Έν αναμονή της απόφασης για τα 5,3 «μαύρα» εκατομμύρια του Χατζηγιάννη

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας οδηγήθηκε η υπόθεση του Μιχάλη Χατζηγιάννη  για το τσουχτερό πρόστιμο των 500.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί από την Εφορία για εμβάσματα της περιόδου 2010-2011. Ο τραγουδιστής είχε «τσιμπηθεί» από τη δαγκάνα του ΣΔΟΕ, για εισοδήματα πολλών εκατομμυρίων προηγούμενων ετών, που σύμφωνα με την Εφορία, δεν δηλώθηκαν ποτέ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση ελέγχου, ο Κύπριος τραγουδιστής μετέφερε το 2010 στην Κύπρο εμβάσματα 2.415.000, 600.000 και 1.940.000 ευρώ, και το 2011 το ποσό των 330.000 ευρώ.

Ο «λογαριασμός» γράφτηκε από το ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου) και άγγιξε τις 500.000 ευρώ, αλλά ο τραγουδιστής αμφισβήτησε εξαρχής τον καταλογισμό και αποφάσισε να ακολουθήσει τη δικαστική οδό. Συγκεκριμένα, προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά του Υπουργείου Οικονομικών και το θέμα παραπέμφθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου θα συζητηθεί εντός του Μαρτίου.

Μεταξύ των ερωτημάτων στα οποία θα κληθεί να απαντήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι αν μπορεί να λογιστεί ως εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα το ποσό των εμβασμάτων που απεστάλησαν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για δύο εμβάσματα, το πρώτο με ημερομηνία 20/4/2010 και το δεύτερο λίγες ημέρες αργότερα, στις 29/4/2010.

Τίθεται, συγκεκριμένα, το ερώτημα εάν είναι διαδικαστική η διάταξη που μεταφέρει στον φορολογούμενο το βάρος να αποδείξει την πηγή προέλευσης του ποσού του εμβάσματος, ώστε αναλόγως να φορολογηθεί ή να απαλλαγεί από τον φόρο, και κατ’ επέκταση εάν αυτή η διάταξη μπορεί να αφορά και εμβάσματα προγενέστερα της έναρξης ισχύος της.

Η Ferrari και η δέσμευση του σκάφους

Ο τραγουδιστής είχε βρεθεί πρώτη φορά στο στόχαστρο των φοροελεγκτικών αρχών το 2012, όταν το ΣΔΟΕ δέσμευσε το σκάφος του «ΖΕΜΙ», καθώς ήταν δηλωμένο ως επαγγελματικό για να πληρώνει λιγότερους φόρους. Το 2014 προέκυψε ζήτημα και με την κόκκινη Ferrari του. Τότε ο λογιστής του είχε εμφανιστεί στο Τμήμα Ασφαλείας της Γλυφάδας και είχε δηλώσει ότι εκλάπησαν οι πινακίδες του πανάκριβου αυτοκινήτου. Η αστυνομία όμως στη συνέχεια διαπίστωσε ότι οι πινακίδες βρίσκονταν στη θέση τους και εκτίμησαν ότι, επειδή ο καλλιτέχνης ήθελε να το πουλήσει και υπήρχε παρακράτηση κυριότητας λόγω οφειλών, επέλεξε αυτή την οδό για να εκδοθούν νέες πινακίδες και να φαίνεται το αυτοκίνητο «καθαρό». Σε βάρος τόσο του Μιχάλη Χατζηγιάννη όσο και του λογιστή του είχε ασκηθεί τότε ποινική δίωξη για ψευδή αναφορά στις Αρχές.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα