Έπεσε η κυβέρνηση στην Πορτογαλία

Ως το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κυβερνητικής πτώσης θα μπορούσαν να τιτλοφορηθούν οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία. Κι αυτό διότι η αναμενόμενη συμφωνία των αριστερών κομμάτων της χώρας (Σοσιαλιστές, Κομμουνιστές, Αριστερό Μπλοκ) έγινε πράξη με αποτέλεσμα να χάσει την εξουσία η μόλις δυο εβδομάδων κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Η αριστερή συμμαχία καταψήφισε πριν από λίγο στη Βουλή το πρόγραμμα της κυβέρνησης του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, ο οποίος κατά τα φαινόμενα θα κληθεί να παραδώσει την πρωθυπουργική σκυτάλη στον ηγέτη των Σοσιαλιστών, Αντόνιο Κόστα, που θα στηρίξουν το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ.

Θα πρέπει, φυσικά, να προηγηθεί σχετική εντολή του προερχόμενου από τους κόλπους της πορτογαλικής δεξιάς προέδρου της χώρας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα.

Σημειώνεται ότι το Σύνταγμα της Πορτογαλίας δεν επιτρέπει στον Σίλβα να κηρύξει εκ νέου εκλογές, ούτε να στηθούν νέες κάλπες πριν περάσουν έξι μήνες από την τελευταία αναμέτρηση. Ωστόσο ο Σίλβα έχει την εξουσία να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση αυτή του Κοέλιο μέχρι την διεξαγωγή νέων εκλογών, αλλά αυτό είναι ένα σενάριο που ουδείς γνωρίζει τι εξελίξεις μπορεί να πυροδοτήσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι της συμμαχίας της Αριστεράς έχουν υποσχεθεί να σχηματίσουν ένα μέτωπο αντι-λιτότητας και να διαπραγματευθούν σκληρά με τις Βρυξέλλες για την άρση του δημοσιονομικού πλαισίου λιτότητας, που έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία με βαρύτατες κοινωνικές συνέπειες- μετά την υπογραφή του μνημονίου των 78 δισ. το 2011.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα