“Έπαινος” Moody’s σε Εθνική Τράπεζα για τη μείωση του ELA

Το εγκώμιο της Εθνικής Τράπεζας έπλεξε η  Moody’s αφού η μείωση της εξάρτησης της (ΕΤΕ) από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) στα 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος Σεπτεμβρίου συνιστά θετική εξέλιξη για την τράπεζα και την πιστοληπτική της διαβάθμιση σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Η Εθνική έχει μειώσει σημαντικά τον ELA τους προηγούμενους 17 μήνες με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στα 4,5 δισ. ευρώ ή στο 5,5% περίπου των συνολικών στοιχείων ενεργητικού στα τέλη του 3ου τριμήνου από 17,6 δισ. τον Ιούνιο του 2015 χωρίς να χρησιμοποιήσει κυβερνητικές εγγυήσεις ως υποθήκη, τονίζει.

Η τράπεζα χρησιμοποίησε την πώληση περιουσιακών στοιχείων της όπως η τουρκική Finansbank και το ξενοδοχειακό συγκρότημα Αστήρ Παλάς σε συνδιασμό με τις εισροές καταθέσεων, την τιτλοποίηση δανείων προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την εκ νέου αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεις από την ΕΚΤ για να το πετύχει. Η τράπεζα έχει αυξήσει επίσης τη χρήση της διατραπεζικής αγοράς repo τους τελευταίους μήνες και αυτό την βοήθησε να μειώσει την εξάρτησή της από την χρηματοδότηση της κεντρικής τράπεζας.

Το υπόλοιπο από την διατραπεζική αγορά ανέρχεται σε 4,8 δισ. ευρώ περίπου αυτό τον μήνα. Η Εθνική αύξησε τις καταθέσεις της κατά 1,6% σε ετήσια βάση στα 42,6 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2016, εμφανίζοντας εισροές στην Ελλάδα από τον περσινό Σεπτέμβριο, αναφέρει.

Η χαλάρωση των capital controls που έγιναν απο τον Ιούνιο και μετά κατέληξε σε αύξηση των καταθέσεων κατά 400 εκ. ευρώ περίπου το 3ο τρίμηνο.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα