“Έγιναν πιόνια στα σχέδια Σόιμπλε”

Οι αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης για την Ελλάδα, αποδεικνύουν με σαφή τρόπο ότι ο κ. Τσίπρας με την τακτική που ακολουθεί γίνεται ο καλύτερος υποστηρικτής των γνωστών σχεδίων του κ. Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
Την επισήμανση αυτή κάνει το Ποτάμι σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου σημειώνεται ακόμη ότι «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θέλει να τρενάρει τη διαπραγμάτευση ως τον Ιούνιο, όχι φυσικά γιατί είναι προς το συμφέρον της δικής μας χώρας αλλά επειδή το πρόγραμμα θα βρίσκεται εντελώς εκτός τροχιάς και το Grexit θα έχει έρθει πιο κοντά. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αντί να συμμαχήσουν με τις δυνάμεις στη Γερμανία που επικρίνουν την τακτική Σόιμπλε με την ανερμάτιστη τακτική τους, τον διευκολύνουν. Κι έχουν δώσει την ευκαιρία στους πιο ακραίους κύκλους, να κάνουν ξανά την Ελλάδα παιχνίδι στην προεκλογική τους καμπάνια» καταλήγει η ανακοίνωση.
Για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Στο μεταξύ συνάντηση με το προεδρείο της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Γ. Σταυρόπουλος, Πρόεδρος, Α. Αργυροπούλου-Χρυσοχοϊδου Α’ Αντιπροέδρου, Ε. Βαρχαλαμά, Β’ Αντιπροέδρου) είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο βουλευτής Σπύρος Δανέλλης και η Φωτεινή Λεομπίλλα αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή και στέλεχος του Ποταμιού.
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αποτελεί το επίσημο συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και υπάγεται, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η Επιτροπή, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης επαναδιαπίστευσής της από τα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ, κινδυνεύει άμεσα με υποβάθμιση στη κατηγορία Β. Εάν συμβεί αυτό οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές καθώς έτσι η χώρα μας χάνει τη δυνατότητα αυτοτελούς εκπροσώπησης και παρουσίας σε όλα τα διεθνή fora όπου συζητούνται ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εδώ κι ένα χρόνο η Επιτροπή έχει ενημερώσει διεξοδικά και κατ’ επανάληψη τόσο την Κυβέρνηση όσο και το Προεδρείο της Βουλής, για τη διαμορφούμενη κατάσταση και έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους που αυτή συνεπάγεται δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Το Ποτάμι θεωρεί πως είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοθετικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία της Επιτροπής προκειμένου να αποφευχθεί η υποβάθμισή της. Δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ολιγωρία στο θέμα αυτό!
Ευελπιστούμε ότι η ολιγωρία αυτή εκ μέρους της Κυβέρνησης δεν υπηρετεί ή υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με την απαξίωση, εν τοις πράγμασι, θεσμών που δεν τελούν υπό κομματικό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση, καλούμε έστω και τη τελευταία στιγμή να ληφθούν εκ μέρους της Κυβέρνησης οι αναγκαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου να αποφύγει την υποβάθμιση και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο της, άλλως οι πολιτικές ευθύνες θα είναι μεγάλες και θα βαρύνουν αποκλειστικά τους κυβερνώντες.
Για τον Πολάκη

Η ρήση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, απευθυνόμενος προς διαμαρτυρόμενους αγρότες, ότι «το κράτος δεν είναι δικό μας ακόμα», προκάλεσε την αντίδραση του Ποταμιού. Έτσι στην επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος αναρτήθηκε άρθρο που απαντά σε αυτή τη νοοτροπία που εκπέμπει η κυβέρνηση συνολικά.
“Ως γνωστό «γλώσσα λανθάνουσα αλήθειες κελεύει» κι αυτό ακριβώς επαληθεύεται στην περίπτωση του κ. Πολάκη ο οποίος βλέπει το κράτος ως λάφυρο, που «κατακτά» ο εκάστοτε νικητής των εκλογών. Με τα ίδια ακριβώς λόγια το είχε θέσει κι η συνάδελφός του κ. Χριστοδουλοπούλου, στις 17 Οκτωβρίου στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Τους πήραμε το κράτος λάφυρο κι αυτό δεν το αντέχουν». Κι άλλα πολλά παρόμοια περιστατικά έχουν επαναληφθεί τόσο από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο και από τους προηγούμενους κυβερνώντες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να μην ξεχνάμε την διάσημη ρήση για «τα δικά μας παιδιά» της «ιστορικής, γαλάζιας παράταξης». Αυτή η αντιμετώπιση του κράτους από τους κυβερνώντες, διαχρονικά, ως λάφυρο, υποκρύπτει μια βαθιά απαξία γι’ αυτό: όπως οι κατακτητές ποδοπατούν και σέρνουν τα υπάρχοντα των κατακτημένων στα λημέρια τους, έτσι κι οι Έλληνες κυβερνώντες απαξιώνουν και σέρνουν το κράτος στις κομματικές φωλιές τους κάθε φορά που έρχονται στην εξουσία. Σ’ αυτή την βαθιά απαξίωση του κράτους πρέπει να εναντιωθούμε. Να μην επιτρέπουμε σε κανέναν Πολάκη να λοιδορεί το κράτος, το οποίο, παρ όλες τις κραυγαλέες αδυναμίες του, εξακολουθεί να είναι το ανάχωμα απέναντι στην αυθαιρεσία και την πείνα τους για εξουσία. Και ξέρουμε καλά, στην Ευρώπη, τι πρέπει να κάνουμε για να αναχαιτίσουμε τους λαφυραγωγούς του κράτους: έχουμε με πολύ κόπο, καταφέρει να δημιουργήσουμε θεσμούς οι οποίοι διασφαλίζουν την καλή λειτουργία του κράτους και προφυλάσσουν τους πιο αδύναμους. Αυτούς τους θεσμούς πρέπει ο καθένας μας να προσπαθήσει να ενδυναμώσει. Ας κάνουμε το πρώτο βήμα με το να μην υπονομεύουμε την εμπιστοσύνη σε αυτούς”.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα