσφέρονται και μπόνους, ανάλογα με τις επιδόσεις του παίκτη. Με τον Μαυρία έχει ήδη επιτευχθεί συμφωνία, ενώ ο Γιάννης Αναστασίου έχει ζητήσει να αποκτηθεί οπωσδήποτε ένας δεξιός χαφ, με σαφή προτίμηση βέβαια στον Έλληνα άσο.

Κόντρα στα… capital controls οι «πράσινοι»
Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού, αν και οι τράπεζες είναι κλειστές, αν και η χώρα κινδυνεύει να περιέλθει στο απόλυτο χάος, αν και το μέλλον μοιάζει περισσότερο δυσοίωνο από ποτέ για εμάς και τις οικογένειές μας, αν και η σύγκρουση με ένα αδυσώπητο και τερατώδες κατεστημένο θα έχει τεράστιες απώλειες, αν και ακόμη και στο καλύτερο σενάριο ο περιορισμός άντλησης κεφαλαίων (capital controls) θα μας ακολουθεί για μεγάλο διάστημα, ενδεχομένως και χρόνια, παρ’ όλα αυτά έσπευσαν να στηρίξουν την ομάδα τους ανανεώνοντας τη μετοχική τους ιδιότητα.
Εν μέσω της μεγαλύτερης κρίσης που έχει βιώσει ο τόπος από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα, οι εγγραφές στην «Παναθηναϊκή Συμμαχία» ξεπέρασαν τις πέντε χιλιάδες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα