Άσμουσεν: Σε ετοιμότητα η ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Έτοιμη να αναλάβει και πάλι δράση, αν είναι απαραίτητο, για να διατηρήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη εντός του στόχου, δηλώνει η ΕΚΤ, μέσω του μέλους του εκτελεστικού της συμβουλίου, Γιοργκ Άσμουσεν, που άφησε παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων.

Η ΕΚΤ μείωσε αυτόν τον μήνα το βασικό της επιτόκιο στο 0,25%, ποσοστό που αποτελεί ιστορικό χαμηλό, αφού ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο στο 0,7% – μακράν του στόχου της ΕΚΤ για λίγο κάτω του 2%.

«Αν η κατάσταση με τον πληθωρισμό το απαιτήσει, μπορούμε να αναλάβουμε ξανά δράση και ένα από τα ενδεχόμενα μέτρα θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε το αποκαλούμενο αρνητικό καταθετικό επιτόκιο», δήλωσε ο Άσμουσεν σε συνέντευξή του στον αυστριακό ραδιοσταθμό ORF.

Το καταθετικό επιτόκιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μηδέν και η περαιτέρω μείωσή του σημαίνει ότι οι τράπεζες θα έπρεπε να αρχίσουν να πληρώνουν για να «σταθμεύουν» τα κεφάλαιά τους overnight στην ΕΚΤ.

Ο Άσμουσεν δήλωσε πως ο ίδιος θα ήταν «πολύ, πολύ προσεκτικός» αν έπρεπε να χρησιμοποιήσει αυτό το εργαλείο, αλλά και δεν απέκλεισε τη χρησιμοποίησή του.

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε, πάντως, πως προς το παρόν οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών είναι ισορροπημένοι και δεν υπάρχει κίνδυνος αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα