Έντονος ανταγωνισμός… σε λάθη και παρανομίες!

Το τελευταίο διάστημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατεί το απόλυτο χάος. ΕΠΟ και Super League δείχνουν να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις, «συρόμενοι» από τις αποφάσεις του υφυπουργού αθλητισμού, Σταύρου Κοντονή, ο οποίος ανέλαβε την πρωτοβουλία να διορθώσει τα κακώς κείμενα.

Στην προσπάθεια αυτή, οι δύο μεγάλοι ποδοσφαιρικοί φορείς δηλώνουν συμπαραστάτες της Πολιτείας, καταθέτοντας ακόμη και προτάσεις για την αντιμετώπιση της βίας! Η γυναίκα του Καίσαρα, όμως, δεν πρέπει μόνο να φαίνεται τίμια, αλλά να είναι κιόλας…

Καλά τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα, αλλά ποια είναι η πραγματικότητα; Ποια είναι τα… κατορθώματα της ΕΠΟ και της Λίγκας; Τι έχουν πετύχει όλα αυτά τα χρόνια της λειτουργίας τους; Μην το ψάχνετε. Ένα έχουν πετύχει. Να δημιουργήσουν μεγάλο ανταγωνισμό στο ποιος θα υποπέσει στα περισσότερα λάθη και στις περισσότερες παρανομίες! Κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση της βίας, ή για τη βελτίωση του αθλήματος. Κανένα μέτρο για την αναβάθμιση του πρωταθλήματος. Μόνο λάθη, λάθη, λάθη, λάθη και… κολεγιές ο ένας εναντίον του άλλου! Οι «γυναίκες του Καίσαρα», λοιπόν, όχι μόνο δεν είναι αγνές, αλλά αντιθέτως, είναι βουτηγμένες μέσα στον βούρκο και τη σαπίλα.

Τι να θυμηθούμε;

1)Το σκάνδαλο με την κάρτα υγείας, που η ΕΠΟ έδωσε 12 εκατ. ευρώ χωρίς περιεχόμενο.

2)Τις πλαστές ενημερότητες και τις «μαϊμού» αδειοδοτήσεις, που 10 χρόνια η ΕΠΟ τις δέχεται χωρίς έλεγχο.

3)Τους στημένους πίνακες διαιτησίας, όπου απέκλεισαν τα μέλη που διαφωνούσαν.

4)Τις διακοπές του πρωταθλήματος άνευ λόγου και αιτίας…

5)Τα σκάνδαλα με τις αποφάσεις της αθλητικής Δικαιοσύνης και την αδράνειά τους για θέματα που βγάζουν μάτι.

6)Το τρομερό κυνήγι που έχει υποστεί ο ΟΦΗ…

7)Τις αναβολές αγωνιστικών κατά το δοκούν…

8)Τη γενικότερη απαξίωση του αθλήματος, με τους αθλητικούς εισαγγελείς σε ρόλο… παρατηρητή.

9)Τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου που δόθηκαν παράνομα σε κυπριακές off shore.

10)Τα… πήγαινε-έλα επί 25 έτη περίπου των ίδιων ανθρώπων στις επιτελικές θέσεις της ΕΠΟ.

Παρανομίες, λάθη, υπεκφυγές, εναλλαγή των ιδίων προσώπων και των συνεργατών τους, μυστικές συμφωνίες, παρασκήνιο, καταγεγραμμένες συνομιλίες, και το… κερασάκι στην τούρτα, τα επεισόδια εντός και εκτός γηπέδου. Μέχρι και αναβολές αγώνων, οι οποίες προκαλούν το δημόσιο αίσθημα και επιφέρουν τεράστιες αντιδράσεις. Ή η άθλια εικόνα στο Δ.Σ. της Λίγκας, με τους προέδρους των κορυφαίων ομάδων της χώρας να τσακώνονται σαν τους πιτσιρικάδες στις άλλοτε γειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά. Μια θλιβερή εικόνα, η οποία ενισχύεται με την απόφαση του υφυπουργού, Σταύρου Κοντονή, να τιμωρήσει τους πολλούς –χιλιάδες φιλάθλους– για τη δράση των λίγων –χούλιγκανς–και την ανικανότητα των μετρημένων στα δάκτυλα παραγόντων της ΕΠΟ και της Λίγκας. Ωστόσο, για να μην τα ρίχνουμε μόνο σε αυτούς, θυμηθείτε απλά τι έγινε πριν από δύο εβδομάδες στο ΔΣ της SuperLeague που τα γραφεία μετατράπηκαν σε ρινγκ για να λύσουν τις διαφορές τους Γιάννης Αλαφούζος και Βαγγέλης Μαρινάκης και την ενέργεια του μπράβου να χτυπήσει τον Βασίλη Κωνσταντίνου.

Ζητούνται υπεύθυνοι

Το ποδόσφαιρο διαλύεται, απαξιώνεται, διασύρεται, αλλά οι «φωστήρες» της ΕΠΟ και της Λίγκας βρήκαν ποιος… ευθύνεται! Επέλεξαν τον ανήμπορο –λόγω των συσσωρευμένων από το παρελθόν προβλημάτων– να αντιδράσει ΟΦΗ, τον οποίο έχουν ρίξει στο «καναβάτσο» και τον κτυπούν με όλους τους τρόπους. Αφαίρεση βαθμών, πρόστιμα, εφαρμογή όλων των νόμων που δεν έχουν εφαρμοστεί σε καμία άλλη περίπτωση. Τα πάντα για την εξυγίανση, αλλά… μόνο σε ό,τι αφορά τον σύλλογο της Κρήτης. Ποιοι τα εφαρμόζουν αυτά; Ένας δικηγόρος, ονόματι Γιάννης Οικονομάκης, και οι ίδιοι που έχουν ρίξει το ελληνικό ποδόσφαιρο στα Τάρταρα, που διώκονται ποινικά για τις πράξεις τους, που λυμαίνονται το άθλημα για πολλά χρόνια και που έχουν καταστήσει το ελληνικό πρωτάθλημα το πλέον ανυπόστατο και υποβαθμισμένο σε ολόκληρη την Ευρώπη!

Ξαφνικά, για όλα ευθύνεται ο ΟΦΗ, ο οποίος παλεύει να αποφύγει την καταστροφή, στην οποία τον οδήγησαν οι χρήσεις του παρελθόντος και τα χρέη που άφησαν οι παλιότεροι ιδιοκτήτες-μέτοχοι, όταν τον παράτησαν μία ωραία πρωία έρμαιο των προβλημάτων του, δίχως να αναλάβουν καμία ευθύνη.

ΕΠΟ και Λίγκα, πιασμένες χέρι-χέρι, οδηγούν τον ΟΦΗ στον γκρεμό, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα στενά συμφέροντα εκείνων τους πατρονάρουν. Η ομάδα της Κρήτης αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα μίας κατάστασης, η οποία κάθε άλλο παρά αφορά τον Όμιλο. Η εγκληματική οργάνωση δεν στήθηκε από τον ΟΦΗ. Οι στημένοι πίνακες διαιτησίας δεν στήθηκαν από τον ΟΦΗ. Το σκάνδαλο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων δεν προκλήθηκε από τον ΟΦΗ. Η κάρτα υγείας δεν ήταν έμπνευση των Κρητικών. Στα στημένα παιχνίδια, για να μην ξεχνιόμαστε, δεν είναι μπλεγμένος ο σύλλογος της Κρήτης. Ίσως γι’ αυτό να μην «αρέσει» στο δίδυμο που κυβερνά το ποδόσφαιρο. Διότι επιδιώκει να αγωνίζεται στα ίσια στο γήπεδο, να έχει το κεφάλι ψηλά και να μην κάνει εκπτώσεις στις αξίες του. Ίσως γιατί τον εκδικείται το παρελθόν του και η αντίδραση-επανάσταση των οπαδών του για απελευθέρωση από τον «ζυγό» της προηγούμενης κατάστασης.

Την εβδομάδα που πέρασε, το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ άναψε «κόκκινο» στον ΟΦΗ ώστε να εκδώσει τα δελτία των μεταγραφικών αποκτημάτων του Ιανουαρίου, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών.  Η ΠΑΕ ΟΦΗ εξέδωσε γι’ αυτό το λόγο ανακοίνωση μέσω της οποίας καλεί την Επιτροπή Ιδιότητας Μεταγραφών να επανεξετάσει τους φακέλους και των υπόλοιπων ομάδων στο πλαίσιο της ισονομίας και να διαπιστωθεί αν και οι υπόλοιπες ΠΑΕ έχουν βεβαιώσεις κι όχι μόνο υπεύθυνες δηλώσεις περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων σε νυν και πρώην ποδοσφαιριστές. «(…)η Επιτροπή Ιδιότητος Μεταγραφών της ΕΠΟ οφείλει πλέον, αμελλητί, να συγκεντρώσει όλα εκείνα τα στοιχεία που πιστοποιούν οφειλές όλων των Π.Α.Ε. προς πρώην ποδοσφαιριστές της. Από τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει πρέπει σαφέστατα, προς αποκατάσταση της ισονομίας και της αρχής του δικαίου, να επανεξετάσει τον τρόπο έκδοσης κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου έτους 2015, των δελτίων μεταγραφών σε όλες τις Π.Α.Ε., υλοποιώντας το πνεύμα της παραπάνω αποφάσεως και της αρχής της ισότητος και απαιτώντας να προσκομίσουν αυτές βεβαιώσεις (όχι μόνο υπεύθυνες δηλώσεις) περί μη ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές που ήδη διατηρούν στη δύναμή τους, αλλά και για τους πρώην ποδοσφαιριστές τους. (…) η Π.Α.Ε. ΟΦΗ, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της, καλεί τον αρμόδιο για τον αθλητισμό Υπουργό της Κυβέρνησης να ασκήσει τις αρμοδιότητές του που απορρέουν από το Σύνταγμα και τους νόμους, προκειμένου να υλοποιηθεί η διαταραχθείσα αρχή της ισονομίας στο χώρο των ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών, η οποία βάναυσα παραβιάστηκε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Επισημαίνεται ότι σε καμία περίπτωση η συνταγματική αρχή της ισότητας δεν μπορεί να παραβιάζεται και να μην ελέγχονται οι αποφάσεις των οργάνων της ΕΠΟ υπό την κάλυψη του “αυτοδιοίκητου”».

Όλα αυτά αναδεικνύουν μία πραγματικότητα που παραπέμπει σε ένα σουρεαλιστικό περιβάλλον. Με τον υφυπουργό να οραματίζεται την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και στο πλευρό του, ως συμμάχους και… εισηγητές, τους ίδιους θεσμούς που ευθύνονται για όλα τα κακώς κείμενα του αθλήματος στη χώρα μας. Έτσι, όμως, δεν πάμε πουθενά…

Με τον ΟΦΗ ήταν «χαλί»…

Ενδεικτικό της τρικυμίας εν κρανίω που βρίσκονται οι διοργανώτριες αρχές του πρωταθλήματος αποτελεί και τα όσα συνέβησαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο αναφορικά με τον αγώνα μεταξύ του Πανθρακικού με τον Ολυμπιακό.

Λόγω της κακοκαιρίας που έπληττε για πολλές μέρες την Κομοτηνή, το γήπεδο του Πανθρακικού ήταν σε κάκιστη κατάσταση. Είναι χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, αφού αγωνιστικός χώρος ήταν σαν πισίνα και μάλιστα κακοφτιαγμένη. Μετά τον απαραίτητο έλεγχο που πραγματοποίησε ο ρέφερι της αναμέτρησης, Δελφάκης, πριν από την έναρξη του αγώνα, φυσιολογικά αποφάσισε να μη διεξαχθεί το ματς, αφού υπήρχε σοβαρότατος κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών. Ωστόσο, τα… αξιοσημείωτα συνέβησαν μετά. Σύμφωνα με τον κανονισμό, η διεξαγωγή του αγώνα ορίζεται για την επόμενη μέρα ακριβώς την ίδια ώρα, αλλά η Super League μάς εξέπληξε για ακόμα μια φορά, καθώς αποφάσισε την επ’ αόριστον αναβολή του ματς βασιζόμενη στο άρθρο 21, παρ. 1α του ΚΑΠ, το οποίο αναφέρει: «Κατ’ εξαίρεση, το αρμόδιο καταστατικό όργανο της διοργανώτριας δύναται να αποφασίσει τη μη τέλεση του αγώνα την επόμενη ημέρα εφόσον κρίνει ότι πιθανολογείται σφόδρα η μη δυνατότητα τέλεσής του», δηλαδή με λίγα λόγια αντί να εφαρμόσει τον ΚΑΠ ως προφήτες προέβλεψαν ότι και την επόμενη μέρα το γήπεδο θα ήταν ακατάλληλο!!! Πώς; Με το «έτσι θέλω» και με πλήρη κάλυψη της Super League και της ΕΠΟ.

Το κακό δεν είναι αυτό, αλλά το γεγονός ότι πριν από ενάμιση μήνα, και συγκεκριμένα στις 21 Ιανουαρίου, στο ίδιο γήπεδο, είχε αναβληθεί το ματς μεταξύ του Πανθρακικού με τον ΟΦΗ για το Κύπελλο Ελλάδας. Ο αγώνας διεξήχθη κανονικά την επόμενη μέρα, με τους Κρητικούς να επικρατούν με 4-0 και με τον αγωνιστικό χώρο να είναι υποφερτός. Είναι μια ενδεικτική περίπτωση περί δύο μέτρων και δύο σταθμών, που ισχυρίζονται πολλές ομάδες ότι υφίσταται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα