Έφαγε το κεφάλι του…

Δύο χρόνια, δύο μήνες και δεκαεφτά ημέρες άντεξε στη νευραλγική θέση του προέδρου της ΕΠΟ ο Γιώργος Σαρρής, χρόνος ρεκόρ αν σκεφτεί κανείς τους κλυδωνισμούς, τις πιέσεις και τα σκάνδαλα που υπήρξαν όλο αυτό το διάστημα με επίκεντρο την Ομοσπονδία.

Ο Γιώργος Σαρρής αντιλήφθηκε ότι εξάντλησε κάθε περιθώριο να κρατήσει τη θέση του και για αυτόν τον λόγο έκανε μια ηρωική έξοδο. Ηρωική γιατί υποστήριξε ότι ο λόγος της αποχώρησής του είχε να κάνει με την εκταμίευση της περίφημης επιχορήγησης του κράτους προς τα ερασιτεχνικά σωματεία.

«Μετά τη σημερινή εξέλιξη, δίνεται μια χρυσή ευκαιρία στην ηγεσία του υπουργείου Αθλητισμού να εκταμιεύσει τα χρήματα για τα σωματεία. Είναι κρίμα μετά από τόσα χρόνια που έχουν να πάρουν έστω και αυτά τα ψίχουλα, να τα χάσουν με το πρόσχημα ότι η ΕΠΟ δεν είναι φορολογικά ενήμερη. Αυτό το διαψεύδω κατηγορηματικά. Ο κύριος λόγος που πήρα αυτή την απόφαση, ήταν όταν είδα την άρση της φορολογικής ενημερότητας της ΕΠΟ την Παρασκευή», ήταν τα τελευταία λόγια του Γιώργου Σαρρή. Και αποχώρησε.

Όλο αυτό, φυσικά, είναι μια πρόφαση. Ακόμα και στο τέλος ο πρώην –πια– πρόεδρος της ΕΠΟ φρόντιζε να βρίσκει προσχήματα και δικαιολογίες για τα… αδικαιολόγητα. Δεν υπήρξε επί της ουσίας ζήτημα να μη λάβουν τα σωματεία, έστω κι αυτά τα πενιχρά έσοδα, καθώς το βράδυ της Δευτέρας ψηφίστηκε στη Βουλή τροπολογία σύμφωνα με την οποία τα λεφτά θα πηγαίνουν κατευθείαν στις ομάδες, χωρίς να χρειάζεται η μεσολάβηση της ΕΠΟ, αν η τελευταία δεν είναι φορολογικά ενήμερη. Οπότε, έμενε – δεν έμενε ο Σαρρής, το θέμα ήταν λυμένο.

Ο πραγματικός λόγος που πήρε την απόφαση να ξεγαντζωθεί από την καρέκλα του, ήταν το γεγονός ότι ο κίνδυνος προφυλάκισης για όλα αυτά που έχουν συμβεί στην ΕΠΟ, άρχισε πλέον να του χτυπάει την πόρτα. Αυτό υποστήριζε και στο ρεπορτάζ της η «Α» την προηγούμενη εβδομάδα: «Σήμερα (σ.σ. 20/12/2014) η “Α” αποκαλύπτει ότι οι κατηγορίες που προσάπτει το πόρισμα Κορέα στον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Σαρρή είναι τρεις κακουργηματικές παραβάσεις του ποινικού κώδικα και μία πλημμεληματικού χαρακτήρα. Βεβαίως, ο πρόεδρος της ΕΠΟ επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι είναι αθώος και ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη. Πολλές φορές όμως η αθωότητα κάποιων κατηγορουμένων αποδεικνύεται κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στα έδρανα του δικαστηρίου, χωρίς να αποκλείεται και η διά βουλεύματος αθώωσή του σε προγενέστερο χρονικό διάστημα. (…) ο πρόεδρος της ΕΠΟ ήδη διώκεται κακουργηματικά για την υπόθεση της περίφημης Κάρτας Υγείας, που κόστισε στην Ομοσπονδία ήδη 12 εκατ. ευρώ και έχει… ουρά υποχρέωσης καταβολής άλλων 18 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο Γιώργος Σαρρής παραμένει στη θέση του ως πρόεδρος της ΕΠΟ, άρα ενδέχεται –πάντα υποθετικά– να καλύψει τυχόν παραπτώματα που του καταλογίζει το πόρισμα Κορέα. Επίσης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι σύντομα ενδέχεται να εκραγούν δύο βραδυφλεγείς βόμβες, που αφορούν τη θητεία του Γιώργου Σαρρή. Η πρώτη βόμβα αφορά το πόρισμα του εισαγγελέως Πρωτοδικών κ. Χάρη Λακαφώτη για το γνωστό θέμα με τις πλαστές ενημερότητες που κατέληγαν στην ΕΠΟ, υπόθεση για την οποία ο κ. Γ. Σαρρής είχε κληθεί ως ύποπτος. Η δεύτερη βόμβα αφορά το πόρισμα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για τη σύμβαση παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος στην κυπριακή εταιρεία Media Goal, δικαιώματα τα οποία κατέληξαν στον ΟΤΕ TV. Αντιλαμβάνεται λοιπόν και ο πλέον αδαής περί τα νομικά ότι ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ακόμη κι εάν τελικά αποδειχθεί αθώος από κάθε κατηγορία, διατρέχει τον κίνδυνο της προφυλάκισης λόγω των δικονομικών προϋποθέσεων που αναφέραμε αναλυτικά παραπάνω».

Θεωρεί, λοιπόν, κάποιος τυχαίο ότι η απόλυτα σωστή –έστω και καθυστερημένη– παραίτηση του Γ. Σαρρή προέκυψε λίγα 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις της «Α»; Είναι εμφανές ότι το ρεπορτάζ του περασμένου Σαββάτου λειτούργησε καταλυτικά για τη δρομολόγηση των εξελίξεων και πλέον υπάρχουν οι διεργασίες για την επόμενη μέρα. Ο πρώην ισχυρός παράγοντας της Ομοσπονδίας απολύτως φυσιολογικά έκανε λάθη, τα οποία οφείλονται κυρίως στην άγνοια και την απειρία του σε μια τόσο καίρια θέση. Είναι, άλλωστε, εντελώς διαφορετικό να έχεις την ευθύνη 17-18 ομάδων στη Χίο, κι άλλο ολόκληρου του ελληνικού ποδοσφαίρου. Κανείς και ποτέ δεν τον κατηγόρησε για ενέργειες που είχαν ως γνώμονα το δικό του συμφέρον. Τώρα, αν κάποιος πραγματικά κακοπροαίρετος θέλει να αναφερθεί σε προσλήψεις δικών του προσώπων σε κάποια πόστα, θα πρόκειται για κατηγορίες εκ του πονηρού, γιατί ποτέ κανείς δεν απέτυχε λόγω τέτοιων αποφάσεων και, επιπλέον, θεωρείται φυσιολογικό έως ένα σημείο να εμπιστευτεί πρόσωπα τα οποία γνωρίζει.

Υπόθεση «στημένων πινάκων διαιτησίας»

Η υπόθεση που τάραξε με το «καλημέρα» τον Γιώργο Σαρρή ήταν οι «στημένοι πίνακες διαιτησίας» όπως χαρακτηρίζονται από την ΕΠΟ, που είχε ξεκινήσει από τότε που ο Χιώτης γιατρός ήταν πρόεδρος στην ΚΕΔ. Όταν τον Οκτώβριο του 2012 εκλέχθηκε πρόεδρος, συγκεκριμένος άνθρωπος –έμπειρος όσο δεν πάει– και το όνομα του οποίου δεν μπορεί να αποκαλυφθεί, του είχε υποδείξει ότι θα έπρεπε να διορίσει νέα ΚΕΔ και να αναλάβει εκείνη εκ νέου τις αξιολογήσεις, ώστε ακόμα και οι ίδιοι διαιτητές να παρέμεναν να μην είχε καμία ευθύνη ο Γιώργος Σαρρής περί στημένων πινάκων κ.λπ. Ωστόσο, αυτός νόμιζε είτε ότι αυτός ο άνθρωπος μιλούσε στον αέρα είτε μιλούσε… σουαχίλι. Γι’ αυτό, σήμερα, ο πρώην πρόεδρος είναι υπόλογος στα αρμόδια δικαστήρια και γι’ αυτό το ζήτημα.

Τρικλοποδιές στον εαυτό του

Δεν θα κάνουμε κάποια μεγάλη αποκάλυψη αν γράψουμε ότι ο κύριος λόγος που εκλέχθηκε πρόεδρος της Ομοσπονδίας ο Γιώργος Σαρρής ήταν η ανοιχτή στήριξή του από τον Ολυμπιακό και συγκεκριμένα τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Ωστόσο, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πρέπει να θυμίσουμε ότι στο «ρεύμα» Σαρρή εντάχθηκαν κι άλλες ομάδες που θεωρητικά δεν επηρεάζονται από το μπλοκ του Ολυμπιακού, γιατί η άλλη επιλογή ήταν ο Βασίλης Γκαγκάτσης. Ακόμα και η «Α» είχε πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ του Γ. Σαρρή, καθώς δεν ήταν δυνατό να αναλάβει πρόεδρος που έχει στην πλάτη του τρεις ποινικές διώξεις.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός της ισχυρής στήριξης προς το πρόσωπό του, ίσως τον έκανε να αισθάνεται πιο… δυνατός από ό,τι πραγματικά ήταν, και αυτό να τον οδήγησε σε απανωτά λάθη και απροσεξίες που καταδείκνυαν την απόλυτη απειρία και αφέλειά του.

Για να μην κρίνουμε ένα-ένα τα περιστατικά της διετούς παρουσίας του, αξίζει να εξετάσουμε τι ακριβώς συνέβη στο τελευταίο περιστατικό που συγκλόνισε το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον αήθη ξυλοδαρμό του αναπληρωτή προέδρου της ΚΕΔ, Χριστόφορου Ζωγράφου. Όταν ο τότε πρόεδρος της Ομοσπονδίας ενημερώθηκε για το περιστατικό, από τα πρώτα άτομα που ειδοποίησε ήταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης, καθώς προφανώς ερμήνευσε από μόνος του ότι ηθικός αυτουργός της επίθεσης ήταν ο «ορκισμένος» εχθρός του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού, Δημήτρης Μελισσανίδης. Είναι σαφές ότι ένας έμπειρος παράγοντας δεν θα έκανε ποτέ μια τέτοια γκάφα ολκής. Επιπλέον, και σαν να μην έφτανε αυτό, Σαρρής και Μαρινάκης επισκέφθηκαν μαζί στο νοσοκομείο τον Ζωγράφο, ενώ πάλι θα μπορούσε να είναι μαζί τους είτε κάποιος άλλος πρόεδρος ΠΑΕ ή Λίγκας (π.χ. Καλογιάννης της Football League). Η τελική του ενέργεια απέδειξε για ακόμα μια φορά την απειρία του, καθώς με αυτόν τον τρόπο έδωσε –και δικαιολογημένα– λαβές για πολλά αρνητικά σχόλια, με αποτέλεσμα το περιστατικό του ξυλοδαρμού να περάσει σε δεύτερη μοίρα ακόμα και τότε. Το μόνο που κατάφερε ήταν να εκθέσει τον εαυτό του σε ένα γεγονός για το οποίο δεν είχε ευθύνη. Αλλά, ακόμα και τότε, αντί να οχυρωθεί και να βγει και στην επίθεση, εκτέθηκε ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα ήταν να αναζωπυρωθεί η κόντρα Μελισσανίδη-Μαρινάκη, και ο «τίγρης» της Β’ εθνικής να αναδειχθεί αρχηγός της αντιπολίτευσης…

Παράγοντας επικοινωνία

Αν ήταν πρόεδρος στην ΕΠΟ ακόμα και ο ίδιος ο… Αλαφούζος, είναι σίγουρο ότι ο Παναθηναϊκός θα συνέχιζε τον ανένδοτο κατά του κατεστημένου και του «Ολυμπιακού που ελέγχει την ΕΠΟ». Η επίθεση στην Ομοσπονδία είναι ένας καλός τρόπος, άλλωστε, να μην είναι στην επικαιρότητα άλλα προβλήματα του «τριφυλλιού», όπως τα οικονομικά του προβλήματα. Μπροστά σε αυτή την ανελέητη επίθεση μέσω ΣΚΑΪ και συγκεκριμένα της εκπομπής «Δίκη», η ΕΠΟ ήταν απούσα, δείχνοντας εντελώς αδύναμη. Σίγουρα, μέσα σε αυτά που καταγγέλλει κάθε τόσο ο Κυριάκος Θωμαΐδης, υπάρχουν γεγονότα για τα οποία έχει δίκιο, αλλά υπάρχουν κι άλλα περιστατικά που πραγματικά δεν υπάρχουν στον… χάρτη. Η επικοινωνιακή πολιτική της Ομοσπονδίας ήταν η «σιωπή», χάνοντας τόσο σε ουσία όσο και σε εντυπώσεις. Όταν ο Γιώργος Σαρρής αποφάσισε να αλλάξει ρότα, και θέλοντας να βγει στην αντεπίθεση, προσέλαβε ως υπεύθυνο επικοινωνίας τον Παύλο Παπαδημητρίου. Ωστόσο, εκτός από το ότι ήταν σχετικά αργά, όταν έδωσε τα ηνία στον γνωστό δημοσιογράφο (21/7/2014), τον απέλυσε μετά από τέσσερις μήνες, θεωρώντας ότι τον υπονομεύει!!! Συμπερασματικά, μεγάλο ποσοστό της επίθεσης που δέχθηκε όλο αυτό το διάστημα είναι ότι ουσιαστικά είχε διαλέξει να περπατά μόνος του στα αγκάθια.

Τα γνωστά θέματα

Πέρα από τα παραπάνω θέματα, πρέπει να αναφερθούν και τα γνωστά που έχουν αναλυθεί πολλάκις από την «Α» μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα. Πρώτο και κύριο θέμα αποτελεί η εμπλοκή του πρώην προέδρου στη δικογραφία του Αριστείδη Κορέα, με τον Γ. Σαρρή να είναι μέσα στους 16 κακουργηματικά διωκόμενους της υπόθεσης. Επιπλέον, είναι κατηγορούμενος για διασπάθιση χρήματος από τα ταμεία της ΕΠΟ με το θέμα της Κάρτας Υγείας, ύποπτος για τις πλαστές ενημερότητες και, τέλος, έχει κατηγορηθεί για τον τρόπο με τον οποίο δόθηκαν τα τηλεοπτικά δικαιώματα του Κυπέλλου Ελλάδας 2013-2014.

Με τόσα κουσούρια και πολύ άντεξε…

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα