Αίολος «πράσινων» επενδύσεων €3 δισ.

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα θα «σκότωνε» για ξένες επενδύσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν ως καύσιμο κίνησης στην ασθμαίνουσα λοκομοτίβα της ανάπτυξης και μόνο το άκουσμα της είδησης ότι ο Ομίλου Κοπελούζου προχωρά στην υλοποίηση της Συμφωνίας Ανάπτυξης με τη Shenhua Group Corporation Limited που υπογράφηκε τον περασμένο Μάιο στο Πεκίνο μεταξύ των δύο όμιλοι προκαλεί χαμόγελα αισιοδοξίας. Και πώς να μην συμβεί αυτό όταν οι επενδύσεις που έβαλε στις ράγες ο ελληνικός όμιλος αγγίζουν το ποσό των 3 δισ. ευρώ;

Επιμέλεια: Νίκος Τσαγκατάκης

Το ελληνο-κινεζικό deal προβλέπει τη συνεργασία των δύο ομίλων στους τομείς της «πράσινης» ενέργειας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό υπεγράφησαν προχθές Πέμπτη (2/11) οι πρώτες επιμέρους συμφωνίες.

Τι περιλαμβάνουν, όμως, αυτές; Καταρχάς, η Shenhua, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Shenhua Renewable Co., Ltd, απέκτησε το 75% των μετοχών τεσσάρων αιολικών πάρκων που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου, τα οποία άλλα βρίσκονται σε λειτουργία και άλλα είναι υπό κατασκευή. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω επένδυση είναι η πρώτη που κάνει μία κινεζική εταιρεία στη χώρα μας στον τομέα της Αιολικής Ενέργειας. Η συνεργασία των δυο ομίλων θα επεκταθεί και στα άλλα αιολικά πάρκα που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου.

Υπογραφές μπήκαν, επίσης, και σε ένα τριμερές μνημόνιο κατανόησης (MoU) μεταξύ της Shenhua, της ΔΕΗ και του ομίλου Κοπελούζου. Η συμφωνία αφορά την είσοδο της Shenhua ως εταίρου στην ΔΕΗ Solar Solutions Α.Ε., η οποία είναι ένα κοινό επιχειρηματικό σχήμα της δημόσια επιχείρησης ηλεκτρισμού με τον όμιλο Κοπελούζου.

Μεγάλος ενεργειακός «παίκτης»

Για τους μη γνωρίζοντες να πούμε ότι η κινεζική κρατική εταιρεία Shenhua Group Corporation Limited είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα στον κόσμο και ένας από τους μεγαλύτερους «παίκτες» στη σινική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προερχόμενη από συμβατικές αλλά και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Shenhua είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογίες για την καθαρή εξόρυξη και την μείωση των εκπομπών από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα, επιτυγχάνοντας σε μονάδες της εκπομπές ρύπων χαμηλότερες και από αυτές των μονάδων φυσικού αερίου.

Ο όμιλος Κοπελούζου είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς ομίλους της Ελλάδας με πλειάδα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε τομείς όπως η ενέργεια και οι υποδομές.

Το development agreement μεταξύ της Shenhua Group Corporation Limited και του Ομίλου Κοπελούζου προβλέπει τη συνεργασία σε μια σειρά επενδύσεων στους τομείς της «πράσινης» ενέργειας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των οποίων ανέρχεται σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη υλοποίησης των επενδύσεων αυτών αναμένεται να συμβάλλει αποφασιστικά στην οικονομική ανάπτυξη και την ενίσχυση της ενεργειακής βιομηχανίας της Ελλάδας, αλλά και σε πλήθος συνεργιών με τις γειτονικές χώρες.

Δ. ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΣ: «Καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων»

Αναφερόμενος στην έμπρακτη δρομολόγηση της συμφωνίας του Μαΐου,  ο ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, δήλωσε σχετικά:

«Ο όμιλός μας πιστεύει στην “πράσινη” ενέργεια και στις προοπτικές της Ελλάδας. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία με τον Όμιλο SHENHUA θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων και θα προάγει την ενεργειακή βιομηχανία της Ελλάδας, με έμφαση στην “πράσινη” ενέργεια και τις περιβαλλοντικές αναβαθμίσεις ενεργειακών μονάδων».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα