Αδιέξοδο στη συνάντηση για τους συμβασιούχους. Δεν ακούει ο Σκουρλέτης. Μας είπε «μαϊντανούς» λένε οι εργαζόμενοι

Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι κατέληξε και η νέα προσπάθεια το μεσημέρι της Δευτέρας να υπάρξει μια λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών, τα οποία πίγουν την Αθήνα και όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και σε συνδυασμό με τον καύσωνα απειλούν τη δημόσια υγεία των πολιτών.

Ο υπουργός εσωτερικών, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, σχεδόν δεν άκουσε την πρότασή τους και είχε έτοιμη την απόρριψη, αδιαφορώντας για τις τύχες χιλιάδων συμβασιούχων, αλλά και για την υγεία των πολιτών, οι οποίοι εν μέσω καύσωνα παραμένουν αντιμέτωποι με τη δυσοσμία και τις ασθένειες που προκαλούν οι τόνοι των σκουπιδιών στους δρόμους.

«Οι μάσκες έπεσαν. Αφού μας αποκάλεσε μαϊντανούς των καναλιών μέσα σε πέντε λεπτά είχε άποψη για την πρόταση μας» κατήγγειλε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, κατηγορώντας τον κ. Σκουρλέτη ότι «έχει πάρει τις αποφάσεις του να δώσει την καθαριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Ωστόσο κάλεσε τον υπουργό, έστω και την τελευταία στιγμή, να επεξεργαστεί την πρόταση της ομοσπονδίας και σημείωσε ότι «δεν θα του επιτρέψουμε να δώσει κάτω από το τραπέζι την καθαριότητα στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Τέλος ο κ. Τράκας χαρακτήρισε ανίκανο τον υπουργό Εσωτερικών να διαχειριστεί αυτό το μεγάλο ζήτημα που δημιούργησε ο ίδιος μαζί με την Όλγα Γεροβασίλη, τον Χριστόφορο Βερναρδάκη και τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

Την ίδια ώρα ο Πάνος Σκουρλέτης σε δηλώσεις του πριν και μετά τη συνάντηση ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει το απόγευμα νομοθετική ρύθμιση χαρακτηρίζοντας «εκτός τόπου και χρόνου» την πρόταση της ΠΟΕ –ΟΤΑ.

Η συνάντηση έγινε σε ηλεκτρισμένο κλίμα και προς στιγμήν απειλήθηκαν επεισόδια, όταν οι εργαζόμενοι άκουσαν τις προθέσεις του κ Σκουρλέτη και ξέσπασαν στους αστυνομικούς που τους εμπόδιζαν την είσοδο στο κτήριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είχαμε προειδοποιήσει, αλλά μας αγνόησε η κυβέρνηση

«Είχαμε προειδοποιήσει έγκαιρα. Αλλά η Κυβέρνηση επέλεξε να μας αγνοήσει, όπως επέλεξε να αγνοήσει και την πραγματικότητα. Έτσι φθάσαμε στην σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση. Η Κυβέρνηση πρέπει να πάψει να δίνει ψεύτικες υποσχέσεις», σχολιάζει στην παρέμβαση του στο θέμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισημαίνει ότι η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση, η οποία προβλέπει:

  • Πρέπει να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα των εργαζομένων συμβασιούχων που εξαπατήθηκαν από την Κυβέρνηση. Καταθέτουμε στη Βουλή σχετική τροπολογία.
  • Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.
  • Πρέπει να συναφθούν νέες συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την άμεση αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης, σύμφωνα πάντα με τα οριζόμενα στο Σύνταγμα.
  • Τέλος, πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές και πιο οικονομικές μορφές παροχής υπηρεσιών στον τομέα της καθαριότητας. Και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από συμπράξεις του Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς, ενώ πρέπει να πριμοδοτηθεί σε αυτούς η απασχόληση όσων έχουν σχετική εργασιακή εμπειρία. Έτσι θα προστατευθούν αυτοί που εργάζονται ήδη στον κλάδο.

Παρέμβαση εισαγγελέα για το θέμα

Έρευνα για τους τόνους σκουπιδιών που έχουν «πνίξει» τη χώρα διέταξε ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλίας Ζαγοραίος, προκειμένου να διερευνηθεί  αν διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα, όπως αυτό της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ο εισαγγελέας Δημ. Γκύζης θα διερευνήσει εάν και ποια αδικήματα διαπράττονται, καλώντας μάρτυρες και αξιολογώντας τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα