Έρχεται νέο ψαλίδισμα των κύριων συντάξεων

Νέο ψαλίδισμα των κύριων συντάξεων έρχεται από το τέλος Αυγούστου για χιλιάδες συνταξιούχους. Αιτία; Ο υπολογισμός της εισφοράς 6% υπέρ ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο άθροισμα των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων και όχι επί του ποσού της μίας κύριας σύνταξης όπως συνέβαινε πριν από την ψήφιση του «νόμου Κατρούγκαλου».

Τα κακά… μαντάτα θυμίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», λέγοντας μάλιστα ότι η επιβολή αυτής της νέας εισφοράς που θα οδηγήσει σε ισόποση μείωση της δεύτερης κύριας σύνταξης, θα εφαρμοστεί αναδρομικά από την 1η Ιουλίου.

Αν κάποιοι θεωρούνται τυχεροί επειδή θα απαλλάσσονται από τη συγκεκριμένη παρακράτηση αυτοί είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που έχασαν το ΕΚΑΣ (για ποσά άνω των 30 ευρώ τον μήνα).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως καταβαλλόμενο ποσό κύριας σύνταξης, επί του οποίου υπολογίζεται η εισφορά, θεωρείται:

Για τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, καθώς και γι’ αυτές που θα υπολογιστούν με τον παλαιό τρόπο, το ακαθάριστο ποσό σύνταξης μετά των πάσης φύσεως προσαυξήσεων (επίδομα τέκνων, συζύγου), επιδόματος απόλυτης αναπηρίας ή εξωιδρυματικού επιδόματος, ειδικής προσαύξησης ΤΣΜΕΔΕ και της προσαύξησης μονοσυνταξιούχων ΤΣΑΥ, αφού πρώτα αφαιρεθούν όλες οι κρατήσεις και πριν από τον υπολογισμό του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (ΦΜΥ).

Για τις συντάξεις που θα υπολογιστούν με βάση τον νέο τρόπο υπολογισμού (Νόμος Κατρούγκαλου), το συνολικό ποσό που προκύπτει από το άθροισμα των επιμέρους ποσών εθνικής, ανταποδοτικής σύνταξης και προσωπικής διαφοράς, συμπεριλαμβανομένου του επιδόματος απόλυτης αναπηρίας και του εξωιδρυματικού επιδόματος. Από το συνολικό αυτό ακαθάριστο ποσό αφαιρούνται τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων του 2010 και του 2011 και επιβάλλεται εισφορά πριν από τον υπολογισμό του ΦΜΥ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα