Έκδοση του ελληνικού Μανιφέστου Νεοφυών Επιχειρήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλωσορίζει την έκδοση του ελληνικού Μανιφέστου Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startup Manifesto), ενός σχεδίου δράσης που περιλαμβάνει 32 προτάσεις Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πληροφορικής και του διαδικτύου προς την ελληνική διοίκηση. Πρόκειται για προτάσεις για το πώς η Ελλάδα μπορεί να άρει τα εμπόδια στην ανάπτυξη και να δημιουργήσει ένα φιλικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις στη χώρα.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι μέρος του ευρωπαϊκού Μανιφέστου νεοφυών επιχειρήσεων, μιας πρωτοβουλίας που ξεκίνησε από την Ομάδα στελεχών των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων (StartUpEurope Leaders Club) τον Σεπτέμβριο του 2013, με στόχο να βοηθήσει την Ευρώπη να αξιοποιήσει τη δυναμική του δραστήριου κλάδου των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών. Μέχρι σήμερα, 68 επιχειρηματίες του κλάδου έχουν υπογράψει την ελληνική Διακήρυξη.

Οι προτάσεις καλύπτουν πέντε τομείς:

1.Φορολογία και κοινωνική ασφάλιση (π.χ. ένα απλοποιημένο φορολογικό πλαίσιο για τις νεοφυείς και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που να μην αλλάζει κάθε χρόνο)

2.Μείωση της γραφειοκρατίας (π.χ. όλες οι πληροφορίες για τη σύσταση και τη λειτουργία επιχειρήσεων να είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο)

3.Επενδύσεις στις ψηφιακές υποδομές (π.χ. ενίσχυση της ευρυζωνικότητας, διευκόλυνση των επενδύσεων στη νεφοϋπολογιστική, βελτίωση των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης)

4.Πρόσβαση σε κεφάλαια (π.χ. σύσταση ταμείων για διευκόλυνση επενδύσεων επιχειρηματικών αγγέλων και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου σε ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις πληροφορικής, μέτρα ενθάρρυνσης του επαναπατρισμού κεφαλαίων)

5.Ενεργή προώθηση της επιχειρηματικότητας (π.χ. στήριξη νεοφυών επιχειρήσεων στην πρόσβαση σε ξένες αγορές, σύνδεση πανεπιστημίων και νεοφυών επιχειρήσεων).

Το Μανιφέστο μπορεί να βοηθήσει την καινοτομία στην Ελλάδα, εντοπίζοντας και προτείνοντας λύσεις στα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα σήμερα. Η εφαρμογή των πολιτικών που θα στηρίξουν τις καινοτόμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νεοφυείς επιχειρήσεις μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 4 δισ. ευρώ, στην άμεση ή έμμεση δημιουργία 32.000 νέων θέσεων εργασίας και στην αναχαίτιση της διαρροής ταλέντων στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα