Έβγαλε το καπέλο στον Καραμανλή για το Βουκουρέστι

Για «ενδεδειγμένους χειρισμούς της κυβέρνησης Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι» έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου. «Εξωτερική πολιτική δεν γίνεται χωρίς σχέδιο και γνώση, ενταγμένη στην άσκηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων» ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός σε εκδήλωση για την κοπή της πίτας του ΚΙΔΗΣΟ με αφορμή τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των Σκοπίων.

Τόνισε ότι στο Βουκουρέστι δεν μπήκε βέτο γιατί δεν έγινε ψηφοφορία , αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι οι χειρισμοί της τότε κυβέρνησης της Ν.Δ. ήταν οι ενδεδειγμένοι καθώς υπήρξε συνεργασία με την αξιωματική αντιπολίτευση για τη διαμόρφωση της εθνικής θέσης: «Σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για κάθε χρήση». Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια υπογράμμισε ότι «δεν προσέφεραν το ΄92 ούτε προσφέρουν σήμερα, ενώ πολλοί έκαναν καριέρα με αυτά».

Φουλ επίθεση για τα οικονομικά

Όμως για το θέμα της χρεοκοπίας της χώρας ο πρώην πρωθυπουργός επιτέθηκε με σφοδρότητα στην ομιλία του κατά του Κώστα Καραμανλή, του Γιώργου Προβόπουλου, αλλά του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Αναφερόμενος ειδικά στον Κώστα Καραμανλή, τόνισε ότι “με τις εκκωφαντικά καταστροφικές επιλογές του, παραμένει σιωπηλός. Δεν είναι όμως ανενεργός. Ο ίδιος, όσο και οι «κύκλοι» του, κάποιοι από τους οποίους είναι δανεικοί στο σημερινό Μαξίμου, επιμένουν, παρά την καταστροφή που έχουν προκαλέσει, να ιεραρχούν την προσωπική τους μοίρα, ως υπέρτερη του Ελληνικού λαού”.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε μεν ότι “δεν έχω τίποτα τον προσωπικό με τον Κώστα Καραμανλή, καθώς πολλά από τα βαθύτερα αίτια του ελληνικού προβλήματος ήταν χρόνιες παθογένειες”, αλλά τον επέκρινε ότι “πήρε όμως μια Ελλάδα, το 2004, στην ακμή της παρουσίας της στην ΕΕ, με ιστορικές επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική, με σοβαρές νέες υποδομές, με την προοπτική των Ολυμπιακών Αγώνων, ευκαιρία τεράστιας προβολής της χώρας μας, βρήκε έναν Ελληνισμό με κέφι, ελπίδα και την οικονομία σε πρωτοφανή ανάπτυξη. Και αντί να αξιοποιήσει την ζηλευτή αυτή θέση κατάφερε να την υπονομεύσει βάναυσα. Παρέδωσε την Ελλάδα αναξιόπιστη, αναξιόχρεη και προβληματικήΧωρίς καμία αμφιβολία, η θητεία του αποτελεί το αποκορύφωμα του ελληνικού προβλήματος. Δηλαδή, των πελατειακών αντιλήψεων και πρακτικών, που έφεραν την Ελλάδα να γίνεται  επαίτης και τελικά εξαρτώμενη από εξωτερική βοήθεια”.

Κάνοντας λόγο για συνομωσίες, τόνισε μεταξύ άλλων: “Η χώρα χρεοκόπησε γιατί εμείς – και μάλιστα, η Ανεξάρτητη Στατιστική Υπηρεσία – μαγείρεψε τα στατιστικά στοιχεία. Όχι γιατί αυτός, με τον σημερινό ΠτΔ και τους υπόλοιπους υπουργούς του, μοίραζαν το δημόσιο κορβανά για να αγοράσουν ψήφους και εύνοια ημετέρων. Ακόμη τον περιμένω να μιλήσουμε δημοσίως. Από εκεί που μείναμε τον Οκτώβρη του 2009, όταν τον ρώτησα για την κατάσταση της χώρας και η απάντησή του ήταν: Τρία πουλάκια κάθονται. – Κι η χώρα στα τάρταρα. Καθημερινά όμως αποκαλύπτονται. Τα ψευδή στοιχεία που δημοσιοποίησαν στην ΕΕ το 2009 – δυο μέρες πριν τις εκλογές – τα ονοματίζει η διακομματική έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που έγινε το 2015 ως ξεδιάντροπη «απάτη».

Τις πρακτικές τους, τις ομολόγησε δημόσια ο κ. Προβόπουλος, μόλις πέρσι. Είχαν στήσει ολόκληρη επιχείρηση από το καλοκαίρι του 2008, για να αποκρύψουν την αλήθεια. Ο κ. Προβόπουλος, ως συνοδοιπόρος και συνυπεύθυνος του κ. Καραμανλή, ομολόγησε μόλις πέρσι, πως ζήτησε από το ΔΝΤ και τον τότε υπεύθυνο για την Ελλάδα, κ. Τράα, να μην δημοσιοποιήσουν την Έκθεσή του. «Τον παρακαλέσαμε, να μην το δημοσιεύσει γιατί θα γινόταν χαμός», είπε χωρίς αιδώ.  Ο κ. Προβόπουλος που τάχα μας είχε ενημερώσει. Μας ενημέρωσε κάποιες μέρες πριν από τις εκλογές ότι το έλλειμμα μπορεί να είναι διψήφιο. 3 ημέρες μετά από τις εκλογές είπε ότι είναι 12,5%. Και πάλι έκρυψε την αλήθεια. Πριν από 15 ημέρες μάθαμε ότι είχε στα χέρια του την έκθεση των υπηρεσιών της Τράπεζας Ελλάδας”.

“Ο Μπαρόζο έκανε τα στραβά μάτια”

“Στο στενό κύκλο, τότε, και ο κ. Μπαρόζο. Τεράστιες οι ευθύνες της ελεγχόμενης από συντηρητικές δυνάμεις ΕΕ. Έκανε και αυτός τα στραβά μάτια για να διευκολύνει τον φίλο του κ. Καραμανλή.

Ο κ. Μπαρόζο, που πετούσε πάνω από τις φωτιές στην Ηλεία, μαζί με τον κ. Καραμανλή, γιατί του είχε τάξει στήριξη για την επανεκλογή του. Τον είχα ρωτήσει επανειλημμένα αν γνωρίζει κάτι και απαντούσε ότι όλα ήταν καλά. Για το ποιόν και τα πεπραγμένα του κ. Μπαρόζο, ας ανατρέξουν όσοι ακόμα δεν κατανοούν τι συνέβη, στη συνέντευξη Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε δημόσια πια ομολογεί, ότι η κα Μέρκελ επέβαλε το ΔΝΤ γιατί δεν εμπιστευόταν πλέον τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτό, σε απάντηση για όσους ακόμα πιστεύουν στο ψέμα, ότι εμείς ζητήσαμε το ΔΝΤ.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα