«Έντιμος συμβιβασμός σημαίνει 3ο Μνημόνιο»

Τον Ιούνιο βλέπουν σαν ορόσημο για την ελληνική οικονομία στην αξιωματική αντιπολίτευση. Μάλιστα οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν πως αυτός είναι ο κυβερνητικός στόχος, καθώς μέχρι τότε στραβά-κουτσά η οικονομία μπορεί έστω κι ασθμαίνοντας να αντέξει. Ταυτόχρονα, όπως λένε στην Συγγρού, μέχρι τότε θα έχει γίνει το απαραίτητο μασάζ στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για τον «έντιμο συμβιβασμό», που δεν θα είναι τίποτε άλλο από το 3ο μνημόνιο, που θα φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Και βέβαια το 3ο μνημόνιο θα περιλαμβάνει και κάποια δυσάρεστα μέτρα αλλά, παράλληλα, θα δίνει ανάσα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα, κάποιες «εκπτώσεις» στο συνταξιοδοτικό και ενδεχομένως τη ρύθμιση του χρέους.
Στο γαλάζιο επιτελείο θεωρούν ότι η κυβέρνηση, παρά τις κορώνες, τείνει προς μία συμφωνία, ζητά απεγνωσμένα ρευστό από την Ευρώπη και το ΔΝΤ, ωστόσο είναι αδύναμη να φέρει τους βουλευτές της να ψηφίσουν ένα πρώτο πακέτο μέτρων, εντός Απριλίου – Μαΐου, και μετά να τους ξαναζητήσει, τον Ιούνιο, να ψηφίσουν μία ακόμη δέσμη μέτρων προκειμένου να κλείσει το συνολικό πακέτο με τους «θεσμούς».
Η ανοχή των θεσμών
Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, στη Συγγρού δίνουν μικρές πιθανότητες στο σενάριο της σαλαμοποίησης της συμφωνίας και μαζί της εκταμίευσης τμήματος της δόσης προς την Αθήνα. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι υπάρχει ανοχή των «θεσμών» στην πρακτική της κυβέρνησης να ξύνει τον πάτο του βαρελιού, στερώντας ρευστά διαθέσιμα από οργανισμούς του Δημοσίου, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ. Προς την κατεύθυνση του… ετεροχρονισμού των αποφάσεων, συντείνουν άλλωστε και οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών που δεν διέλαθαν της προσοχής των επιτελών της Συγγρού. Τόσο το Μαξίμου, το βράδυ της Δευτέρας, όσο και ο Π. Καμμένος την Τρίτη με ανακοινώσεις τους ουσιαστικά προδιέγραφαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία με τους «θεσμούς» μέχρι τις 24 Απριλίου.
Πλέον το νέο ραντεβού που δίνει η κυβέρνηση είναι για τις 11 Μαϊου, δηλαδή πολύ κοντά στην τελική ευθεία για μία μεγάλη διαπραγμάτευση και μια αντίστοιχα μεγάλου εύρους συμφωνία με τους εταίρους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα