«Αγοράζει» χρόνο ο Σαμαράς

 Τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε σε εθνικό και κομματικό επίπεδο η εκλογική διαδικασία της προηγούμενης Κυριακής καλείται να διαχειριστεί η ηγεσία του κόμματος, ενόψει των κοινοβουλευτικών μαχών για το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 Τα περισσότερα κορυφαία στελέχη σιωπηλά αλλά και με την κριτική προς την ηγεσία να φουντώνει, ο κ. Σαμαράς θέλει το χρόνο σύμμαχό του προκειμένου να επουλωθούν τα τραύματα της κάλπης. Ο πρώην Πρωθυπουργός κάνει την ανάλυση ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες και ότι, πολύ σύντομα, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους, εξέλιξη που θα του επιτρέψει να επαναδιεκδικήσει την πρωθυπουργία και να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το περασμένο Σάββατο.

Προφανώς, ο χρόνος δεν είναι ανεξάντλητος ενώ εφόσον το νέο κυβερνητικό σχήμα εμφανίζει σημεία σταθεροποίησης, ο Πρόεδρος της ΝΔ θα βρεθεί υπό προφανή πίεση.

Επί του παρόντος, η ηγετική ομάδα βρίσκεται σε φάση… προσαρμογής μετά από δυόμιση χρόνια στο Μαξίμου καθώς στο επίκεντρο βρίσκεται η διαμόρφωση των νέων «κέντρων επιχειρήσεων» του κ. Σαμαρά, στη Συγγρού αλλά και στη Βουλή.

Παράλληλα, αναζητείται και ψυχραιμία καθώς ο επανασχεδιασμός της λειτουργίας του κόμματος και της ομάδας περί τον Αντ. Σαμαρά δεν είναι εύκολο, σε συνθήκες έντασης και μεταξύ των μελών του ηγετικού πυρήνα για το αποτέλεσμα της κάλπης. Σε συνδυασμό με το εκλογικό αποτέλεσμα, η επιλογή της Ν.Δ. να επιμείνει μετωπικά, άλλοτε σχολιάζοντας τον πολιτικό όρκο του Αλ. Τσίπρα άλλοτε κυνηγώντας ανεμόμυλους στο internet αποτελεί βασικό αντικείμενο σχολιασμού από τα στελέχη του πρώην κυβερνητικού κόμματος, τα οποία αναμένουν να μάθουν τις πρωτοβουλίες του κ. Σαμαρά για την αποτίμηση του αποτελέσματος.

Οι πρωτοβουλίες αυτές θα υπάρξουν, με πρώτη πιθανότατα τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας την επόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, στόχος του επιτελείο παρά τον κ. Σαμαρά είναι αυτές να γίνουν με τέτοιους όρους που θα κατατείνουν στην επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης του κόμματος στο πρόσωπό του.

Ο Πρόεδρος

Στο μεταξύ πληθαίνουν οι ψίθυροι για το ποια θα είναι η κυβερνητική πρόταση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήδη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θεωρείται ακλόνητο φαβορί. Όλοι αντιλαμβάνονται πως από την πρόταση του Τσίπρα για τον Αβραμόπουλο ο νέος πρωθυπουργός προσδοκά σε οφέλη.

Όμως το μπαλάκι πέφτει στη Ν.Δ., καθώς οι διαρροές από συνεργάτες του Σαμαρά υποστηρίζουν πως το κόμμα πρέπει να τηρήσει την σκληρή στάση που είχε επιλέξει και στην προεκλογική περίοδο.

Την ίδια ώρα, όμως τα περισσότερα εκ των στελεχών τονίζουν πως πρέπει να αποφευχθούν οι μικροπρέπειες, όπως η αποχώρηση από την ψηφοφορία. Αντιθέτως, ακόμη και κορυφαία στελέχη τονίζουν πως θα πρέπει να οικοδομήσουν σε αυτή την υποψηφιότητα, παρά τις περιορισμένες αρμοδιότητες του Προέδρου, τα θεμέλια για την αταλάντευτη παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και στο δυτικό γεωστρατηγικό πλαίσιο. Να την αναδείξουν ως εξισορροπητικό παράγοντα στις όποιες αποκλίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του.

Καταστροφική μοιάζει και η επιλογή, που συζητήθηκε, να απέχει η αξιωματική αντιπολίτευση από την διαδικασία εκλογής Προέδρου. Εκτός από θεσμικό ατόπημα, θα αποτελούσε προσβολή στα στελέχη και την ιστορία της κεντροδεξιάς αλλά και άμεση παραβίαση των όσων η ίδια η Ν.Δ. πρέσβευε περί εθνικής συναίνεσης και συνεννόησης, μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ζητούσε την ψήφο των βουλευτών για την εκλογή του κ. Δήμα.

Παράλληλα, μία αποχή της Ν.Δ. στη Βουλή, θα συνιστούσε ένα πρώτης τάξεως «δώρο» προς όσους θέλουν να αμφισβητήσουν τον κ. Σαμαρά. Η προεδρική εκλογή δεν είναι ψηφοφορία για ένα νομοσχέδιο. Είναι η κορυφαία στιγμή της Βουλής και, συνεπώς, μία εντολή της ηγεσίας για αποχή θα δημιουργούσε άμεσα το πεδίο επί του οποίου θα υπήρχε η καταμέτρηση όσων θα πειθαρχούσαν με την προεδρική γραμμή και των (περισσοτέρων) που θα ψήφιζαν υπέρ του υποψήφιου Προέδρου. Προφανώς, ο κ. Σαμαράς δεν θέλει να κάνει τέτοιες χάρες στους όποιους αμφισβητίες.

Μ.Κ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα