Έργα και ημέρες Χριστοβασίλη

Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 3 Γενάρη, ο Γιώργος Χριστοβασίλης θα συμπληρώσει έξι χρόνια και έξι μήνες στο «τιμόνι» της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

Ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη ημερομηνία ως σταθμός για την… επόμενη μέρα του ηπειρώτικου συλλόγου, καθώς ο μεγαλομέτοχος του «Άγιαξ» βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον Ανδρέα Πάτση (της Νίκης Βόλου!), για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του.

Σε αυτήν τη διαδρομή, ο Γιώργος Χριστοβασίλης προκάλεσε έντονες αντιπαραθέσεις γύρω από το επίπεδο της προσφοράς του στην ομάδα. Με δύο υποβιβασμούς στη Β΄ Εθνική, την εμπλοκή του ονόματός του στο σκάνδαλο με τα στημένα, δίχως αδειοδότηση για δύο συναπτά έτη, με προσφυγές εναντίον της ΠΑΕ από προπονητή και παίκτη και με πλάνο δίχως πρόγραμμα και όραμα, όπως κατήγγειλαν κατ’ επανάληψη οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας, οι ενστάσεις για τη συνολική προσφορά τού παράγοντα στον σύλλογο της Ηπείρου είναι πάρα πολλές.

Επί της ουσίας, η ιστορία δείχνει να επαναλαμβάνεται, στην ίδια τραγική της μορφή. Το 2008, ο Γιώργος Χριστοβασίλης αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Ηλυσιακό και να αναλάβει, από τον Αλέξη Κούγια, τα ηνία του ΠΑΣ Γιάννινα. Το διάστημα που ηγήθηκε του Ηλυσιακού, η αθηναϊκή ομάδα συσσώρευσε αρκετά προβλήματα, τα οποία φρόντισε να φορτώσει στον διάδοχό του, Θωμά Μητρόπουλο. Δεν είναι τυχαία, άλλωστε, η δίωξη που του ασκήθηκε για χρέη της ομάδας προς το Δημόσιο, ύψους περίπου 480.000 ευρώ, για τα οποία μάλιστα συνελήφθη.

Όπως τότε, έτσι και τώρα, ο Γιώργος Χριστοβασίλης αποφασίζει να εγκαταλείψει την ομάδα του, αυτή τη φορά τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον οποίο θέλει να παραδώσει σε ποια κατάσταση; Πρώτον, δίχως δικαίωμα μεταγραφών, καθώς δεν έχει εξασφαλίσει την απαιτούμενη αδειοδότηση από την ΕΕΑ και με… χαριστική «φωτογραφική» τροπολογία, η οποία πέρασε στα τέλη Αυγούστου, σε εντελώς άσχετο νομοσχέδιο, προκειμένου να επιτραπεί σε συγκεκριμένες ΠΑΕ η συμμετοχή τους στο πρωτάθλημα, παρ’ ότι δεν είχαν φορολογική ενημερότητα! Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα, μετά από έξι χρόνια παρουσίας του Γιώργου Χριστοβασίλη και με τη δυναμική που έχει ο συγκεκριμένος σύλλογος.

Το έργο επαναλαμβάνεται

Όπως στον Ηλυσιακό, έτσι και στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Γιώργος Χριστοβασίλης συσσώρευσε χρέη προς το Δημόσιο, τα οποία θέλησε να ρυθμίσει, με την ευκαιρία των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, το καλοκαίρι του 2013. Τελικά, δεν τα κατάφερε και τη θέση του ΠΑΣ στο Europa League παίρνει ο Παναθηναϊκός! Από τότε, καμία εξέλιξη δεν υπήρξε. Τα χρέη δεν ρυθμίστηκαν, εξακολουθούν να αυξάνονται και, παρά τις «αλχημείες» της κυβέρνησης και τις φωτογραφικές τροπολογίες, παραμένουν και βαραίνουν ολοένα και περισσότερο τον σύλλογο της Ηπείρου και το μέλλον του. Στην προκειμένη περίπτωση, η διαφαινόμενη εμπλοκή του Ανδρέα Πάτση στα διοικητικά τού «Άγιαξ της Ηπείρου» θα συνοδευτεί από ένα δυσβάστακτο βάρος σε οικονομικό επίπεδο, ενδεχομένως, δε, να οδηγήσει στην απόφαση να υποβιβαστεί η ομάδα στη Γ΄ Εθνική, προκειμένου να εξυγιανθεί οικονομικά και να ανακάμψει, όπως συνέβη πρόσφατα με την ΑΕΚ και συμβαίνει αυτήν την περίοδο με τον Άρη!

Τα έργα και οι ημέρες του Γιώργου Χριστοβασίλη δεν περιορίζονται στα οικονομικά του συλλόγου, γεγονός που αποτυπώνεται στις σχέσεις του με τον κόσμο του ΠΑΣ. Οι οργανωμένοι οπαδοί δεν θέλουν ούτε να τον… βλέπουν και έχουν βάσιμους λόγους για τη συγκεκριμένη στάση τους. Από πού να ξεκινήσει κανείς και πού να τελειώσει; Υπάρχουν πολλά και παραθέτουμε τα πιο σημαντικά:

1) Οι δύο υποβιβασμοί κατά τη θητεία του. Ενώ την πρώτη χρονιά, με έτοιμη ομάδα από την προηγούμενη κατάσταση, ανέβηκε… τρένο στην Α΄ Εθνική, την επόμενη σεζόν μετατράπηκε σε «ασανσέρ» και υποβιβάστηκε, ανοίγοντας μέτωπο με τους «Blue Vayeros».

2) Οι προσφυγές του Στεφάν Ντεμόλ και του Χρήστου Πατσατζόγλου. Η δικαιολογία που θέλησε να περάσει προς τα έξω, ήταν ότι οι αμοιβές τους ήταν πολύ υψηλές. Μα εκείνος δεν συμφώνησε μαζί τους; Και όταν αποφάσιζε να φέρει δύο τόσο μεγάλα ονόματα στην ομάδα του, δεν γνώριζε ότι πρέπει να τους καλύψει οικονομικά;

3) Η εμπλοκή τού ΠΑΣ στο σκάνδαλο με τα στημένα παιχνίδια. Στην πορεία, βέβαια, αθωώθηκε, τόσο η ομάδα, όσο και ο ίδιος ο Χριστοβασίλης, ελλείψει ικανών στοιχείων, αλλά το ίδιο αθωώθηκε το σύνολο των κατηγορούμενων, καθώς αυτές οι υποθέσεις πολύ δύσκολα αποδεικνύονται. Ο δε Χριστοβασίλης αθωώθηκε και στα ποινικά δικαστήρια, αλλά η ζημιά είχε γίνει, καθώς στην ιστορία έμεινε η αναφορά του ονόματος της ομάδας σε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στον χώρο του αθλητισμού.

4) Για δύο χρόνια δεν εξασφάλισε την αδειοδότηση από την ΕΕΑ, γεγονός που αποδεικνύει ότι… κάτι δεν γινόταν καλά σε επίπεδο διοίκησης. Η συγκεκριμένη κατάσταση προκλήθηκε επί των ημερών του Γιώργου Χριστοβασίλη, διότι τα πρώτα χρόνια μια χαρά αδειοδότηση έπαιρνε η ομάδα της Ηπείρου. Τα τελευταία δεν παίρνει και ο λόγος έχει να κάνει με την έλλειψη φορολογικής ενημερότητας και άλλων χρεών. Ο Χριστοβασίλης, βέβαια, υποστηρίζει πως του γίνεται πόλεμος και πως δεν θέλουν τον ΠΑΣ στη Super League. Να σημειώσουμε ότι, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα παρουσίασε ένα χαρτί ως φορολογική ενημερότητα, με επίσημο έγγραφό της η ΔΟΥ Ιωαννίνων, διευκρίνισε ότι ΔΕΝ είναι φορολογική ενημερότητα, αλλά μία απλή γνωστοποίηση οφειλών, η οποία πέρασε ελαφρά τη καρδία από τα αρμόδια αθλητικά όργανα!

5) Εδώ και ενάμιση χρόνο, από το καλοκαίρι του 2013, ο Χριστοβασίλης έχει ανακοινώσει ότι πουλάει τον ΠΑΣ Γιάννινα. Παράλληλα, δέχεται τα πυρά των οπαδών, οι οποίοι θεωρούν ότι υπάρχει αδιαφάνεια και απαιτούν πλήρη ενημέρωση από τη διοίκηση, την οποία, βεβαίως, ουδέποτε έλαβαν.

6) Η σύλληψή του για τα χρέη του Ηλυσιακού προς το Δημόσιο, ενώ ήταν ιδιοκτήτης και πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα.

Όλα τα παραπάνω δυσφήμισαν τον ΠΑΣ Γιάννινα. Επί των ημερών του Γιώργου Χριστοβασίλη, το όνομα της ηπειρώτικης ομάδας ενεπλάκη σε σκάνδαλα στημένων αγώνων, συμμετοχής σε εγκληματικές οργανώσεις, χρέη και ατασθαλίες, μη αδειοδοτήσεις, προσφυγές και πάει λέγοντας, με αποτέλεσμα να διασυρθεί ένας ολόκληρος τόπος και η περηφάνια ανθρώπων, οι οποίοι είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην ομάδα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα