«Έλληνες, από “γουρούνια” έγιναν “θύματα”»

Στο επίκεντρο του γαλλικού Τύπου βρίσκεται η επίσκεψη του προέδρου της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα. Η εφημερίδα “Liberation” προσπαθεί να εξηγήσει τι συνέβη και οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν αρχίσει να βλέπουν με άλλο μάτι την Ελλάδα.

«Το πρόγραμμα της Ελλάδας είναι ‘ένα δημοκρατικό σκάνδαλο’». Όχι, δεν το είπε ένας ακτιβιστής κατά της παγκοσμιοποίησης, αυτό δεν θα ήταν έκπληξη. Αυτός που έκανε αυτήν την δήλωση είναι ο Πιέρ Μοσκοβισί, σε συνέντευξή του στην ιταλική “Corriere della Sierra”.
Και το καρφί ήταν το εξής: «Αποφασίζοντας με τέτοιο τρόπο για την μοίρα μιας χώρας, επιβάλλοντας αποφάσεις για την περικοπή συντάξεων, θίγουμε τις θεμελειώδεις επιλογές μιας χώρας», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος. Σοβαρή αποκάλυψη εκ μέρους ενός αξιωματούχου, ο οποίος, τον Ιούνιο του 2012, την παραμονή των κρίσιμων εκλογών στην Ελλάδα, προειδοποιούσε τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι ήταν επικίνδυνο να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ. Το αριστερό κόμμα, τελικά, κέρδισε τις εκλογές τρία χρόνια αργότερα, το 2015. Και στη συνέχεια παραβίασε όλες τις προεκλογικές του υποσχέσεις, κάτω από την δυναμική πίεση των δανειστών της χώρας.

Από τότε, οι μεταρρυθμίσεις αποφασίζονται συνήθως στις Βρυξέλλες πριν ψηφιστούν στην ελληνική Βουλή.

Το ζήτημα είναι ότι την στιγμή που ο Εμανουέλ Μακρόν καταφθάνει στην Αθήνα, με την φιλοδοξία να ξεκινήσει την δημοκρατική ανασύνθεση της Ευρώπης, το σχόλιο του Μοσκοβισί επιβεβαιώνει ότι υπάρχει μια αλλαγή στο «αφήγημα» της ελληνικής κρίσης.
Γιατί δεν το έχουμε ξεχάσει. Στο πρόσφατο παρελθόν, οι Έλληνες συγκρίνονταν με αδιόρθωτα τζιτζίκια και ήταν στιγματισμένοι για την κακοδιαχείρισή τους.

«Μια χώρα αμελής”, έκρινε τον Μάρτιο του 2010 ο ίδιος ο Μοσκοβισί στο μπλογκ του, μιλώντας για την Ελλάδα ως κουτσή πάπια, αυτήν την χώρα που έγινε στη συνέχεια μέλος των «γουρουνιών» της Ευρώπης: οι «Pigs», όπως αποκαλούσαν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Αλλά η ατμόσφαιρα άλλαξε: το ακρωνύμιο Pigs δεν είναι πια της μόδας. Αντί να αποκαλεί κάποιος πλέον τους Έλληνες κλέφτες ή τεμπέληδες, θεωρείται σωστό να χαιρετίζει τις «θυσίες» που έχουν κάνει. Στο Παρίσι, η νέα ανάλυση του Μακρόν καταγγέλλει δημόσια τα «κατεπείγοντα μέτρα» που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα, υπό την πίεση των δανειστών. Δεν πρόκειται βέβαια για mea culpa, αλλά η Ελλάδα δεν στιγματίζεται πια.

Ο Τσίπρας από την πλευρά του αγγιστρώνεται ακόμη στην ελπίδα -που συνεχώς αναβάλλεται- να ελαφρυνθεί το ελληνικό χρέος, πράγμα που θα του επέτρεπε να δικαιολογήσει τις «θυσίες» που επιβλήθηκαν στους συμπατριώτες του. Αλλά αυτά που ελέγοντο παλιά δεν λέγονται πλέον για την Ελλάδα: δεν λέγεται πια ότι «οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι ματώνουν για τους Έλληνες». Στην αλλαγή του κλίματος συνέβαλαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις της γερμανικής εφημερίδας “Süddeutsche Zeitung” για τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζει το Βερολίνο χάρη «στο πρόγραμμα σωτηρίας της Ελλάδας»: 1,34 δισ. ευρώ συνολικά. Τα δάνεια που έδωσε η Γαλλία στην Ελλάδα τής απέφεραν κέρδη 729 δισ. ευρώ, από το 2010 ως το 2014.

«Στην πραγματικότητα, όλα τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα προσθέτουν χρέος στην χώρα και οι μόνοι φορολογούμενοι που την πληρώνουν είναι μόνο οι Έλληνες πολίτες», έγραψε ο Βέλγος οικονομολόγος Eric Toussaint.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα