Έχουμε συμφωνία, τεχνική και όχι πολιτική

ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ… ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ

Η Ελλάδα και οι πιστωτές της κατέληξαν στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας σε μια “κατ’ αρχήν τεχνική” συμφωνία, όμως οι συνομιλίες συνεχίζονται σε ορισμένες λεπτομέρειες και δεν υπάρχει ακόμη πολιτική συμφωνία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

“Αυτό που έχουμε σ’ αυτό το στάδιο, είναι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο. Δεν έχουμε προς το παρόν συμφωνία στο πολιτικό επίπεδο και αυτό είναι που χρειαζόμαστε”, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος Ανίκα Μπράιντχαρτ.

“Οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές κατέληξαν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία σε τεχνική βάση και οι συνομιλίες συνεχίζονται για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες”, δήλωσε η εκπρόσωπος χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ “ήταν σε στενή επαφή με τις ομάδες που βρίσκονται επιτόπου και συνομίλησε χθες τηλεφωνικά με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος. Αργότερα σήμερα πρόκειται επίσης να συνομιλήσει με “την γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ”.

Το επόμενο στάδιο έγκειται σε “μια πολιτική αξιολόγηση” και μια τηλεφωνική διάσκεψη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής (EFC) του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου, στην οποία συμμετέχουν αξιωματούχοι των 28 υπουργείων Οικονομικών, πρόκειται να πραγματοποιηθεί “νωρίς το απόγευμα” ώστε “να καταστεί δυνατό να ενημερωθούν όλα τα κράτη μέλη”, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως, σύμφωνα με πολλές πηγές, μια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) μπορεί να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή για να επικυρώσει τη συμφωνία, όμως στο στάδιο αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί η διεξαγωγή της.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν ήδη αρχίσει οι πανηγυρισμοί… Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική, αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, αναφερόμενες στα βασικά σημεία της συμφωνίας, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι με αυτήν δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση, δηλαδή νέα μέτρα, κατά το προσεχές διάστημα.

Επιπλέον, η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α’ εξάμηνο του 2018, αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως το τέλος του 2015 και την άμεση ενίσχυση τους με τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ, δεν υπάρχει πλέον κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων.

Ακόμη, η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρείες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Προαναγγέλλουν ότι εντός του φθινοπώρου θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια». Γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς.

Επίσης επισημαίνουν ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ («πακέτο Γιουνκέρ»). Επιπλέον, η συμφωνία, όπως αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.

Αναλυτικά, οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν:

  1. Η συμφωνία στα δημοσιονομικά προβλέπει ήπια προσαρμογή, δεν είναι καθόλου ασφυκτική αφήνοντας χώρο στην ανάπτυξη. Προβλέπει: -0,25% πρωτογενές έλλειμμα το 2015 και πλεονάσματα +0,50% το 2016, +1,75% το 2017 και +3,5% το 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά/Βενιζέλου προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3% για το 2015, 4,5% για το 2016 και 2017 καθώς και 4,2% για το 2018! Πλεονάσματα που δεν άφηναν κανένα περιθώριο για ανάπτυξη.

Με την παρούσα συμφωνία, οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για πλεονάσματα στην 3ετία είναι μειωμένες κατά ποσοστό 11% του ΑΕΠ, δηλαδή αποφεύγονται μέτρα ύψους περίπου 20 δισ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι με την παρούσα συμφωνία δεν θα υπάρξει καμία νέα δημοσιονομική επιβάρυνση -δηλαδή νέα μέτρα- κατά το προσεχές διάστημα.

  1. Η συμφωνία διέπεται από το Διεθνές Ευρωπαϊκό Δίκαιο και όχι από το Αγγλικό, όπως είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και δεν προβλέπει κατάργηση της κρατικής ασυλίας, όπως προέβλεπαν οι προηγούμενες συμφωνίες.
  2. Η συμφωνία προβλέπει όχι μόνο την αναχρηματοδότηση του χρέους μέχρι το α’ εξάμηνο του 2018, αλλά και αρκετά χρήματα προκειμένου να εξοφληθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προκειμένου να υπάρξει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά. Κίνηση που θα αναζωογονήσει τον εμπορικό κόσμο.
  3. Οι τράπεζες θα ανακεφαλοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2015 και άμεσα θα ενισχυθούν τουλάχιστον με 10 δισ. ευρώ. Έτσι δεν υπάρχει, πλέον, κανένας απολύτως κίνδυνος για «κούρεμα» καταθέσεων, όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία για ανακεφαλοποιήσεις τραπεζών μετά την 01.01.2016.
  4. Η κυβέρνηση δεν δέχθηκε να πωλούνται τα «κόκκινα δάνεια» σε εταιρείες, ενώ με νομοθεσία έχει προστατεύσει την πρώτη κατοικία από τους πλειστηριασμούς, έως το τέλος του 2015. Μέσα στο φθινόπωρο θα υπάρξουν κυβερνητικές πρωτοβουλίες ώστε να τακτοποιηθούν οριστικά, όσο αυτό μπορεί να γίνει σε μια «αγορά» περίπου 95 δισ. ευρώ, όσα και τα «κόκκινα δάνεια». Γι’ αυτό τον λόγο θα υπάρξει ομάδα διαβούλευσης με τους θεσμούς.
  5. Ο ΑΔΜΗΕ παραμένει δημόσιο αγαθό, ενώ δεν υπήρξε καμία αναφορά σε «μικρή ΔΕΗ». Υπάρχει, βέβαια, δέσμευση για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, που αποτελεί όμως, ούτως ή άλλως, υποχρέωση προσαρμογής στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
  6. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία προβλέπει ακόμα αναπτυξιακό πακέτο 35 δισ. ευρώ, γνωστό και ως «πακέτο Γιουνκέρ»!
  7. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μπήκαν τα εργασιακά Μετά από πρόταση της κυβέρνησης, στην διαπραγμάτευση αποφασίστηκε οι σχετικές διαβουλεύσεις με τους θεσμούς για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ωστόσο ότι οι διαβουλεύσεις θα γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας – ILO καθώς και με διεθνούς κύρους εμπειρογνώμονες, γεγονός που διασφαλίζει ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρχει εξαίρεση από τα ισχύοντα στην Δυτική Ευρώπη.
  8. Οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να μην πληρώνουν τα 5 ευρώ για εξετάσεις στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.
  9. Τα μέτρα τα οποία προβλέπονται στην παρούσα συμφωνία είναι τα ίδια -με αρκετές βελτιώσεις, ωστόσο- τα οποία προβλέπονταν στην συμφωνία της κυβέρνησης ΝΔ/ ΠΑΣΟΚ η ποία δεν υλοποιήθηκε. Στην συμφωνία εκείνη, η κυβέρνηση είχε υποχρέωση να υλοποιήσει τα μέτρα αυτά προκειμένου να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 4 δισ.

Τα ίδια μέτρα, περίπου, επανήλθαν στην πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί στην συνεδρίαση του Eurogroup της 25ης Ιουνίου, συνοδευόμενα από 5 μήνες παράταση του προγράμματος και χρηματοδότηση ύψους 7 δισ.

Σήμερα, με τα ίδια μέτρα, με σημαντικές όμως βελτιώσεις, μετά την διαπραγμάτευση, η χώρα εξασφαλίζει την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων καθώς και των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου για την επόμενη τριετία, με χρηματοδότηση περίπου 85 δις

  1. Η συμφωνία προβλέπει το Ταμείο αποκρατικοποιήσεων μέσα από το οποίο η δημόσια περιουσία δεν πάει προς πώληση, όπως στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά αξιοποιείται.

 

 

Η τεχνική συμφωνία προέκυψε μετά από παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος ενοχλήθηκε από τις πιέσεις του Βερολίνου για μία «συμφωνία -γέφυρα». Ετσι ο πρωθυπουργός ανέλαβε την πρωτοβουλία και είχε χθες το απόγευμα διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανουσά Ολάντ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια αυτών των επικοινωνιών, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων χωρίς προσκόμματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής, σημειώνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κινούνταν ήδη προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι πρώτες αμφιβολίες για την επίτευξη συμφωνίας ήρθαν από την Φινλανδία. Περισσότερη δουλειά μένει να γίνει με τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών.

“Πρέπει να κάνουμε ένα βήμα τη φορά, η συμφωνία είναι μεγάλη λέξη”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ στους δημοσιογράφους, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στους διεθνείς πιστωτές της.

“Υπάρχει ακόμα δουλειά να γίνει στις λεπτομέρειες”, πρόσθεσε ο Στουμπ, λέγοντας πως η κυβέρνηση θα αποφασίσει για τη στάση της αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Ο Στουμπ δήλωσε πως η Φινλανδία ζητάει από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης. Πρόσθεσε πως η ωρίμανση των δανείων της Ελλάδας μπορεί να επιμηκυνθεί, αλλά απέκλεισε περικοπές χρέους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να συνεδριάσουν την Παρασκευή για να εγκρίνουν τη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών, δήλωσε από την πλευρά του σήμερα ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι το ισπανικό κοινοβούλιο πιθανόν να ψηφίσει επί του πακέτου διάσωσης, ύψους 85 δισεκ. ευρώ, την επόμενη εβδομάδα. Πρόσθεσε ότι το κόμμα του, το Λαϊκό Κόμμα (PP) που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα ζητήσει από τα άλλα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συμφωνία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση για άλλη μια φορά βάζει ένα μεγάλο στοίχημα», δήλωσε ο Ραχόι απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη βόρεια Ισπανία. «Ας ελπίσουμε ότι μια και καλή αυτό το στοίχημα θα βοηθήσει να επανέλθουν τα πράγματα στην ομαλότητα».

 

Αντιδράσεις

 

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης και δανειστών, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση περνά πια οριστικά από την δημιουργική ασάφεια στην παράδοση άνευ όρων. Επιχειρεί όμως και πάλι να αποκρύψει την πραγματικότητα, με επιλεκτικές και αυθαίρετες διαρροές και να παρουσιάσει το νέο μνημόνιο ως επιτυχία.!!!!

Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται. Αυτοί που θα έσκιζαν τα μνημόνια, υπογράφουν τώρα το επαχθέστερο για τους Έλληνες και ειδικά τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς μεσαίου εισοδήματος.

Προηγουμένως κατήγγειλαν την πρόταση των 2 δις που θα μας έβγαζε από τα μνημόνια και τώρα αφού κατέστρεψαν την οικονομία και την οδήγησαν σε ύφεση ,φέρνουν νέο μνημόνιο που επιβαρύνει τον ελληνικό λαό με 14 δις ευρώ. Ενδιαμέσως αποφύγαμε την ύστατη στιγμή και χάρις στην στήριξη μας την χρεοκοπία και το Grexit.

 

Ας ζητήσουν συγνώμη τουλάχιστον από τους Έλληνες πολίτες, για την τραγική τους αποτυχία».

Με αφορμή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την φορολογία των βουλευτικών αποζημιώσεων, το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τη θέση του «για δραστικές περικοπές στις βουλευτικές αποζημιώσεις, κατάργηση του αφορολόγητου για τους βουλευτές, πλήρη κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων και των άλλων απολαβών που συνδέονται με τη βουλευτική ιδιότητα», όπως αναφέρει σχετικό σχόλιο του κόμματος.

«Αντί γι’ αυτό, η κυβέρνηση την ώρα που υπογράφει το σφαγιασμό όσων δικαιωμάτων έχουν απομείνει, με κινήσεις αποπροσανατολισμού και εντυπωσιασμού, όπως οι μειώσεις στους μισθούς των βουλευτών και άλλων στελεχών της κυβέρνησης, διατηρώντας ταυτόχρονα ανέπαφες όλες τις βουλευτικές απολαβές, προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι του νέου μνημονίου» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα