«Έτοιμη να αλλάξει βιβλίο η Ελλάδα»

Έτοιμη να αλλάξει βιβλίο είναι η Ελλάδα, διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Αθήνα, με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και θέμα «Οικονομική κρίση και προκλήσεις δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την αισιοδοξία του για νίκη του κόμματος του στις ευρωεκλογές, τόνισε ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση δίνει τις τελευταίες απέλπιδες μάχες και σημείωσε ότι «δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο».

Η Ελλάδα, η οποία διανύει προεκλογική περίοδο είναι έτοιμη, όχι απλά να αλλάξει σελίδα, αλλά να αλλάξει βιβλίο και να επηρεάσει τους συσχετισμούς και στην Ευρώπη, δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε ότι «η κυβέρνηση δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση για να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο μνημόνιο» κάτι για το οποίο, όπως είπε, «πρέπει να αποφασίσει ο λαός».

Μιλώντας σε εκδήλωση που οργανώνει η Ευρωομάδα της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην Αθήνα, με τη συνδρομή του ΣΥΡΙΖΑ και θέμα «Οικονομική κρίση και προκλήσεις δημοκρατίας» ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία για νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές και ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχει αλλάξει και έχει υποστεί τα δεινά μίας πρωτοφανούς βάρβαρης πολιτικής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση δίνει τις τελευταίες απέλπιδες μάχες οπισθοφυλακής για να κρατηθεί στην εξουσία».

«Μία χώρα που αργοπεθαίνει»

Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν είναι απλά έτοιμη να αλλάξει σελίδα, είναι έτοιμη να αλλάξει βιβλίο, τονίζοντας ότι τα μνημόνια απέτυχαν παταγωδώς σε όλους τους δείκτες, διέλυσαν την παραγωγική βάση της χώρας, εκτόξευσαν την ανεργία σε πρωτοφανή μεγέθη και δημιούργησαν συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης.

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που αργοπεθαίνει γιατί η ηγεσία της Ευρώπης την επέλεξε για πειραματόζωο της κρίσης, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ανατροπής αυτής της κατάστασης και στην Ελλάδα και στην ΕΕ, γενικότερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι εάν συνεχιστεί η ίδια πολιτική, το δημόσιο χρέος της χώρας μας θα εκτοξευθεί στο 205% του ΑΕΠ το 2015.

«Σημαντική για όλη την Ευρώπη η επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα»

Επίσης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλε, για μία ακόμη φορά, μήνυμα προς τους εταίρους επισημαίνοντας ότι «πρέπει να γνωρίζουν πως σε ό,τι μας αφορά προεκλογικά τετελεσμένα δεν θα τα αποδεχθούμε» δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου να υπογράψει και να συμφωνήσει προεκλογικά σε συνέχιση της σημερινής πολιτικής.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα για νίκη του κόμματός του στις ευρωεκλογές, ανέφερε ότι η επερχόμενη πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα θα είναι σημαντική για όλη την Ευρώπη.

«Η αλλαγή συσχετισμών στην Ε.Ε. θα είναι κρίσιμη και για την Ελλάδα»

Ακόμη, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει άνοδος των αριστερών δυνάμεων σε όλη την ΕΕ, υπογράμμισε ότι η αλλαγή συσχετισμών στην Ε.Ε. θα είναι κρίσιμη και για την Ελλάδα, γιατί μπορεί να βοηθήσει στην αλλαγή των πολιτικών που εφαρμόζονται στη χώρα μας.

Επαναφέροντας τη θέση του για ευρωπαϊκή διάσκεψη σχετικά με το χρέος, είπε ότι είναι η μόνη βιώσιμη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική και να αναδείξει την αξία της αλληλεγγύης στην Ε.Ε.

Υπό το πρίσμα αυτό, σημείωσε, ο Μάιος μπορεί και πρέπει να είναι ο Μάιος των λαών της Ευρώπης και γι’ αυτούς τους λόγους είναι κρίσιμη η ψήφος των ευρωεκλογών.

Τι είπε για τα σενάρια περί διαγραφής του χρέους

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε σενάρια του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών για διαγραφή μέρους του χρέους της Ελλάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχουν ιδιαίτερη αξία γιατί επίσημα, μέχρι τώρα, η γερμανική κυβέρνηση απέκλειε κάθε πιθανότητα για διαγραφή χρέους.

Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, έχει σημασία και για το εσωτερικό της Ελλάδας γιατί κάποιος πρέπει να διεκδικήσει αυτήν τη λύση και η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν διεκδικεί αλλά δεν έχει και καμία πρόταση για το ελληνικό πρόβλημα.

Για την Ουκρανία

Τέλος, αναφερόμενος στις δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία, τόνισε ότι οι εξελίξεις απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η τυφλή βία δεν αποτελεί λύση. Είναι αδιανόητο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εμμέσως, να επικροτείται η βία ως επιλογή που μπορεί να δώσει λύση από μέρους της ευρωπαϊκής ηγεσίας. Η δημοκρατία, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο και σήμερα πρέπει να δηλώσουμε με έμφαση ότι μόνος αρμόδιος να αποφασίσει για το μέλλον της Ουκρανίας είναι ο λαός της, χωρίς βία και ανάμειξη τρίτων. Υπό το πρίσμα αυτό, κάλεσε την ΕΕ «να μην ρίχνει λάδι στη φωτιά με επιβολή κυρώσεων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα