Έλα να (ξανα)αγαπηθούμε ντάρλινγκ…

Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΝΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΦΛΕΡΤ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Είναι απίθανο ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν να έχει δει τον Στάθη Ψάλτη να πρωταγωνιστεί στην ταινία της δεκαετίας του ‘80 «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», αλλά είναι πέρα για πέρα προφανές ότι εσχάτως έχει… ξαναγαπήσει πολύ τη Ρωσία.

Δεν είναι μόνο η σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας στην Αγία Πετρούπολη όπου συναντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Είναι κυρίως οι δηλώσεις που προηγήθηκαν της επίσκεψης που δείχνουν τη μεταστροφή του κλίματος και τον διακαή πόθο της Άγκυρας να βάλει τέλος στην περίοδο των τελευταίων 10 μηνών, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2015 όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Εκείνο το θερμό επεισόδιο γέννησε μια περίοδο υψηλών εντάσεων και αντιποίνων (σ.σ. μετά το «casus belli» του περασμένου Νοεμβρίου η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκίας και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος) την οποία τώρα ο Τ. Ερντογάν όχι απλώς θέλει να ξεχάσει αλλά επιδιώκει να αντιστρέψει. Όπως ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα χθες Δευτέρα σε σχετική συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «TASS» επιθυμεί να ξαναρχίσουν οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας «από μηδενική βάση» και να επαναληφθεί η συνεργασία της χώρας του με τη Μόσχα σε πολλούς τομείς.

Ενδεικτικό του εντεινόμενου τουρκικού φλερτ είναι ότι ο Ερντογάν αναφέρθηκε πολλές φορές στον Βλ. Πούτιν αποκαλώντας τον «αγαπητό» και «αξιοσέβαστο Βλαντίμιρ», χαρακτηρίζοντάς τον φίλο του! Είπε, μάλιστα, ότι είναι ευγνώμων απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο γιατί σχεδόν ακαριαία τού εξέφρασε τη στήριξή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

«Η επίσκεψη αυτή συνιστά ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις μας, που ξεκινούν ξανά από το μηδέν. Μια νέα σελίδα θα ανοίξει στους ρωσοτουρκικούς δεσμούς. Η σελίδα αυτή θα περιλαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία», τόνισε ο Τ. Ερντογάν και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θέλει το άμεσο ξεπάγωμα της συνεργασίας με τη Ρωσία αναφορικά με την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα