Έτοιμος να πιάσει από τα… γκέμια τον «Πήγασο»

Ένα όνειρο ετών είναι έτοιμος να πραγματοποιήσει ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ήθελε πολλά χρόνια να κάνει ένα δυναμικό “μπάσιμο” στα ελληνικά media. Και πλέον βρίσκεται πολύ κοντά… Το «colpo grosso» είναι ο Πήγασος και ο Πόντιος μεγαλοεπιχειρηματίας αφενός επιθυμεί διακαώς την ανάληψή του, αφετέρου θα πρέπει να υπερπηδήσει πολλά εμπόδια για να τα καταφέρει.

Ο άλλοτε κραταιός δημοσιογραφικός όμιλος της οικογένειας Μπόμπολα τον τελευταίο 1,5 χρόνο παραπαίει και η βιωσιμότητά του μοιάζει να είναι πλέον σε οριακό σημείο, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτούνται «χειρουργικές» παρεμβάσεις προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία. Σε σύσκεψη που φέρεται να είχε το υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Σαββίδη, Αρτούρ Νταβιτιάν, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του «Πήγασου», Φώτη Μπόμπολα, και εκπροσώπους των πιστωτριών τραπεζών, συζητήθηκε η επιχειρηματική συμφωνία που θα κάνει πραγματικότητα το όνειρο του Ιβάν να γίνει μιντιάρχης.

Επιχείρηση τράπεζες

Οι πιστώτριες τράπεζες έθεσαν αυστηρούς όρους για να γίνει αποδεκτή η συμφωνία και οι δύο επιχειρηματίες φέρονται να τους αποδέχτηκαν, ούτως ώστε να προχωρήσει το μεγάλο deal. Βάσει των όσων συζητιούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες αλλά έχουν προλάβει να δουν το φως της δημοσιότητας, ο Ιβάν Σαββίδης θα αναλάβει δάνεια περίπου 100 εκατ. ευρώ του «Πήγασου» και θα επενδύσει 20 εκατ. ευρώ στην εταιρεία. Τα ακίνητα του ομίλου θα περάσουν στην κυριότητα των τραπεζών, ενώ οι τράπεζες θα διαγράψουν οφειλές περίπου 70 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά, όμως, υπό μία προϋπόθεση: να τεθεί σε ισχύ η νομοθετική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών για τις διαγραφές δανείων σε επιχειρηματικές αναδιαρθρώσεις.

«Αγκάθι» το… ακαταδίωκτο των στελεχών

Η λεγόμενη ρύθμιση του «ακαταδίωκτου» επηρεάζει άμεσα τη μεταφορά της πλειοψηφίας του «Πήγασου» στα χέρια του προέδρου του ΠΑΟΚ. Αποτελεί ένα από τα πλέον σημαντικά εμπόδια στη διαδικασία της πώλησης, καθώς στις 16 Μαΐου θα τεθεί προς ψήφιση το νομοθέτημα και ακόμη υπάρχουν διαφωνίες και εντός κυβέρνησης.

Η αντιπολίτευση από την πλευρά της έχει εκφράσει έντονες ενστάσεις και με ανακοίνωσή της ξεκαθάρισε πως «οι επίμονες προσπάθειες της Κυβέρνησης να οικοδομήσει το δικό της σύστημα διαπλοκής, ιδιαίτερα στα ΜΜΕ, θα πέσει και αυτήν τη φορά στο κενό».

Την ίδια ώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν ψυχραιμία στην αντιπολίτευση ισχυριζόμενοι ότι «…το σύστημα διαπλοκής στα Μέσα Ενημέρωσης που δημιούργησε και προσπαθεί να συντηρήσει ξηλώνεται. Οι νόμοι θα εφαρμοστούν για όλους».

Σε κάθε περίπτωση ο Ιβάν Σαββίδης ήταν αυτός που είχε παραδεχτεί εμμέσως πλην σαφώς ότι είχε παίξει ένα ρόλο στον διαγωνισμό-παρωδία των τηλεοπτικών αδειών. Τότε ο ομογενής επιχειρηματίας ανέφερε ότι εκπλήρωσε την αποστολή του και δήλωσε χαρούμενος για τα έσοδα των αδειών στον κρατικό προϋπολογισμό.

Κι ήταν πάλι ο ίδιος ο επιχειρηματίας που στις τελευταίες συνεντεύξεις που παραχώρησε (σ.σ. στο protothema.gr και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ) υπεραμύνθηκε απερίφραστα των κυβερνητικών ενεργειών κάνοντας πολλούς να πιστεύουν πως θα βγει νικητής από αυτή την «άτυπη» συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο τελευταίος άλλωστε, ετοιμάζεται να περάσει από τη Βουλή την αμνήστευση των τραπεζικών στελεχών, που θα «κουρέψουν» περισσότερα από 100 εκατ. δανείων της επιχείρησης.

Το πολυπόθητο MEGA

Πέρα από σημαντικές εφημερίδες όπως το «Έθνος» και το «Goal», ο Ιβάν Σαββίδης με την αγορά του «Πήγασου» έχει να κερδίσει πολύ περισσότερα και πάνω απ’ όλα ένα σημαντικό ποσοστό στο MEGA. Το 32% του «μεγάλου» καναλιού είναι μεγάλο δέλεαρ, ενώ τίποτα δεν θα τον εμποδίζει στη συνέχεια να πάρει μέρος στον πλειστηριασμό του ΔΟΛ για το 22% που κατέχει από το κανάλι.

Εφόσον, αποκτήσει και τα δύο μερίδια θα έχει πλέον το 54% του MEGA και θα είναι εκείνος που θα κάνει κουμάντο στα πάντα, συμπεριλαμβανομένης και της γραμμής πλεύσης του τηλεοπτικού σταθμού. Παράλληλα, θα αποκτήσει και το 50% της εταιρείας διανομής τύπου «Άργος». Ωστόσο, για να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο του «μεγάλου» καναλιού, θα πρέπει και η πλευρά Βαρδινογιάννη να συναινέσει.

Δεν βγαίνουν στα περίπτερα «Έθνος», «Goal», Ημερησία

Η οικονομική ασυνέπεια της διοίκησης και οι οφειλές πέντε μηνών, έφτασαν την κατάσταση στο απροχώρητο για τον «Πήγασο». Οι εργαζόμενοι κινούνται πλέον μαζικά και η ΕΣΗΕΑ κήρυξε την Τρίτη 48ωρη απερίγα, αρχής γενομένης από το πρωί της Τετάρτης.

Την Πέμπτη κι ενώ η απεργία ήταν ακόμα σε εξέλιξη, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών, αποφασίζοντας τη συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. «Η συστηματική ασυνέπεια από την πλευρά της εργοδοσίας έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απολύσεων, περικοπών, μειώσεων (κατά τα τελευταία 5 χρόνια) και την καταπάτηση της προσωπικής και επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας», ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση. Παράλληλα, κάλεσαν τον κλάδο σε αγώνα για τα κοινά προβλήματα και στο πλευρό της κοινωνίας που μαστίζεται από την κρίση

Οι αγώνες των εργαζομένων είναι ένας ακόμα λόγος που η πλευρά Μπόμπολα βιάζεται για τη συμφωνία με τον Σαββίδη, καθώς γνωρίζει καλά ότι ενδεχόμενη απεργία διαρκείας θα είναι ένα επιπλέον πλήγμα για τον όμιλο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα