Έλαβε την εντολή η Μέι

Με την στήριξη των Ενωτικών της Β. Ιρλανδίας η Τερέζα Μέι θα σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση της Μ. Βρετανίας μετά την εντολή που έλαβε από την βασίλισσα Ελισάβετ. Οι δύο κυρίες συναντήθηκαν το μεσημέρι στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, όπου η αρχηγός των Συντηρητικών έλαβε την εντολή.

Πριν μεταβεί στο Παλάτι, η Μέι είχε εξασφαλίσει την παροχή εμπιστοσύνης και ανοχής από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) Βόρειας Ιρλανδίας. Στο διάγγελμά της από την Ντάουνινγκ Στριτ, η Μέι είπε ότι θα σχηματίσει μία κυβέρνηση που θα παρέχει ασφάλεια, ενώ παράλληλα επαναβεβαίωσε την δέσμευσή της η Βρετανία να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ταυτόχρονα τόνισε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

«Είδα τη Βασίλισσα και σχηματίζω κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα μπροστά, στη σταθερότητα. Σε λίγες μέρες ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Στα επόμενα 5 χρόνια θα χτίσουμε μια χώρα στην οποία κανείς δεν θα μείνει πίσω», τόνισε και πρόσθεσε: «Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Μόνο οι συντηρητικοί μπορούν να διασφαλίσουν αυτή τη σταθερότητα. Θα συνεργαστούμε με τους Βορειοϊρλανδούς Δημοκράτες. Θα είμαστε ενωμένοι για να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για το Brexit. Αυτό ζήτησε ο λαός τον περασμένο Ιούνιο. Τώρα, ας πιάσουμε δουλειά».

Το DUP συγκέντρωσε 10 έδρες και μαζί με τις έδρες των Τόρις σχηματίζει κυβέρνηση.  Η στήριξη από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) της Βόρειας Ιρλανδίας επιτρέπει στους Συντηρητικούς να φθάσουν τις 326 έδρες που απαιτούνται για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Η Μέι πάντως θα υποχρεωθεί να αλλάξει πλεύση: πρώτον σε ό, τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησής της (οι εξαγγελίες της που έβαζαν στο στόχαστρο τους συνταξιούχους, αλλά και η απουσία προγράμματος για την παιδεία και τους νέους φαίνεται ότι της στοίχησε ακριβά). Οι Τόρις που συγκεντρώνουν ποσοστό 43% έχουν χάσει περίπου12 έδρες σε σχέση με τις περασμένες εκλογές και σε πολλές περιφέρειες γνωστά στελέχη των Τόρις ηττήθηκαν.

Η διαπραγμάτευση

Οι υπέρμαχοι του σκληρού Brexit βγαίνουν ηττημένοι από τις  κάλπες. Η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να εδραιώσει τη θέση της και τελικά βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο. Ο Ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών που δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα. Μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk, ο Έτινγκερ επεσήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου. Σύμφωνα μάλιστα με τον Γερμανό επίτροπο, ένας αδύναμος διαπραγματευτικά εταίρος από την πλευρά της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα.

Οι αντίπαλοι του Brexit από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το αποτέλεσμα για να ζητήσουν μια αλλαγή προς ένα πιο «ήπιο» Brexit. «Οι όροι του Brexit πρέπει να διαπραγματευτούν με ριζικά διαφορετικό τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, που διαχειρίζεται ένα ταμείο που συγκέντρωνε πόρους για όσους βουλευτές τάσσονται υπέρ της ΕΕ στο πλαίσιο της εκστρατείας Best for Britain.

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ανησυχεί. «Το Brexit κινδυνεύει», δηλώνει και μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική. «Έχουμε επικαλεστεί το άρθρο 50 και βρισκόμαστε καθ’ οδόν. Η Μέι έθεσε τα πάντα σε κίνδυνο. Ακόμη και ο (υπουργός αρμόδιος για το Brexit) Ντέιβιντ Ντέιβις έχει αρχίσει να κάνει υποχωρήσεις», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών.”Θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό γιατί ο χρόνος περνάει”, είπε στο γερμανικό δίκτυο ZDF ο Ροτ, ο οποίος ανήκει στους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).”Ανεξάρτητα από το ερώτημα ποιος θα σχηματίσει κυβέρνηση στη Βρετανία, ο χρόνος κυλάει…Έχουμε λιγότερο από δύο χρόνια για να διαπραγματευτούμε την έξοδο…επομένως δεν θα πρέπει να χάσουμε χρόνο τώρα”, πρόσθεσε.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα