“Έξοδος από την Ε.Ε. θα κόστιζε 30 δισ. ετησίως στη Γαλλία”

Στις προθέσεις της Μαρίν Λεπέν, αν κερδίσει τις εκλογές, να βγάλει τη Γαλλία από την Ευρωζώνη, αναφέρθηκε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης λέγοντας πως “τα σχέδια της Μαρίν Λε Πεν να βγάλει τη Γαλλία από την ευρωζώνη θα αύξαναν το χρέος της χώρας κατά 30 δισ. ευρώ ετησίως”.

Όπως αναφέρουν οι FT, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, έβαλε ένα υποθετικό κόστος μιας εξόδου της Γαλλίας από την ευρωζώνη μετά τη γνωστοποίηση του σχεδίου της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου να μετατρέψει περίπου 1,7 τρισ. ευρώ από το χρέος της χώρας σε ένα νέο νόμισμα εντός έξι μηνών από την ανάληψη της προεδρίας από την Μαρίν Λε Πεν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπενουά Κερέ, είπε πως μια απόφαση για έξοδο από τη νομισματική ένωση θα φέρει στη Γαλλία φτωχοποίηση, υψηλή ανεργία και πληθωρισμό.

Κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης επίσης προειδοποιούν πως ένα «Frexit» θα αντιστοιχούσε στην μεγαλύτερη πτώχευση κράτους στην ιστορία, στην περίπτωση που το Γαλλικό χρέος μετατραπεί σε ένα νέο φράγκο, το οποίο αναμένεται να υποτιμηθεί βαθύτατα έναντι του ευρώ.

Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό σήμερα, ο κ. Βιλερουά ντε Γκαλό είπε πως δεν θέλει η Γαλλία να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση και προειδοποίησε κατά του σχεδίου της κ. Λε Πεν για αυξημένες κρατικές δαπάνες χρηματοδοτούμενες από την κεντρική τράπεζα. Αυτή η μορφή «νομισματοποίησης» του χρέους απαγορεύεται σε κάθε μεγάλη οικονομία του κόσμου και απειλεί την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, είπε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα