Έγινε η πρώτη αλλαγή ταυτότητας φύλου: Ο Ιάσωνας που θα λέγεται και «Αντιγόνη»

Άρχισαν την Τετάρτη οι «καταργήσεις» φύλου με τον Ιάσωνα που θα λέγεται και «Αντιγόνη». Η πρώτη δίκη για  αλλαγή ταυτότητας  έγινε στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου ένα σχεδόν μήνα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου.Πρόκειται για το αίτημα του 32χρονου φοιτητή που  ζήτησε να προστεθεί το όνομα Αντιγόνη δίπλα στο όνομα Ιάσωνας επιλέγοντας  έτσι την άφυλη φύση του.

Για «ιστορική στιγμή» που «θα ανοίξει το δρόμο και για αντίστοιχες περιπτώσεις με του Ιάσωνα-Αντιγόνη» έκανε λόγο και ο δικηγόρος του, Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Αποκάλυψε πως το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου είναι το πρώτο ελληνικό δικαστήριο το οποίο είχε εκδώσει απόφαση αλλαγής φύλου πριν καν ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Τι έγραψε στο Facebook

«Από μικρό παιδί δεν ένιωθα ότι ταιριάζω στο φύλο με το οποίο ετεροπροσδιοριζόμουν, δηλαδή το ανδρικό. Ούτε όμως ένιωθα κορίτσι. Η συμπεριφορά, τα γούστα μου, οι ασχολίες μου δεν σχετίζονταν με τα στερεότυπα γύρω από το έμφυλο δίπολο. Μου άρεσε να παίζω με κούκλες. Τώρα πια ντύνομαι με όλων των ειδών τα ρούχα, ακόμη και με φορέματα. Χρησιμοποιώ ουδέτερη αντωνυμία, αλλά και το όνομα Αντιγόνη μαζί με το δοσμένο μου όνομα, συστήνομαι δηλαδή ως εξής: «Είμαι το Jason-Αντιγόνη» έλεγε σε σχετικό του σημείωμα στο Facebook” για τη  διαδικασία που έγινε στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου.

Όπως επισημαίνει, «με την υπόθεση αυτή, η Δικαιοσύνη καλείται να αναγνωρίσει ότι ο νομοθέτης άφησε αυτό το κενό και ότι τα non binary άτομα θα πρέπει να μπορούν να διαγράφουν το φύλο τους από τα επίσημα έγγραφά τους».

«Νιώθω άβολα με την αυθαίρετη και με βάση την ανατομία μου απόδοση φύλου από τον κόσμο, το να με θεωρούν δηλαδή άνδρα. Δεν είμαι όμως και τρανς γυναίκα. Είμαι τρανς μη δυικό ως προς το φύλο άτομο (gender non binary), και πιο συγκεκριμένα άφυλο άτομο (agender). Ζητώ, λοιπόν, διαγραφή του καταχωρισμένου μου φύλου.

Η θεσμική αυτή επιβεβαίωση του πώς βιώνω την ταυτότητα φύλου μου είναι πολύ σημαντική για να νιώθω ικανοποιημένο κι ευτυχισμένο. Το προσφάτα ψηφισθέν νομοσχέδιο δεν προέβλεπε τις non binary ταυτότητες φύλου, και σε περίπτωση που δικαιωθώ από την ελληνική δικαιοσύνη θεωρώ πως θα ανοίξει ο δρόμος για την συμπερίληψη και την αποδοχή μας από την πολιτεία και κοινωνία», τονίζει ακόμη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα