Έρχονται διώξεις για την κάρτα υγείας

Ασκούνται οι ποινικές διώξεις για την υπόθεση με την κάρτα υγείας των αθλητών της ΕΠΟ, που τελικά εξελίχτηκε σε σκάνδαλο καθώς φέρεται να ζημίωσε το ελληνικό δημόσιο με χρηματικό ποσό που ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ. Η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε και η δικογραφία είναι ήδη στα χέρια του οικονομικού εισαγγελέα, Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχει προχωρήσει στην άσκηση των ποινικών διώξεων. Στο στάδιο, μάλιστα, της προκαταρκτικής έρευνας κλήθηκαν ως ύποπτοι και έδωσαν εξηγήσεις (ανωμοτί κατάθεση) περισσότερα από 50 άτομα, ανάμεσα στα οποία και «βαριά» ονόματα του ποδοσφαίρου.

Οι διώξεις, όμως, που αφορούν στο κακούργημα της απιστίας θα ασκηθούν μόνον σε βάρος όσων υπάρχουν πραγματικές ενδείξεις για εμπλοκή τους στο σκάνδαλο, καθώς οι περισσότεροι από τους κλητευθέντες δεν είχαν συμμετοχή αλλά ενεπλάκησαν –όπως διαφαίνεται και από τις έγγραφες εξηγήσεις τους (υπομνήματα) που αποκάλυψε η «ΑΠΟΨΗ»- γιατί είχαν διατελέσει μέλη Διοικητικών Συμβουλίων της ΕΠΟ τις επίμαχες χρονικές περιόδους.

 

Οι βασικοί ύποπτοι

Ως βασικοί ύποπτοι φέρονται οι πρώην πρόεδροι της ΕΠΟ, Βασίλης Γκαγκάτσης και Σοφοκλής Πιλάβιος, ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος και νυν σύμβουλος της Ομοσπονδίας, Γιάννης Οικονομίδης, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Γιώργος Σαρρής, καθώς και ορισμένα από τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων.

Η δικογραφία που έχει σχηματισθεί αφορά σε συμβάσεις τις οποίες είχε υπογράψει η ΕΠΟ με δύο εταιρείες προκειμένου να γίνουν ιατρικές μετρήσεις σε ποδοσφαιριστές. Οι συμβαλλόμενες εταιρείες, αν και εισέπραξαν το ακριβό αντίτιμο για το σύνολο των εξετάσεων που όφειλαν να πραγματοποιήσουν, εντούτοις από τις περίπου 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις που θα έπρεπε να γίνουν, ολοκληρώθηκαν μόνον οι 15.530!

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο όταν μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε το ΣΔΟΕ εντοπίστηκε μια από τις επίμαχες συμβάσεις (η αρχική, του 2005) μεταξύ της ΕΠΟ με την εταιρεία OPENTEC.

Η εν λόγω σύμβαση αφορούσε την έκδοση κάρτας υγείας των αθλητών της ΕΠΟ. Προέβλεπε συγκεκριμένα τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός κεντρικού συστήματος παρακολούθησης των ιατρικών πληροφοριών που θα προέκυπταν από τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλονταν οι αθλητές.

Οριζόταν ότι οι αθλητές θα έπρεπε να υποβάλλονται σε τηλεμετρίες, τα αποτελέσματα των οποίων θα συγκεντρώνονταν σε μια κεντρική μονάδα που θα παρακολουθούσαν εξειδικευμένοι ιατροί. Σύμφωνα με τη σύμβαση, το κόστος της κάθε μέτρησης ανερχόταν στα 11,6 ευρώ. Στην περίπτωση δε που γίνονταν λιγότερες από 250.000 μετρήσεις η ΕΠΟ αναλάμβανε να καταβάλει τη διαφορά. Η αρχική σύμβαση είχε υπογραφεί στις 22/9/05 με την εταιρεία OPENTEC και η δεύτερη στις 18/2/10 με την εταιρεία PC SYSTEMS που είχε απορροφήσει την πρώτη εταιρεία. Η νέα σύμβαση μεταξύ ΕΠΟ και PC SYSTEMS δεν μετέβαλε τους όρους της προηγούμενης.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα αρχική έρευνα του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα, Ιωάννη Δραγάτση, το επίμαχο χρονικό διάστημα από 2006-2011 η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κατέβαλε στις δύο εταιρείες 8.061.755 ευρώ καθώς και 1.663.124 ευρώ που αναλογούσε στον ΦΠΑ, χρηματικό ποσόν που αντιστοιχούσε στις 1,5 εκατομμύριο μετρήσεις. Τελικά, όμως, στο βάθος μιας πενταετίας πραγματοποιήθηκαν μόνον 15.530 μετρήσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες στο πλαίσιο της έρευνας του ΣΔΟΕ άνοιξαν και ελέγχονται τραπεζικοί λογαριασμοί εμπλεκομένων, ανάμεσα στους οποίους είναι και οι υπεύθυνοι των δύο συμβαλλόμενων με την ΕΠΟ εταιρειών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα