«Ή ταν ή επί τας» για τις καθαρίστριες του ΥΠ.ΟΙΚ.

Στην τελική ευθεία ο αγώνας των απολυμένων καθαριστριών. Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Αρείου Πάγου για την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών να αναιρεθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που τις έχει δικαιώσει διατάσσοντας την επαναπρόσληψή τους.

Από χθες το βράδυ οι απολυμένες καθαρίστριες πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία έξω από τον Άρειο Πάγο, καλώντας πολίτες, φορείς και συνδικάτα σε συμπαράσταση. Μάλιστα, η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 24ωρη απεργία για σήμερα και συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από τον Άρειο Πάγο. Την περασμένη εβδομάδα, πάντως, έγινε γνωστό ότι η εισήγηση του αρεοπαγίτη Χριστόφορου Κοσμίδη στο αρμόδιο Εργατικό Τμήμα θα είναι κατά της επαναπρόσληψης των καθαριστριών. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούνιο ο Άρειος Πάγος είχε αναστείλει προσωρινά την εκτέλεση της επίμαχης απόφασης με το σκεπτικό ότι το ατομικό συμφέρον δεν μπορεί να λειτουργεί πάνω από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

«Δεν πιθανολογείται ότι υπάρχει πρόβλημα με την κατάργηση των οργανικών θέσεων των καθαριστριών, η οποία θα επέβαλε τη ματαίωση της πολιτικής της κυβέρνησης» τονιζόταν στο σκεπτικό της απόφασης του Αρείου Πάγου με την οποία μπλόκαρε η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες, οι οποίοι είχαν κάνει δεκτή την αίτηση του υπουργείου Οικονομικών για αναστολή της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που δικαίωνε τις καθαρίστριες, «η διασφάλιση της συνέχειας της οικονομικής πολιτικής του κράτους κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου με έκτακτες δημοσιονομικές δυσχέρειες εθνικού επιπέδου αποτελεί μείζον αγαθό, συνδεόμενο με το γενικό συμφέρον, σε σχέση με το ατομικό συμφέρον κάθε μιας καθαρίστριας, να διαταραχθεί η οργανική της θέση και να εξακολουθήσουν να απασχολούνται σε αυτή αμειβόμενη όπως και πριν».

Και αυτό διότι: «Το ατομικό συμφέρον δεν μπορεί να νοείται και να λειτουργεί ανεξάρτητα προς τις εκ της εξυπηρετήσεως αυτού συνέπειες ως προς την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής του κράτους την οποία σε κάθε περίπτωση δεν έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν τα πολιτικά δικαστήρια από άποψη σκοπιμότητας, ει μη μόνο το εκλογικό σώμα». Παράλληλα η απόφαση ανέφερε ότι «κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας οι καθαρίστριες αν και μη εργαζόμενες θα ελάμβαναν τα ¾ των τακτικών αποδοχών τους».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα