Ένα δισ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την ΕΤΕπ

Επεσαν οι υπογραφές για πιστωτική γραμμή 1 δισ. στις τράπεζες. Πιο συγκεκριμένα, το άνοιγμα χρηματοδοτικής γραμμής συνολικού ποσού ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ στις ελληνικές τράπεζες για την χρηματοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρησεων απο τους τομείς του τουρισμού, του αγροτικού τομέα, των υπηρεσιών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζα Επενδυσεων (ΕΤΕπ) σε ειδική εκδήλωση.

Στο πλαίσιο αυτό υπογράφηκαν μεταξύ της ΕΤΕΠ και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών οι πρώτες συμφωνίες ύψους 400 εκατ. Ευρω (100 εκατ ευρω με την κάθε μία τράπεζα).

Η συμφωνία που υπογράφτηκε  μεταξύ ΕΤΕπ και Alpha, Eurobank, Εθνικής και Πειραιώς αφορά τα πρώτα 400 εκατ. ευρώ, τα οποία μοιράζονται ισόποσα στις τέσσερις τράπεζες.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Βέρνερ Χόιερ δήλωσε σχετικά: “Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Αθήνα σήμερα για την επικύρωση της νέας πιστωτικής γραμμής της ΕΤΕπ. Με την υπογραφή των πρώτων συμφωνιών, σηματοδοτούμε τη συνέχιση της μακροχρόνιας συνεργασίας με τις ελληνικές τράπεζες για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας”.

Όπως είπε ο κ. Χόιερ, η χρηματοδότηση αφορά στη στήριξη καινοτόμων και εξωστρεφών επιχειρήσεων, με βασικό στόχο τη μείωση της ανεργίας με έμφαση στις νέες ηλικίες. Στόχος είναι να μην υπάρξει “μια χαμένη γενιά”.

“Οι τέσσερις δανειακές συμφωνίες που υπογράφτηκαν σήμερα με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς συμβάλλουν, με σημαντικό ποσόν, σε μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες για την ΕΤΕπ, τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων εταιριών που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας”, σημείωσε ο κ. Χόιερ.

Ο CEO της Alpha Bank Δημήτρης Μαντζούνης δήλωσε: “Η συμμετοχή της Alpha Bank στην πιστωτική γραμμή της ΕΤΕπ καταδεικνύει τη συνεπή στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας από την τράπεζα. Η κίνηση αυτή δίνει νέες προοπτικές ανάπτυξης, σε δύσκολους καιρούς, για τους επιχειρηματικούς μας πελάτες. Είμαστε σίγουροι ότι, μέσω της συνεργασίας με την ΕΤΕπ, ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα θα ενισχυθεί περαιτέρω ενώ θα ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη εγχώριων επενδυτικών projects”.
Παρά το γεγονός ότι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, οι τράπεζες δεν πρέπει να ξεχνούν ότι αποτελούν μοχλό της ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κ. Μαντζούνης ενώ ανέφερε ότι είναι κρίσιμο να κλείσει σύντομα η αξιολόγηση.

Ο CEO της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης υπογράμμισε ότι είναι κρίσιμο να ενθαρρύνουμε την προσέλκυση νέων επενδύσεων και δήλωσε: “Σε μια χρονική συγκυρία που η οικονομική ανάκαμψη είναι κρίσιμη για την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και τη μείωση της ανεργίας, έχουμε το καθήκον να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη. Η σημερινή είναι μία από αυτές. Λύσεις που μπορούν να μοχλεύσουν την ευρωπαϊκή και εγχώρια τεχνογνωσία, μπορούν να διευρύνουν σημαντικά την πρόσβαση των μικρομεσαίων εταιριών στη χρηματοδότηση. Το γεγονός ότι το πρόγραμμα δίνει κίνητρα στην απασχόληση των νέων είναι ένα πρόσθετο χαρακτηριστικό προστιθέμενης αξίας, καθώς για να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη, πρέπει να κρατήσουμε εντός Ελλάδας τα εγχώρια ταλέντα. Η συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο πρόγραμμα σηματοδοτεί τον κοινό στόχο χρηματοδότησης της οικονομίας και της ενίσχυσης της ρευστότητα”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας είπε: “Η ΕΤΕπ και η Eurobank έχουν μια μακρά συνεργασία. Εχοντας συνεργαστεί από το 2004, έχουμε διοχετεύσει κεφάλαια 840 εκατ. σε περισσότερες από 3.000 επιχειρήσεις. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην επιτυχία της πρωτοβουλίας της ΕΤΕπ, που αντιμετωπίζει την πρόκληση να σταματήσει το brain drain, δημιουργώντας ευκαιρίες απασχόλησης για νέους”.

Ο αναπληρωτής CEO της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Πουλόπουλος σημείωσε: «Η Τράπεζα Πειραιώς πάντοτε επικεντρωνόταν στις ελληνικές επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα. Είμαστε περήφανοι που οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κρίσιμος πυλώνας της οικονομίας, είναι βασικό στοιχείο των δραστηριοτήτων μας. Καλωσορίζουμε τη νέα πιστωτική γραμμή της ΕΤΕπ, που θεωρούμε ότι είναι κρίσιμη για πολλά σημαντικά επενδυτικά projects. Η Πειραιώς θεωρεί βασικό καθήκον της να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη στην ελληνική οικονομία. Είμαστε σίγουροι για τις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και τις προοπτικές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων”.

Ο κ. Πουλόπουλος υπογράμμισε ότι τα 100 εκατ. που αναλογούν στην Πειραιώς θα δοθούν σε λιγότερους από έξι μήνες.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα