Έκτος ελέγχου η κατάσταση στο Κίεβο

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στο Κίεβο μετά την επιχείρηση εκκαθάρισης των οδοφραγμάτων που έχουν στήσει διαδηλωτές στην κεντρική περιοχή των διαδηλώσεων. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από πυροβολισμό, όπως επιβεβαίωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών .

Οι συγκρούσεις έχουν ενταθεί στο κέντρο του Κιέβου ανάμεσα στους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που επιτίθενται με βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας που απαντούν κάνοντας χρήση σφαιρών από καουτσούκ και βομβίδων κρότου-λάμψης.

Όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελία κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες στο Κίεβο. Ο γενικός εισαγγελέας επιβεβαίωσε ότι ανακαλύφθηκε πτώμα το οποίο φέρει τραύματα από σφαίρες.

Νωρίς το πρωί η ουκρανική αντιπολίτευση ανακοίνωσε ότι ένας άνδρας σκοτώθηκε από σφαίρες ελεύθερου σκοπευτή κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και τις δυνάμεις ασφαλείας και ότι ένας ακόμη διαδηλωτής, ο οποίος έπεσε από ύψος 10 μέτρων, υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι συγκρούσεις με την αστυνομία ξεκίνησαν με σφοδρότητα τη νύχτα στο κέντρο του Κιέβου. Περίπου στις 06.00 το πρωί οι δυνάμεις ασφαλείας επέδραμαν εναντίον των διαδηλωτών που ήταν οχυρωμένοι πίσω από οδοφράγματα στο ύψος της οδού Γκρουσέφσκι, στο κέντρο της πόλης.

Σήμερα  ο πρωθυπουργός Μικόλα Αζάροφ προειδοποίησε ότι όλες «οι εγκληματικές ενέργειες» θα τιμωρηθούν και ισχυρίστηκε πως «τρομοκράτες» απειλούν τη ζωή των πολιτών.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε επίσης τους ηγέτες της αντιπολίτευσης ότι πυροδότησαν την κρίση, όταν κάλεσαν σε διαδηλώσεις, οι οποίες -όπως είπε- αποσταθεροποίησαν την κατάσταση στη χώρα.

Από το βράδυ της Κυριακής, οπότε ξέσπασε το νέο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, μέχρι χθες το βράδυ, 163 αστυνομικοί και 122 διαδηλωτές είχαν τραυματιστεί στα επεισόδια, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό. Οι αντιπολιτευόμενοι ανεβάζουν τον αριθμό των τραυματιών στους 1.400, ενώ ένας διαδηλωτής φέρεται να ακρωτηριάστηκε όταν χειροβομβίδα κρότου έσκασε στο χέρι του.

 

Το αντικυβερνητικό μπλοκ που διαδηλώνει εδώ και δυο μήνες (έπειτα από την απόφαση του προέδρου Γιανουκόβιτς να προσδεθεί στο άρμα της Ρωσίας απορρίπτοντας τη σύγκλιση με την ΕΕ) επανήλθε με άγριες διαθέσεις μετά τα πρωτοφανή μέτρα απαγόρευσης των διαδηλώσεων που επέβαλε η φιλορωσική κυβέρνηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Τα εν λόγω μέτρα (που επισύρουν ποινές έως και 15 ετών φυλάκισης για όποιον συμμετέχει σε μαζικές διαδηλώσεις) επιβεβαίωσαν τους φόβους των διαδηλωτών αναφορικά με τις απολυταρχικές διαθέσεις της κυβέρνησης Γιανουκόβιτς και προκάλεσαν παράλληλα την έντονη αντίδραση της ΕΕ, η οποία μάλιστα απείλησε το Κίεβο με κυρώσεις.

Η Μόσχα σύμμαχος του φιλορώσου Ουκρανού Πρωθυπουργού, έσπευσε την Τρίτη δια του υπουργού Εξωτερικών Λαβρόφ να κατηγορήσει τους Ευρωπαίους πως υπονομεύουν την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα στην Ουκρανία με το να στηρίζουν ανοιχτά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε μάλιστα πως η κατάσταση στη χώρα ξεφεύγει εκτός ελέγχου, πράγμα με το οποίο συμφωνούν και οι περισσότεροι αναλυτές.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανακαλεί τις θεωρήσεις εισόδου «μεγάλου αριθμού Ουκρανών» σε απάντηση της αστυνομικής βίας εναντίον των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι διαδηλώνουν κατά της κυβέρνησης του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

«Σε απάντηση των ενεργειών κατά των διαδηλωτών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, η πρεσβεία των ΗΠΑ ανακάλεσε τις βίζες μεγάλου αριθμού Ουκρανών οι οποίοι συνδέονται με τη βία», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα