Έρχεται νέο κύμα φιλολαϊκών αποφάσεων

 Εδώ και ημέρες έχουμε αναφερθεί στην ειλημμένη απόφαση Σαμαρά-Βενιζέλου μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου να τροφοδοτηθεί η κοινή γνώμη με σωρεία θετικών οικονομικών ειδήσεων, ώστε σε συνδυασμό με την διανομή του κοινωνικού μερίσματος, να αλλάξουν το κλίμα ενόψει και της εκλογικής μάχης του Μαΐου.

Βέβαια το θέμα Μπαλτάκου δημιούργησε κάποια προβλήματα, ένα ξάφνιασμα, όμως το σχέδιο των θετικών ειδήσεων θα συνεχιστεί παράλληλα με την έλευση της Μέρκελ την Παρασκευή.

Η πρώτη θετική είδηση που έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες είναι ο συμψηφισμός των χρεών μεταξύ ιδιωτών και κράτους. Μία εξαγγελία που χαιρετίστηκε από όλες τις επαγγελματικές ομάδες και εάν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, τότε θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

Η επόμενη εξαγγελία, πιθανόν κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας (κάτι σαν πασχαλινό δώρο) θα είναι η υλοποίηση της επιστροφής των παρακρατηθέντων ποσών λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών σε οικονομικά αδύναμους πολίτες. Μόλις αυτό το μέτρο ξεκινήσει να εφαρμόζεται οι κατηγορίες των πολιτών που θα δικαιούνται την επιστροφή θα δουν άμεσα μετρητά χρήματα στην τσέπη τους και όχι απλά μια υπόσχεση από έναν δημόσιο φορέα ότι κάποτε θα πάρουν χρήματα.

Επίσης την 1η Μαΐου το υπουργείο Οικονομικών θα καταβάλλει εφάπαξ το κοινωνικό μέρισμα και όπως αναφέρουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο οι δικαιούχοι υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο.

Και βέβαια το σημαντικότερο από όλα είναι πριν από τις εκλογές η ψήφιση ενός νέου φορολογικού νομοσχεδίου, όπου όπως λένε από το Μαξίμου οι πολίτες θα πληρώνουν λιγότερους φόρους. Σε αυτό το νομοσχέδιο προβλέπεται η κατάργηση του φόρου πολυτελείας , η μείωση των τελών κυκλοφορίας για όλα τα αυτοκίνητα και αλλαγές στην φορολογία των αυτοκινήτων πάνω από 2000 κυβικά.

Η Μέρκελ

Την Παρασκευή η Άγκελα Μέρκελ μπορεί να μείνεις την Αθήνα για πολύ λίγες ώρες, όμως στο Μαξίμου αναμένουν έμπρακτη στήριξη. Δηλαδή εκτός από τα καλά λόγια για την οικονομική ανάκαμψη και τη σύσταση του Ελληνικού Αναπτυξιακού Ταμείου, αναμένουν και να ανοίξει το θέμα για την βιωσιμότητα του χρέους.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, θεωρούν την επίσκεψη Μέρκελ ως μία πολύ καλή αφορμή προκειμένου να ξεχαστεί η υπόθεση Μπαλτάκου και να επανέλθει η συζήτηση στα θέματα της οικονομίας και στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Η ελληνική πλευρά περιμένει από την καγκελάριο, η οποία δεν θα αποστεί από τη θέση της για επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και για δημοσιονομική πειθαρχία, ένα μήνυμα ενίσχυσης των ελληνικών προσπαθειών, αλλά και στήριξης της δικομματικής κυβέρνησης. Ο Αντώνης Σαμαράς θα επιμείνει ότι η συμφωνία για τη βιωσιμότητα του χρέους μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους. Εκείνο που ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση είναι να γίνει άμεσα, με τον πιο ρεαλιστικό τρόπο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν – προφανώς – και τις ιδιαιτερότητες όλων των δανειστών. Βέβαια, αν και στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει σύντομα η συζήτηση για το χρέος, εκτιμάται ότι αυτό θα ρυθμιστεί τελικά έως το φθινόπωρο.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα