Ένα απέραντο φρενοκομείο!

Όταν το 1989 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε την περίφημη φράση ότι «η χώρα έχει μεταβληθεί σε ένα απέραντο φρενοκομείο» δεν φανταζόταν ότι η ατάκα του θα αποκτούσε εν έτει 2014 κυριολεκτική υπόσταση και θα απεικόνιζε μια τραγική για την Ελλάδα πραγματικότητα. Κι αυτή η πραγματικότητα λέει ότι η οικονομική κρίση και τα απόνερά της στέλνουν στα ψυχιατρεία όλο και περισσότερους πολίτες. Αυτό τουλάχιστον αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» σύμφωνα με το οποίο μόνο στο Δαφνί γίνονται κάθε μήνα 200 νέες εισαγωγές ασθενών!

Συγκεκριμένα η εφημερίδα αναφέρει ότι η πληρότητα στο Δαφνί αγγίζει πλέον το 130%, γεγονός που αναγκάζει το προσωπικό του νοσοκομείου να κοιμίζει τους ασθενείς σε ράντζα που τοποθετούνται στους διαδρόμους. Μάλιστα, στο ρεπορτα΄ζ επισημάινεται ότι σε πολλές των περιπτώσεων και εξαιτίας της αυξημένης πληρότητας στις κλινικές οι γιατροί πιέζονται να δίνουν πιο εύκολα εξιτήριο στους ασθενείς, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2014 εξετάστηκαν μόνο στο Δαφνί 3.412 ασθενείς και έγιναν 1.757 εισαγωγές, αριθμοί που θεωρούνται ιδιαίτερα υψηλοί. Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι ότι από το 2010 οι ακούσιες εισαγωγές (σ.σ. οι ασθενείς που εισάγονται στα ψυχιατρεία χωρίς τη θέλησή τους, με την παρέμβαση της αστυνομίας κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) έχουν αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, φτάνοντας σε ποσοστιαία βάση το 55% του συνόλου των περιπτώσεων. Αν, δε, δει κάποιος αυτά τα περιστατικά, θα διαπιστώσει ότι αφορούν ανθρώπους καθημερινούς, ανθρώπους που έχασαν τη δουλεία τους ή χρεοκόπησε η επιχείρησή τους, γονείς που δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους κ.ά.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα