«Έπεσαν οι μάσκες της Χρυσής Αυγής»

Την συντάκτρια της Helena Smith απέστειλε στην Αθήνα η βρετανική εφημερίδα Guardian, για να καλύψει το ρεπορτάζ της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, με αφορμή την πρώτη δημόσια εμφάνιση του προφυλακιστέου Νίκου Μιχαλολιάκου, μετά από πέντε μήνες.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος χαιρετούσαν ναζιστικά και τραγουδούσαν το Horst Wessel έξω από το κοινοβούλιο.

Αναλυτικά, στο κείμενο της Helena Smith αναφέρονται τα παρακάτω:

Η πολιτική του μίσους έκανε την επανεμφάνιση της στην Αθήνα καθώς ο Μιχαλολιάκος συρόταν ενώπιον του κοινοβουλίου, ενόψει της ψηφοφορίας που θα αποφάσιζε την άρση της ασυλίας του, για να αντιμετωπίσει περαιτέρω κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή.

Ενθαρρυμένα από την πρόσφατη επιτυχία στις τοπικές και τις Ευρωεκλογές- στις οποίες το κόμμα αναδείχθηκε σε τρίτη δύναμη- οι εξτρεμιστές περνάνε το μήνυμα ότι όχι μόνο επανακάμπτουν, αλλά ήρθαν για να μείνουν.

Και καθώς καταπάτησαν τον οίκο της δημοκρατίας, καθυβρίζοντας τους άλλους βουλευτές σε μια πρωτοφανή επίδειξη βίας και χυδαιότητας, δεν άφησαν περιθώρια για παρερμηνείες του τι είναι η Χρυσή Αυγή: Ένα κόμμα νεοναζιστικού δόγματος αποφασισμένο να ανατρέψει την δημοκρατική τάξη.

Απέχοντας από το να δείχνει μετανοημένος, ο φορώντας χειροπέδες Μιχαλολιάκος επέδειξε μια ασυνήθιστα επιθετική διάθεση, χαιρετώντας ναζιστικά, λέγοντας στον Πρόεδρο της Βουλής να «σκάσει» και δίνοντας οδηγίες στους φύλακες του να μην τον ακουμπάνε.

Εκτός της βουλής ένα μαυροντυμένο πλήθος υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής ήταν παραταγμένο σε στρατιωτικό σχηματισμό, το οποίο τραγουδούσε το ναζιστικό Horst Wessel, διασκευασμένο με Ελληνικούς στοίχους. Μια κίνηση που απείχε από τις πρόσφατες προσπάθειες του κόμματος να δείξει ότι έχει απομακρυνθεί από την θηριώδη και ρατσιστική ρητορική εκ της οποίας δημιουργήθηκε.

«Αυτή την ημέρα η δημοκρατία αισθάνθηκε λίγο αδύναμη», σχολίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας που παρακολουθεί την δράση του κόμματος από την εποχή που ήταν μια περιθωριακή ομάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Το παρακολούθησε να αναπτύσσεται και μέσα σε τρεις δεκαετίες από το περιθώριο να εξελίσσεται σε κόμμα κυρίαρχης τάσης.

«Μετά από τόσες αποκαλύψεις για εγκληματική δράση, μετά από όλες αυτές τις διώξεις κατά των βουλευτών του, ακόμα έχουν το θράσος να δρουν με αυτό τον τρόπο, με επεισόδια μίσους, τα οποία ειλικρινώς δεν θυμάμαι να τα έχω ξαναδεί εντός του κοινοβουλίου», είπε αναστενάζοντας.

«Η Χρυσή Αυγή δεν είναι κάτι περαστικό, δεν θα εξαφανιστεί μετά το τέλος της κρίσης, νοιώθει άτρωτη, δεν φοβάται τίποτα και αυτό που είδαμε αυτή την εβδομάδα είναι το πραγματικό της πρόσωπο. Δεν είναι σαν τα άλλα ακραία κόμματα της Ευρώπης. Είναι μια πραγματικά νεοναζιστική δύναμη που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την δημοκρατία για να καταστρέψει την δημοκρατία».

Η καταστολή της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε μετά το φόνο ενός αντιφασίστα ράπερ από ένα μέλος του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο στόχος δεν ήταν μόνο να βρεθούν οι υπεύθυνοι ενώπιοι της δικαιοσύνης, αλλά να αντιστραφεί η διαφαινόμενα ασταμάτητη ανοδική πορεία του κόμματος.

Για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, όπου το κόμμα απογειώθηκε στο 6,9% και μπήκε στο κοινοβούλιο με 18 βουλευτές (σ.σ μετά την δολοφονία Φύσσα), τα ποσοστά του έπεσαν.

Αλλά σε μια ανησυχητική κίνηση επανάκαμψης, οι νεοφασίστες κέρδισαν 9,4% στις Ευρωεκλογές και στις δημοτικές εκλογές στις 18 Μαΐου το 16,1%, παρότι ο υποψήφιος τους Ηλίας Κασιδιάρης φέρει επάνω του τατουάζ με την σβάστικα και στο παρελθόν είχε επιτεθεί σε δύο αριστερές πολιτικούς σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και γνωστός συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, που την περασμένη εβδομάδα έγινε στόχος της οργής των φασιστών στο κοινοβούλιο, πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος, παρά η απαγόρευση της Χρυσής Αυγής.

«Ήταν ένα τεράστιο, ιστορικό λάθος εκ μέρους του κοινοβουλίου μας να μην απονομιμοποιήσει την Χρυσή Αυγή», είπε ο Τατσόπουλος, πρώην βουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς.

«Θα έπρεπε να έχουν αποκλειστεί όχι μόνο για την ναζιστική ιδεολογία τους, αλλά επειδή είναι μια παραστρατιωτική δύναμη που αν μπορούσε να προέβαινε σε πραξικόπημα».

Συνέχισε λέγοντας ότι « Ξέρουμε πως λειτουργούν αυτοί οι άνθρωποι. Το φασιστικό δηλητήριο που βιώνει η Ελλάδα δεν είναι απλά πολιτικό. Δηλητηριάζει κάθε πτυχή της κοινωνική ζωή, τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων, τον τρόπο της συμπεριφοράς τους. Προσωπικά πιστεύω ότι οι 500.000 των Ελλήνων που ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή ήταν πολύ συνειδητοί σε αυτό που έκαναν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα