Αβραμόπουλος: Έτσι θα προλάβουμε τους τζιχαντιστές στην Ε.Ε.

Στην ισλαμική τρομοκρατία και την αντιμετώπιση αυτής αναφέρθηκε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες και παρουσίασε μέτρα με σκοπό την υποστήριξη των κρατών μελών στην προσπάθειά τους για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού που οδηγεί στην τρομοκρατία.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει εργαλεία για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη ώστε να δώσουν μια ηχηρή απάντηση στη ριζοσπαστικοποίηση. Έχει πολύ μεγάλη σημασία η προσέγγισή μας για την ασφάλεια να βασίζεται στην ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών», δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.

Επίσης, πρόσθεσε ότι στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών είναι το φόρουμ της Ε.Ε. για το Διαδίκτυο που δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση του τρομοκρατικού περιεχομένου στον παγκόσμιο ιστό και το δίκτυο ευαισθητοποίησης για τη ριζοσπαστικοποίηση που λειτουργεί με ειδικούς σε τοπικό επίπεδο.

«Μόνο εάν συνεργαστούν οι διάφοροι φορείς, μεταξύ των οποίων οι ειδικοί, οι αρχές επιβολής του νόμου, η κοινωνία των πολιτών και ο ιδιωτικός τομέας, θα μπορέσουμε να κάνουμε την Ένωσή μας ασφαλέστερη», συμπλήρωσε.

Η Επιτροπή προσδιορίζει επτά συγκεκριμένους τομείς στους οποίους η συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε. μπορεί να αποφέρει προστιθέμενη αξία:

Καταπολέμηση της τρομοκρατικής προπαγάνδας και της παράνομης ρητορικής μίσους στο διαδίκτυο

Αντιμετώπιση της ριζοσπαστικοποίησης στις φυλακές

Προώθηση της εκπαίδευσης χωρίς αποκλεισμούς και των κοινών αξιών της Ε.Ε.

Προώθηση ανθεκτικών, ανοιχτών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών και προσέγγιση των νέων

Ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας

Στήριξη της έρευνας, συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων, παρακολούθηση και δίκτυα

Επικέντρωση στη διάσταση της ασφάλειας.

Σε δήλωσή του, ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε ότι η πλειονότητα των δραστών σε τρομοκρατικές επιθέσεις είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

«Γεννημένοι στα κράτη μέλη, μεγαλωμένοι στα ίδια σχολεία, αφού ριζοσπαστικοποιήθηκαν, στρέφονται κατά των συμπολιτών τους και των αξιών μας, ενδίδοντας στην προπαγάνδα μίσους που εμπνέεται από μια ιδεολογία που προκαλεί καταστροφή», εξήγησε.

Όπως πρόσθεσε, το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι Ευρωπαίοι πολίτες και έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί στον βίαιο εξτρεμισμό εντός της Ε.Ε., καταδεικνύει τις παθογένειες της κοινωνικής δομής των κοινωνιών μας, και την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η συνοχή τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα