Έκκληση Τσίπρα στους πρόσφυγες να φύγουν από την Ειδομένη

Στο επίκεντρο, όπως ήταν λογικό, της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε η προσφυγική κρίση. O πρωθυπουργός χαρακτήρισε εγκληματική την παραπληροφόρηση των προσφύγων στην Ειδομένη, δείχνοντας προς την κατεύθυνση «παραοργανώσεων» και ΜΚΟ ενώ έστειλε μήνυμα προς τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να μεταφερθούν στα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί που έκλεισαν τον βαλκανικό διάδρομο δεν θα τον ξανανοίξουν.

Ειδική αναφορά έκανε και στα γεγονότα της Κ. Δευτέρας, λέγοντας ότι «χθες είχαμε ένα απαράδεκτο γεγονός. Την ενθάρρυνση των ανθρώπων αυτών από αγνώστους, ενδεχομένως και από ομάδες εθελοντών, να παραμείνουν εκεί, παραπληροφορώντας τους ότι στα κέντρα υποδοχής θα συλληφθούν, και την ενθάρρυνσή τους να περάσουν στην απέναντι πλευρά. Αυτή η συμπεριφορά είναι εγκληματική απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους. Πρέπει να σταματήσει».

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη αποτελεσματικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των απαραίτητων προϋποθέσεων για τη συμφιλίωση στη χώρα. Επισήμανε ότι ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία και η αποκατάσταση της ομαλότητας αποτελεί βασικό άξονα και για τον τερματισμό του φαινομένου των, χωρίς προηγούμενο, προσφυγικών ροών απο τη Συρία προς την Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε για την τεράστια προσπάθεια, όπως είπε, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την υποδοχή χιλιάδων προσφύγων σήμερα και ενημερώθηκε για τις αντίστοιχες προσπάθειες που κάνει η Αρμενία.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην εκτίμηση οτι η προσφυγική κρίση δεν αφορά κάποιες συγκκεριμένες χώρες, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας, «εξ ου και απαιτούνται συνεκτικές πολιτικές σε πνεύμα αλληλεγγύης για την ανιμετώπιση της κρίσης αυτής» όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Πριν από τις δηλώσεις, υπογράφτηκαν σειρά διμερών συμφωνιών. Υπήρξε ανασκόπηση των διμερών σχέσεων και ανταλλαγή απόψεων για τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας και, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, επικεντρώθηκαν στον οικονομικό τομέα που υπάρχουν δυνατότητες να προχωρήσουν με πιο γοργά βήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε, συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργιών σε διακρατικό επίπεδο και στον ιδιωτικό τομέα. Υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της υγείας και της ιατρικής. Υπογράμμισαν οτι η εκπαίδευση και ο πολιτισμός κατέχουν κεντρική θέση στις σχέσεις των δύο λαών και ανανέωσαν τη συνεργασία, υπογράφοντας δυο εκτελεστικά προγράμματα στον τομέα του πολιτισμού και τον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα