“Έχουμε συμφωνήσει στο 90% του προγράμματος”

Περικοπές στο Δημόσιο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και του στόχου για επίτευξη συμφωνίας, προανήγγειλε ο Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στη τηλεόραση του Star το βράδυ της Δευτέρας. 

Ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις του Ιουνίου θα καταβληθούν κανονικά. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι συμφωνία θα επιτευχθεί.

Σχετικά με την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ΤτΕ, είπε πως, οι δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου.

Ειδικότερα, «η Κυβέρνηση έχει σχέδιο για περικοπές δαπανών στο Δημόσιο», τόνισε ο κ. Μάρδας αναφερόμενος στις αλλαγές που έρχονται στο Δημόσιο.

Σχετικά με την αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εξήγησε πως, δεν μπορεί να απαντήσει, καθώς έως τα τέλη του Ιουνίου, «διαμεσολαβούν μία σειρά παραγόντων», όπως η επίτευξη συμφωνίας και οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Γίνεται μεγάλη προσπάθεια, ώστε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα», είπε ο κ. Μάρδας, αναφερόμενος στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος αποκάλυψε πως, στις 24 Φεβρουαρίου, όταν και προανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του, «τα δημόσια ταμεία ήταν άδεια».

«Δίχως τις κινήσεις της Κυβέρνησης, από τα τέλη Φεβρουαρίου, δεν θα υπήρχαν χρήματα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων, ο αναπληρωτής Υπουργός ανέφερε πως, το «κενό» των δύο πλευρών ανέρχεται στα 2,2 – 2,3 δισ. ευρώ. «Πρόκειται για ένα μεγάλο ποσό για εμάς, αλλά για ένα μικρό ποσό γι’ αυτούς» σχολίασε, εκτιμώντας ότι, «η Ευρώπη δεν θα ρισκάρει ρήξη για 2,3 δις ευρώ».

Όπως εξήγησε, «έχουμε συμφωνήσει στο 90% του προγράμματος», καθώς απομένουν μόνο τα ζητήματα των συντάξεων και του ΦΠΑ.

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε ο κ. Μάρδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα