“Ένας πυρηνικός πόλεμος μπορεί να ξεσπάσει οποιαδήποτε στιγμή”

Νέο ηχηρό μήνυμα στις ΗΠΑ έστειλε η Βόρεια Κορέα, δια στόματος του αναπληρωτή πρεσβευτή της ασιατικής χώρας στα Ηνωμένα Έθνη, Κιμ Ιν Ριόνγκ.

Η Βόρεια Κορέα τάσσεται υπέρ της ιδέας της πλήρους απαγόρευσης των πυρηνικών όπλων σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά σκοπεύει να κρατήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο όσο διαθέτουν τέτοιο και οι ΗΠΑ, τόνισε αρχικά  ο  Κιμ Ιν Ριόνγκ.

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας υποστηρίζει πάγια την πλήρη εξάλειψη των πυρηνικών όπλων και τις προσπάθειες για την αποπυρηνικοποίηση όλου του κόσμου, αλλά όσο οι ΗΠΑ, οι οποίες μόνιμα απειλούν και εκβιάζουν τη ΛΔΚ με τα πυρηνικά τους όπλα, απορρίπτουν την NBT (σ.σ. τη συνθήκη για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων), η ΛΔΚ δεν είναι σε θέση να ενταχθεί στη συνθήκη αυτή», τόνισε ο Κιμ Ιν Ριόνγκ, ο οποίος εκφράστηκε ενώπιον της Επιτροπής Αφοπλισμού της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η κατοχή πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων είναι ένα δικαιολογημένο μέτρο αυτοάμυνας, διότι καμιά χώρα του κόσμου δεν έχει εκτεθεί σε μια τόσο ακραία και άμεση απειλή από πλευράς των ΗΠΑ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, υποστήριξε ο βορειοκορεάτης διπλωμάτης.

Η κατάσταση στην κορεατική χερσόνησο βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και μπορεί ανά πάσα στιγμή να ξεσπάσει ένας πόλεμος στον οποίο θα χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, προειδοποίησε ο ίδιος.

Ακόμα, ο Κιμ Ιν Ριόνγκ απέκλεισε το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για τα βορειοκορεάτικα εξοπλιστικά προγράμματα όσο οι ΗΠΑ συνεχίζουν την «εχθρική πολιτική» τους.

Η ένταση που προκαλούν τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας με σκοπό την απόκτηση πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων έχει κλιμακωθεί το τελευταίο διάστημα λόγω των δοκιμών στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ τους τελευταίους μήνες, αψηφώντας αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αντιδρώντας, το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε αλλεπάλληλους γύρους κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας Ρι Γιονγκ Χο είπε σε δημοσιογράφους ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της χώρας του και πρόσθεσε πως η Πιονγκγιάνγκ έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι των ΗΠΑ, χωρίς να αποκλείσει την κατάρριψη αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών.

Ο Τραμπ έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι δεν αποκλείει την επιλογή της στρατιωτικής δράσης για να επιλυθεί το πρόβλημα που εγείρει για την ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους το βορειοκορεατικό πρόγραμμα για την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα