Άπιαστο όνειρο η αυτοδυναμία για Ερντογάν – Οι Κούρδοι μπαίνουν ξανά στη Βουλή

Την Κυριακή 1η Νοεμβρίου διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στη γειτομική Τουρκία και όπως όλα δείχνουν η αυτοδυναμία για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP)είναι όνειρο απατηλό όπως δείχνουν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις.

Ωστόσο, μία δημοσκόπηση δείχνει ότι το ΑΚP μπορεί να κυβερνήσει τη χώρα μόνο του.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου «A&G Research, το κυβερνών κόμμα AKP εμφανίζεται τουλάχιστον κατά 6 μονάδες ενισχυμένο σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, το AKP συγκεντρώνει 47,2 % στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που του εξασφαλίζει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Πρόκειται όμως για μία δημοσκόπηση που εξασφαλίζει θριαμβευτική νίκη στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, καθώς όλες οι υπόλοιπες δείχνουν πως η Τουρκία θα πρέπει να οδηγηθεί σε κυβέρνηση συνεργασίας.

Άρα, το μεγάλο ερώτημα στις εκλογές της Κυριακής είναι αν θα επαναληφθεί το σκηνικό της τελευταίων εκλογών, της 7ης Ιουνίου, δηλαδή, πρωτιά του ισλαμοσυντηρητικού κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά χωρίς αυτοδυναμία.

Αυτός εξάλλου ήταν και ο λόγος που η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές, καθώς ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου του κόμματος του προέδρου Ερντογάν, δεν κατάφερε να συμφωνήσει με κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης και να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού.

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης συγκεντρώνει ποσοστό από 41% έως 42% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (Κεμαλικοί) με 27% έως 28%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 14% έως 15,5% και το αριστερό φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 12% έως 14%.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου, τα κόμματα είχαν τα εξής ποσοστά: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης: 40,87%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 24,96%, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος: 16,29%, Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών: 13,12%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα