Έχασε το δικαστήριο, τα… άκουσε κι από τον δικαστή

Όxι μόνο έχασε το δικαστήριο αλλά τα… άκουσε για τα καλά και από τον δικαστή που στο σκεπτικό του μιλάει ακόμα και για διαπλοκή! Ο λόγος για τον πρώην δήμαρχο του Δήμου Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, που είχε καταθέσει αγωγή κατά του ΣΥΡΙΖΑ διεκδικώντας χρηματική αποζημίωση 240.000 ευρώ για ηθική βλάβη που όπως ισχυριζόταν υπέστη από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ στις 18 Φεβρουαρίου 2013, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά της ανοιχτής εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Την ημέρα βέβαια εκδίκασης της υπόθεσης ο κος Πάχτα «έριξε» το ποσόν που θα τον… κάλυπτε για τη δυσφήμιση στις 50.000 ευρώ. Το δικαστήριο που απέρριψε την αγωγή του είναι κόλαφος στο σκεπτικό του σε βάρος των ενεργειών Πάχτα. Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που εκδίκασε την υπόθεση ότι οι δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνύεται ότι είναι ψευδείς, αλλά ούτε και με αυτά που ισχυρίζεται ο κος Πάχτας τις αναιρεί, καθώς κατά την μεταβίβαση των μεταλλείων από το ελληνικό Δημόσιο στην Ελληνικός Χρυσός επέτρεψε κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας παράνομη κρατική ενίσχυση στην εταιρεία, κίνηση που στοιχειοθετεί την έννοια της «διαπλοκής» και σε πολιτικό επίπεδο του «σκανδάλου».

Αντίθετα, αναφέρεται στην απόφαση του δικαστηρίου, η πώληση των Μεταλλείων Κασσάνδρας από το ελληνικό Δημόσιο στην εταιρεία Ελληνικός Χρυσός τον Δεκέμβριο του 2013 την οποία υπέγραψε ο Χρ. Πάχτας ως τότε υφυπουργός Οικονομικών υπέκρυπτε παράνομη κρατική ενίσχυση στην Ελληνικός Χρυσός ύψους 15,34 εκατ. ευρώ. Και αυτό γιατί σύμφωνα με την κρίση της Ε.Ε. η πώληση των περιουσιακών στοιχείων και της γης σε τιμή κατώτερη της αξίας της (διαφορά 14 εκατομμύρια ευρώ) και η απαλλαγή της υποχρέωσης καταβολής των συνδεόμενων με τη μεταβίβαση φόρων, ύψους 1,34 εκατομμυρίων ευρώ, με σκοπό την προστασία της απασχόλησης και του περιβάλλοντος, καθώς και τη δημιουργία κινήτρου για τους υποψήφιους αγοραστές των Μεταλλείων Κασσάνδρας, είναι ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά.

Μάλιστα στην απόφαση επισημαίνεται και ότι «από μεγάλο τμήμα της επιστημονικής κοινότητας διατυπώνονται σοβαρές ανησυχίες και επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον η εκμετάλλευση των παραπάνω μεταλλείων, οι περιβαλλοντικές συνέπειες της οποίας κρίνονται μη αναστρέψιμες, ενώ ο ενάγων τάσσεται δημοσίως με σχετικές δηλώσεις του υπέρ της εκμετάλλευσης των Μεταλλείων Κασσάνδρας από την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.Μ.Β.Χ, προφανώς υποστηρίζοντας τη σχετική επιχειρηματική δραστηριότητα».

Έτσι, το επίμαχο Δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεικνύεται ότι προέβη σε συκοφαντική δυσφήμηση του κου Πάχτα αλλά ότι το πολιτικό κόμμα ενήργησε σε καθήκον για την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την πώληση και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον τρόπο λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας, τη στιγμή μάλιστα που ο ενάγων σαφώς κατηγόρησε αυτό (τον ΣΥΡΙΖΑ) για υποκίνηση ατόμων σε διάπραξη εγκληματικών ενεργειών σε βάρος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» τις οποίες ρητά καταδίκασε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα