“Έκρηξη” Γιούνκερ: Ποιους αποκάλεσε γελοίους

Ένας άλλος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίστηκε στο άδειο από ευρωβουλευτές ευρωκοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκρούστηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, με τον πρώτο να αποκαλεί τους βουλευτές «γελοίους» (ridiculous) και να ορκίζεται ότι δεν θα ξαναπατήσει σε συνεδρίασή τους.

Η ομιλία του Γιούνκερ προκάλεσε την οργισμένη απάντηση του Ταγιάνι, ο οποίος ζήτησε από τον ομόλογό του να δείξει σεβασμό στον αιρετό θεσμό και να επέμεινε πως το ευρωκοινοβούλιο «πρέπει να ελέγχει» την Κομισιόν.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε αυτά τα σχόλια κατά τη διάρκεια ομιλίας του που σηματοδότησε το τέλος της προεδρίας της Μάλτας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο Τζόζεφ Μούσκατ, πρωθυπουργός της νησιωτικής χώρας, είχε ήδη απευθύνει τη δική του ομιλία συνοψίζοντας τα επιτεύγματα της εξάμηνης θητείας του, η οποία εστίασε κυρίως στα ζητήματα της μετανάστευσης και του Brexit.

Ωστόσο, αντί για τα συνήθη σχόλιά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν ξεκίνησε το λόγο του αναφερόμενος στον αριθμό των βουλευτών που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση: «Κ. πρόεδρε, πρωθυπουργέ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα ήθελα να καλωσορίσω αυτούς που έκαναν πράγματι τον κόπο να εμφανιστούν σήμερα το πρωί», σχολίασε.

«Αλλά το γεγονός ότι περίπου 30 μέλη του κοινοβουλίου είναι παρόντα σε αυτή τη συζήτηση, στην πραγματικότητα δείχνει μόνο το γεγονός ότι το κοινοβούλιο δεν το βλέπει σοβαρά αυτό. Και σας το λέω σήμερα, ότι αν ο κ. Μούσκατ ήταν η κ. Μέρκελ ή ο κ. Μακρόν, θα ήταν όλοι εδώ», πρόσθεσε.

Ο Ταγιάνι έχασε την υπομονή του και άρχισε να φωνάζει: «Κ. πρόεδρε, μπορείτε παρακαλώ να δείξετε λίγο περισσότερο σεβασμό; Μπορεί να επικρίνετε το κοινοβούλιο, αλλά η Κομισιόν δεν ελέγχει το κοινοβούλιο. Το κοινοβούλιο είναι που θα έπρεπε να ελέγχει την Κομισιόν».

«Είναι μόνο ελάχιστα τα μέλη της ολομέλειας που ελέγχουν την Κομισιόν! Είστε γελοίοι. Ήθελα να αποτίσω φόρο τιμής στους Μαλτέζους», απάντησε ο πρόεδρος της Επιτροπής, τόσο οργισμένος που χτύπησε το χέρι του στο μικρόφωνό του.

Ο Γιούνκερ συνέχισε υποστηρίζοντας ότι δεν θα παρευρεθεί ξανά «σε συνεδρίαση αυτού του τύπου». Πρόσθεσε πως η Κομισιόν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου, αλλά το κοινοβούλιο πρέπει να σέβεται την προεδρία ακόμη και των μικρότερων χωρών, «κάτι που δεν κάνει». Κατέληξε λέγοντας πως ήθελε να τιμήσει τον πρωθυπουργό της Μάλτας και τη δουλειά που έκανε, η οποία ήταν «εξαιρετική».

Τα μέλη του κοινοβουλίου υποστήριξαν απροσδόκητα τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με κάποιους βουλευτές να τον χειροκροτούν κατά την διάρκεια της οργισμένης ομιλίας του και μερικούς άλλους να το κάνουν μετά την… αμήχανη σιωπή που ακολούθησε τα σχόλιά του.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα