«Έδειξε» Καραμανλή, «κάρφωσε» Προβόπουλο ο Στουρνάρας

ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ Ο ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ

 

Με ενδιαφέρον αναμενόταν εδώ και ημέρες η «επίσκεψη» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια που χορήγησαν οι τράπεζες σε κόμματα και ΜΜΕ.

Κι όχι άδικα όπως αποδείχθηκε καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης όχι μόνο άσκησε κριτική –έστω και χωρίς να κατονομάσει– στην κυβέρνηση Καραμανλή για τη δημοσιονομική κρίση της περιόδου 2008-2010 που οδήγησε τη χώρα σε κρίση χρέους, αλλά διέψευσε και τον προκάτοχό του Γιώργιο Προβόπουλο ότι τον είχε ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Τράπεζα Αττικής.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του, ο Γ. Στουρνάρας εξέφρασε την άποψη ότι δεν ήταν το εγχώριο τραπεζικό σύστημα που προκάλεσε την κρίση, αντιθέτως η Ελλάδα οδηγήθηκε στην κρίση χρέους εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης την περίοδο 2008-2010.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στα όρια της καταστροφής και διασώθηκε έπειτα από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων από το 2010 και μετά», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του κεντρικού τραπεζίτη, ο οποίος αποδέχθηκε στη συνέχεια ότι το PSI ήταν μία από τις αιτίες που προκάλεσαν προβλήματα στα χαρτοφυλάκια των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, για τα οποία έσπευσε να διευκρινίσει ότι σήμερα είναι πλήρως καλυμμένα.

Αναφερόμενος στα τεκταινόμενα στην Attica Βank, ο νυν διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε πως είχε πάρει «πολύ λάθος δρόμο», αλλά «πλέον είναι πολύ ασφαλής» καθώς όπως είπε ο εποπτικός ρόλος που ασκεί επί των ημερών του η κεντρική τράπεζα την ανάγκασε να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την εξυγίανσή της.

Τα… ψυχολογικά του τέως διοικητή
Στο σημείο αυτό ήταν που ο Γ. Στουρνάρας άφησε αιχμές για τον προκάτοχό του Γιώργο Προβόπουλο, λέγοντας ότι ο τελευταίος ενώ είχε τη δυνατότητα να παρέμβει δεν έκανε τίποτα για να «καθαρίσει» την Τράπεζα Αττικής. Μάλιστα προχώρησε κι ένα βήμα παρακάτω διαψεύδοντας τα όσα είχε υποστηρίξει ο Γ. Προβόπουλος στην πρόσφατη κατάθεσή του στην Εξεταστική, καθώς και ότι τον είχε ενημερώσει για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η Τράπεζα Αττικής όταν ο ίδιος (σ.σ. ο Στουρνάρας) ήταν υπουργός Οικονομικών.

«Ο κ. Προβόπουλος μπορεί να έχει διάφορα ψυχολογικά προβλήματα. Εγώ στη θέση του θα πρόσεχα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.

Αν και άσχετο με το θέμα που ερευνά η κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Στουρνάρας δεν απέφυγε, τέλος, να ερωτηθεί για αν ήταν νόμιμη και αν πήρε αξιοκρατικά η εταιρεία της συζύγου του διαφήμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ για μη λοιμώδη νοσήματα.

«Το ΚΕΛΠΝΟ εκτός από λοιμώδη νοσήματα έχει και μη λοιμώδη νοσήματα» επιχειρηματολόγησε ο κ. Στουρνάρας και κατέληξε:

«Η εταιρεία της συζύγου μου έλαβε μέρος σε διαγωνισμό ΕΣΠΑ, μειοδότησε και νόμιμα πήρε τη διαφήμιση. Δεν βρέθηκε τίποτα από τον φορολογικό έλεγχο που έγινε. Δεν ξέρω γιατί μπουκάρανε. Δεν βρήκαν κάτι. Η έφοδος που έγινε ήταν παράνομη. Έγινε επί τόπου φορολογικός έλεγχος από αναρμόδια όργανα. Δεν πρέπει να είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που έγινε, με τον τρόπο που έγινε. Έγινε αναφορά στον Άρειο Πάγο για το συμβάν αυτό».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα