«Ήταν ανάγκη να γίνει μία αλλαγή…»

Στην παρουσίαση του Βίτορ Περέιρα προχώρησε η ΠΑΕ Ολυμπιακός, με τον Βαγγέλη Μαρινάκη να αναφέρεται εκτενώς στην αλλαγή της τεχνικής ηγεσίας, ενώ απάντησε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Τον Πορτογάλο τεχνικό προλόγισε ο Κριστιάν Καρεμπέ, δηλώνοντας:
«Έχουμε να σας παρουσιάσουμε τον κ. Περέιρα. Θα σας ενημερώσω για την προπονητική του καριέρα. Ξεκίνησε στις ακαδημίες της Πόρτο, μετά έγινε βοηθός του Βίλας Μπόα και στην συνέχεια έγινε πρώτος προπονητής. Αφού έγινε προπονητής, ήταν πετυχημένος στα δύο χρόνια παρουσίας του στην Πόρτο. Έχει κερδίσει δύο τρόπαια με την Πόρτο. Από σήμερα είναι στην οικογένειά μας, ερχόμενος με τους βοηθούς του και θα συνεργαστεί με τους Νικοπολίδη και Ράντο. Θέλουμε να σας καλωσορίσουμε κ. Περέιρα στην μεγάλη μας οικογένεια, που είναι πάνω από 5 εκατ. κόσμο».

Τη σκυτάλη πήρε ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε:
«Για μας ήταν μια συνειδητή απόφαση η αλλαγή προπονητή. Δεν έγινε μέσα σε μία μέρα, ήταν κάτι το οποίο το λάβαμε σοβαρά υπόψη μας και αποφασίσαμε σε αυτή την χρονική στιγμή να γίνει η αλλαγή. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να δούμε τον Ολυμπιακό στο τέλος της σεζόν Πρωταθλητή. Όταν μία ομάδα, όπως ο Ολυμπιακός έχει ένα υψηλό προϋπολογισμό, αν μη τι άλλο, όταν παίζουμε στο γήπεδό μας, δεν θα πρέπει να αγχωνόμαστε, ούτε να προσπαθούμε για ένα καλό αποτέλεσμα και να έρχεται με δυσκολία ή να μην έρχεται.

Ήταν ανάγκη να γίνει μια αλλαγή, γιατί ο δεύτερος γύρος θα είναι ακόμα πιο δύσκολος και θα πρέπει με κάθε τρόπο, αυτή τη ομάδα να πάρει το πρωτάθλημα. Η επιλογή του προπονητή έγινε με τα κριτήρια που πρέπει για έναν προπονητή που αναλαμβάνει τον Ολυμπιακό. Έναν άνθρωπο νικητή, έναν άνθρωπο που έχει ζήσει παρόμοιες καταστάσεις. Ο Περέιρα στην πατρίδα του ήταν στην Πόρτο και δεν είχε άλλη επιλογή από το να κερδίζει. Το έχει πράξει. Και με επιτυχία. Στην Πόρτο είχε στο ρόστερ με μεγάλα ονόματα και τα διαχειρίστηκε με τον καλύτερο τρόπο. Παράλληλα, ένας προπονητής πρέπει υπό πίεση να παίρνει τις καλύτερες αποφάσεις. Όλα αυτά τα κριτήρια, καλύπτονται από τον Βίτορ Περέιρα. Σε ένα μικρό χρονικό διάστημα, θέλω να πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα είναι πρώτος και θα είναι πρωταθλητής».

Ακολούθησαν οι πρώτες δηλώσεις του Βίτορ Περέιρα:
«Θέλω να σας ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη που δεν μπορώ να μιλήσω ελληνικά. Με μεγάλη χαρά και τιμή βρίσκομαι στον Ολυμπιακό, τη οικογένειά σας. Ξέρω το μέγεθος της ομάδας. Γνωρίζω τι αντιπροσωπεύει και τι εκπροσωπεί ο Ολυμπιακός. Γνωρίζω πολύ καλά τη δυναμική των οπαδών, του γηπέδου, ξέρω πολύ καλά τι περιμένετε από μένα. Αυτό που θέλω είναι να συνεχίσω από εκεί που τελείωσα, να κερδίζω τίτλους, πρωταθλήματα και Κύπελλα. Αυτό θέλει η ομάδα και αυτό θέλω κι εγώ. Ξέρω επίσης ότι εδώ ένα είναι μόνο το αποτέλεσμα που θέλουμε όλοι. Μόνο νίκες. Γι αυτό έχω έρθει κι εγώ. Δεν θέλω να παίζω μόνο για τη νίκη, αλλά και ωραίο ποδόσφαιρο, επιθετικό και στην επίθεση και την άμυνα, δυναμικό ποδόσφαιρο και θέλω να τα περάσω εδώ. Θέλω ουσιαστικά να ευχαριστήσω με τον δικό μου τρόπο αυτούς που μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Το δικό μου ευχαριστώ θα είναι με νίκες, με τίτλους και με πρωταθλήματα. Θέλω να αφήσω το στίγμα μου. Θέλω μια ομάδα δυναμική που να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο. Σας ευχαριστώ όλους και είναι ώρα για δουλειά».

Στη συνέχεια, τόσο ο Βαγγέλης Μαρινάκης, όσο και ο Βίτορ Περέιρα, υποβλήθηκαν στη βάσανο των ερωτημάτων από τους δημοσιογράφους. Πιο αναλυτικά:

Για την προοπτική του Πορτογάλου να ζήσει το όνειρό του με τον Ολυμπιακό: «Όπως είπα κι εγώ και η ομάδα τρεφόμαστε από τίτλους και πρωταθλήματα. Θέλω να κερδίζω πρωταθλήματα και για την ομάδα και για μένα και να κάνουμε κάτι καλό στην Ευρώπη, στο Champions League και το Europa League».

Για τα στοιχεία που οδήγησαν στην επιλογή του Περέιρα, ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέφερε: «Όταν σκέφτεσαι ή όταν πραγματοποιείς μια πρόσληψη ενός προπονητή, όπως ο Βίτορ Περέιρα, δεν τον φέρνεις για έξι μήνες ή για έναν χρόνο. Τον φέρνεις για 2,5 χρόνια. Ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα θρύλος. Όλοι θέλουμε να βλέπουμε το καλύτερο δυνατό θέαμα. Για να γίνουν αυτά, χρειάζεται ένας γνώστης, αλλά και να έχει ανάλογες εμπειρίες και να έχει πετύχει, ο Περέιρα τα έχει ζήσει όλα αυτά στην Πορτογαλία. Αυτά είναι αρκετά για να ξεκινήσεις μια συνεργασία που ευχόμαστε όλοι να κρατήσει για ένα μεγάλο διάστημα. Πριν από δύο χρόνια, πολλοί δημοσιογράφοι γράφατε πολλά για τον προπονητή. Όταν καταλάβατε ότι μάλλον φεύγει, αρχίσατε τους ύμνους. Λέγατε γιατί να φέρει τον Μίτσελ; Τώρα που φεύγει ο Μίτσελ, πάλι κλαίτε. Μακάρι να κλάψετε και όταν θα φύγει ο Περέιρα!».

Σε ερώτηση για την εικόνα που έχει για τον Ολυμπιακό και τι θέλει να αλλάξει και να προσθέσει στην ομάδα, ο Βίτορ Περέιρα απάντησε: «Εγώ έχω δουλέψει σε μεγάλες ομάδες. Εκεί είχαμε αντιπάλους δυνατές. Είχαμε μεγάλους παίκτες και ομάδες που περιμέναμε να παίξουν με αντεπίθεση. Αυτό που ήθελα να περάσω ήταν ένα ποδόσφαιρο κατοχής, επιθετικότητα στην άμυνα και μεγάλη πίεση στην επίθεση. Έτσι θέλω να κάνω τον Ολυμπιακό. Επιθετική μπροστά, δυνατή στην άμυνα, είτε παίζουμε εντός ή εκτός έδρας κατοχή».

Όσον αφορά στη μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, σχολίασε: «Ο νέος προπονητής δεν έχει κάνει προπόνηση με την ομάδα. Κανένας προπονητής δεν μπορεί να βγάλει συμπέρασμα με αυτό που είδε στον Φωστήρα. Να δει τις προπονήσεις και ένα επίσημο παιχνίδι. Δεν βιαζόμαστε. Κάτι άλλο. ο Ολυμπιακός χρειάζεται να κάνει κάποια μεταγραφή για να κερδίσει τον Πλατανιά, τον Λεβαδειακό, τον Πανιώνιο; Χρειάζεται μεταγραφές για να κερδίσει τον σημερινό ΠΑΟΚ που έχουμε δει πως βρίσκεται εκεί; Όταν μια ομάδα έχει προϋπολογισμό 50 εκ. και αντιμετωπίζει ομάδες με 2 και 3 εκατομμύρια, τι να δει ο Περέιρα; Είμαστε εκεί για να στηρίξουμε το πλάνο του και να μας πει τι ακριβώς θέλει».

Για το πρωτάθλημα που κέρδισε με την Πόρτο κόντρα στην Μπενφίκα, ο Πορτογάλος προπονητής είπε: «Να σας πω για μένα. Είμαι ένας άνθρωπος που ζω για το ποδόσφαιρο. Χωρίς το ποδόσφαιρο δεν μπορώ. Το ζω με πολύ πάθος και αυτός που θέλω είναι να αφήσω το στίγμα μου και να πουν όλοι ότι ο κ. Περέιρα πέρασε από εδώ και έκανε τη δουλειά. Όσον αφορά στο ματς που λέτε, στο 92’ που κερδίσαμε και πήραμε ένα πρωτάθλημα, κάτω από μια μεγάλη πίεση, ήταν ένα πρωτάθλημα, όπου οι δύο ομάδες δεν είχαν κάνει καμία ήττα. Κανείς δεν πίστευε, αλλά έτσι είμαι εγώ, καταφέρνω να περνάω την σοβαρότητα και τη συγκέντρωση που χρειάζεται από το πρώτο παιχνίδι μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος για να παίρνουμε αυτό που θέλουμε. Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει που ήρθα στον Ολυμπιακό. Το καταλαβαίνω από αυτό που βλέπω που δεν χωράτε στην αίθουσα. Υπάρχουν μόνο δύο αποτελέσματα. Η νίκη και η νίκη. Τα προηγούμενα δύο χρόνια στην Πόρτο, έκανα μία μόλις ήττα».

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ρωτήθηκε αν ο στόχος του να κάνει τον Ολυμπιακό, την Πόρτο της Ελλάδας είναι πλέον πιο κοντά με τον Περέιρα: «Σήμερα η μέρα ανήκει στον προπονητή και οι ερωτήσεις καλό θα ήταν να ρωτάτε τον προπονητή. Η δική μου συνέντευξη Τύπου θα γίνει για να ρωτήσετε επίσημα. Αυτά που είχα πει, τα περισσότερα έχουν πραγματοποιηθεί. Να δούμε έναν Ολυμπιακό αυτάρκη, να κερδίζει πρωταθλήματα και να έχει καλή πορεία στην Ευρώπη. Στα 4,5 χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί τα περισσότερα από αυτά. Σήμερα είναι μαζί μας ο κ. Περέιρα που έχει κάνει μεγάλες επιτυχίες με την ομάδα της Πόρτο στο παρελθόν. Η Πόρτο πρωταγωνιστεί, κερδίζει, φτιάχνει παίκτες, που είναι πολύ σημαντικό. Έχει καλούς σκάουτερς, αλλά δεν φτάνουν αυτοί. Όταν ένας παίκτης έχει ταλέντο, χρειάζεται ένας άνθρωπος όπως ο κ. Περέιρα να βγάλει το ταλέντο τους υπό πίεση. Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να πραγματοποιήσει τα όνειρά μας».

Για το γεγονός πως ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του Περέιρα, ο Πορτογάλος, απάντησε: «Ξέρω ότι δεν είναι η καλύτερη περίοδος για να έρθει ένας προπονητής. Να ετοιμάσει από την αρχή αυτό που θέλει και να ξεκινήσει τη σεζόν κανονικά. Με την πείρα που έχω, με ποιοτική δουλειά και πολλή δουλειά, θα μπορέσουμε να περάσουμε αυτό που θέλουμε και την ταυτότητα στην ομάδα. Δεν έχω ένα μαγικό ραβδάκι για να περάσω όλα αυτά στην ομάδα. Ξέρω ότι είμαι στην ομάδα όπου δεν μπορώ να κάνω την προετοιμασία και να χάνω παιχνίδια».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα