“Έχουμε τις λύσεις για την έξοδο από την κρίση”

«Υπάρχει ελπίδα, υπάρχει πολιτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση» είναι το σύνθημα της ηγετικής ομάδας της Ν.Δ. ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Στην οδό Πειραιώς, οι μηχανές δουλεύουν ήδη στο φουλ, ενόψει της τριήμερης παρουσίας του προέδρου του κόμματος στην 81η ΔΕΘ, στην οποία δίνεται πολύ μεγάλη έμφαση.
Από τη ΔΕΘ, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα αναδείξει από τη μια το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του Αλέξη Τσίπρα, από το οποίο τίποτα δεν υλοποιήθηκε και από την άλλη θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. Και όπως λένε από την ηγετική ομάδα ο Κυρ. Μητσοτάκης ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη το τριήμερο 16-18 Σεπτεμβρίου, «με μια υπόσχεση, ότι εκείνος δεν θα δώσει υποσχέσεις» και θα έχει σημαία του, «το ρεαλισμό, την αλήθεια και την κοινή λογική».
Αν και η τυπικά η περίοδος μπορεί να μην θεωρείται προεκλογική, αλλά όλοι στη Ν.Δ. πιστεύουν ότι από το φθινόπωρο η χώρα, κυρίως λόγω των οικονομικών, εισέρχεται σε μια περίοδο ανοικτή σε οποιαδήποτε εξέλιξη.
Ως εκ τούτου είναι πανέτοιμη για οτιδήποτε ακόμα και για εκλογές, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης ενόψει και της ΔΕΘ θέλει, σύμφωνα με συνεργάτες του, να στείλει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν ότι υπάρχει πραγματική ελπίδα, υπάρχει πολιτική πρόταση με την οποία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και αξίζει να υπάρξει μια ευρύτερη συστράτευση κοινωνικών δυνάμεων στο πλευρό της Ν.Δ.
Τις επόμενες ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης θα πυκνώσει τις επαφές του με τους εκπροσώπους των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων ενόψει της ΔΕΘ, θα πραγματοποιήσει πολλές επισκέψεις στη Μακεδονία, ενώ θα πραγματοποιήσει και ένα ταξίδι, εκτός από την παρουσία του στη Σύνοδο του ΕΛΚ, στην Πορτογαλία, όπου θα συναντηθεί με τον πρώην Πρωθυπουργό, τον κεντροδεξιό Πέδρο Πάσος Κοέλιο.
Σχόλιο για την οικονομία
Οι νέοι φόροι, «ιδιοκτησίας» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, έχουν «γονατίσει» το ελληνικό νοικοκυριό, οδηγούν σε υστέρηση φορολογικών εσόδων και εσωτερική πληρωμών, με αποτέλεσμα η πραγματική οικονομία να βρίσκεται σε ασφυξία, σημειώνει η Ν.Δ., σχολιάζοντας τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Την ίδια ώρα συσσωρεύονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που πλέον ανέρχονται σε 90 δισ. ευρώ αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους οι βουλευτές της Ν.Δ., Χρήστος Σταϊκούρας, Απόστολος Βεσυρόπουλος και Χρίστος Δήμας.
Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού κατά την περίοδο Ιανουάριος – Ιούλιος 2016, διαπιστώνονται- σύμφωνα με τους βουλευτές της Ν.Δ., τα εξής:
1ον. Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένα κατά 640.000.000 ευρώ το επτάμηνο του 2016 σε σχέση με τους στόχους. Μάλιστα αυτά είναι μειωμένα κατά 775.000.000 ευρώ (ή 13,4%) τον μήνα Ιούλιο έναντι του στόχου.
• Ειδικότερα, τα έσοδα προ επιστροφής φόρων είναι μειωμένα κατά 335.000.000 ευρώ (ή 6%) τον μήνα Ιούλιο έναντι του στόχου.
• Ενώ υστέρηση έναντι του μηνιαίου στόχου παρουσιάζουν και τα φορολογικά έσοδα, κατά περίπου 200.000.000 ευρώ.
Ειδικότερα, τον μήνα Ιούλιο, πρώτο μήνα εφαρμογής των αυξημένων συντελεστών ΦΠΑ και έναρξης καταβολής φόρου εισοδήματος για το 2016:
• Οι άμεσοι φόροι υπολείπονται κατά 2% του μηνιαίου στόχου
• Οι έμμεσοι φόροι κατά 6%
• Οι φόροι κατανάλωσης κατά 23%
• Οι άμεσοι φόροι παρελθόντος οικονομικών ετών (πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών) κατά 8%.
Και αυτή η υστέρηση ενώ έχουν προστεθεί νέες ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές των πολιτών ύψους 6 δις ευρώ κατά το 1ο εξάμηνο του 2016, ανεβάζοντας το συνολικό τους ύψος περίπου στα 90 δις ευρώ. Ενώ μόλις ξεκίνησε η αποστολή των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, φόρου ακίνητης περιουσίας που ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι θα καταργούσε.
2ον. Οι δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισμού είναι μειωμένες κατά 2,4 δις ευρώ έναντι του στόχου, όση περίπου και η υπέρβαση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Αυτή η υστέρηση παραμένει σχεδόν σταθερή από τον προηγούμενο μήνα, παρά τη μερική εκταμίευση της δόσης.
Αν μάλιστα συνυπολογιστεί και η συγκράτηση των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (-35% από το στόχο!!!), η στερούμενη ρευστότητα από την οικονομία αγγίζει τα 3,3 δις ευρώ, όσο είναι περίπου και το πρωτογενές πλεόνασμα για το οποίο πανηγυρίζει η Κυβέρνηση!
Με λίγα λόγια, προκειμένου η Κυβέρνηση να δείξει ότι επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, εφαρμόζει, μέχρι σήμερα, στο σκέλος των δαπανών, έναν οριζόντιο και αυτόματο «κόφτη».
Υπενθυμίζουμε ότι την περίοδο 2013-2014, επιτυγχάνονταν πρωτογενή πλεονάσματα, μειώνοντας όμως ταυτόχρονα και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου, κατά περίπου 6 δις ευρώ μέσα σε 2 χρόνια.
Σήμερα, αυτές οι ληξιπρόθεσμες οφειλές υπερβαίνουν τα 7,2 δις ευρώ, αυξημένες κατά 88% από το τέλος του 2014!
Και μία ακόμη επισήμανση: Με βάση την ανάλυση των πρωτογενών δαπανών, η “αυστηρή δίαιτα” σε αυτές επιβάλλεται σε πολύ κρίσιμους για την κοινωνία αλλά και εξόχως “συμβολικούς” για την δήθεν Κυβέρνηση της Αριστεράς τομείς.
Ενδεικτικά, στο επτάμηνο, δηλαδή περίπου στο 60% του ετήσιου χρόνου, το ποσοστό εκτέλεσης στην κοινωνική προστασία ανέρχεται μόλις στο 38%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα