Ίτε παίδες… Περισσού υπέρ νέων ψηφοφόρων

Η τεράστια κινητοποίηση του ΚΚΕ έχει διττό στόχο: από την μία να κερδίσει τον πόλεμο με την κυβέρνηση, και από την άλλη να προσελκύσει στην «κόκκινη» κάλπη νέους οπαδούς από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά

Τελικά το ΚΚΕ βρίσκεται σε ολισθηρό δρόμο, όπως υποστήριξε ο Πάνος Σκουρλέτης, ή απλά οι κυβερνητικές αποφάσεις ξεπέρασαν κατά πολύ τις λεγόμενες «κόκκινες γραμμές» του Περισσού; Οι γνωρίζοντες εκτιμούν πως η κυβέρνηση πιάστηκε στον ύπνο, καθώς δεν ανέμενε ότι η απόφαση για να μπουν όρια στις απεργίες θα οδηγούσε το ΚΚΕ να σηκώσει το γάντι και να ξεσηκωθεί.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Επί δύο και πλέον χρόνια, μπορεί το ΚΚΕ να ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση, στα μέτρα που ψήφιζε και υλοποιούσε, να μετείχε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, αλλά πάντα με μέτρο. Κάτι που αναγνωρίζουν όλοι στο ιστορικό κόμμα. Όμως πλέον όλα έχουν αλλάξει. Κάτι που φάνηκε και την προηγούμενη Κυριακή με τις κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ στην Ελευσίνα, αλλά και την φρασεολογία που χρησιμοποιεί τελευταία το ΚΚΕ, εντός κι εκτός Βουλής.

Οι λέξεις «ξετσιπωσιά», «πολιτική απατεωνιά» χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τον Δημήτρη Κουτσούμπα και τα υπόλοιπα στελέχη του ΚΚΕ, ενώ προκαλούν την κυβέρνηση ότι δεν θα πειθαρχήσουν στον νόμο για τις απεργίες. Ήδη το ΠΑΜΕ ζήτησε από την ΓΣΕΕ να προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία, ως συνέχεια αυτής της 14ης Δεκεμβρίου. Ταυτόχρονα, έχει καλέσει τα μέλη του σε εγρήγορση.

Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης στις κομματικές οργανώσεις βάσης είναι και το γεγονός ότι ο νέος «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» σημείωσε πωλήσεις που ξεπερνούν τις 30.000 φύλλα πανελλαδικά, καθώς διακινήθηκε μέσω των οργανώσεων. Όλα αυτά δείχνουν πως η υπόθεση «απεργία» ήταν το μεγαλύτερο δώρο στον Περισσό για να ασκήσει επαναστατική γυμναστική σε όλα τα επίπεδα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΚΚΕ πλέον έχει κάθε λόγο ότι με αυτή την κινητοποίηση και τον «πόλεμο» που ξεκίνησε κατά της κυβέρνησης θα πιέσει αφόρητα τα κόμματα και τις κινήσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Διότι καλές οι συλλογικότητες, αλλά είναι εντελώς διαφορετικό να υπάρχει μία συντεταγμένη διαμαρτυρία και στους δρόμους, αλλά κι εντός Κοινοβουλίου, όπου η κυβέρνηση αποφεύγει να σηκώσει το γάντι και να απαντήσει στις σκληρές εκφράσεις.

 Τα επόμενα βήματα

Και βέβαια όσο η κυβέρνηση παίζει άμυνα, τόσο θα ανεβαίνουν οι τόνοι από τον Περισσό. Και δεν είναι μόνο το θέμα των απεργιών και των διαδηλώσεων. Ο γενικός γραμματέας, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2018 ήταν ξεκάθαρος:

«Πρόκειται για μεγάλη πολιτική απατεωνιά. Η πολυσυζητημένη λήξη μνημονίων δεν θα φέρει ελάφρυνση στους εργαζόμενους, και το μόνο που έχουν να περιμένουν από εσάς είναι νέα επιβάρυνση. Έχετε ήδη τινάξει το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα. Έχετε το θράσος να χαρακτηρίζετε την υπεραπόδοση μέτρων την φτωχοποίηση συνταξιούχων και εργαζόμενων. Φέρνετε προϋπολογισμό που φέρνει 1 δισ. ευρώ πλεόνασμα από τον ΕΦΚΑ. Πώς θα το πετύχετε; Καταργώντας τον ΕΚΑΣ, αποφεύγοντας να δώσετε νέες συντάξεις ξεζουμίζοντας τους ασφαλισμένους. Έχετε ξεπεράσει κάθε όριο θράσους και πολιτικής εξαπάτησης».

Όμως το πιο σημαντικό στην ομιλία του κ. Κουτσούμπα ήταν το ότι χαρακτήρισε ως «εσωτερικό εχθρό των λαϊκών συμφερόντων» την κυβέρνηση Τσίπρα, που συνεργάζεται άψογα με τους Ευρωπαίους δανειστές και το ΔΝΤ για την προώθηση αντεργατικών μεταρρυθμίσεων.
Επίσης ξεκαθάρισε ότι δεν θα επιτρέψει την κατάργηση του δικαιώματος των απεργιών που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ενώ προειδοποίησε το Μέγαρο Μαξίμου να εγκαταλείψει τα σχέδια να βάλουν «γύψο» και στις διαδηλώσεις. «Δεν θα σας παραδώσουμε το δικαίωμα στην απεργία που ετοιμάζεστε να καταργήσετε με την Δεξιά. Δεν θα σας σώσουν οι γελοιότητες κάποιων υπουργών σας που ανακάλυψαν αυτοσυγκεντρώσεις σε δίκαιες διαδηλώσεις σωματείων απέναντι σε κυβερνητικές εκδηλώσεις», είπε για τις δηλώσεις Σκουρλέτη και πρόσθεσε: «Εκτός αν σκέφτεστε εκτός από την κατάργηση απεργιών να βάλετε γύψο και στις συγκεντρώσεις».

Όπως αναφέρουν πηγές από τον Περισσό, ο ίδιος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, οι βουλευτές και τα λεγόμενα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος θα πρωτοστατούν στις απεργίες (ακόμη κι εάν κρίνονται παράνομες) και στις διαδηλώσεις, αδιαφορώντας εάν κινδυνεύουν με συλλήψεις ή προσαγωγές.

Επίσης στο ΚΚΕ είναι πυρ και μανία και με την τροπολογία που κατατέθηκε την Τετάρτη το απόγευμα και αφορά την χρηματοδότηση των κομμάτων. Με την τροπολογία μειώνεται η αξία των ανώνυμων κουπονιών από τα 50 ευρώ στα 15 ευρώ. Με απλά λόγια, για αγορά κουπονιού αξίας 16 ευρώ, ο αγοραστής θα πρέπει να δίνει τα στοιχεία του. Το ΚΚΕ ήταν εκείνο που ήθελε να μην μειωθεί το όριο της ανώνυμης χρηματοδότησης μέσω των κουπονιών.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα