Αεράτο «δωράκι» €100.000 στον ΔΕΣΦΑ

Ένα… αεράτο «δωράκι» φέρεται να έκανε στον εαυτό του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), Σωτήρης Νίκας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα αποκαλύφθηκαν στη βουλή από τον βουλευτή και πρώην υπουργό της Ν.Δ., Κωνσταντίνο Σκρέκα.

Συγκεκριμένα ο «γαλάζιος» βουλευτής κατέθεσε ερώτηση με αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκη, αναφέροντας σε αυτήν ότι λίγες ημέρες πριν από τη συνταξιοδότησή του ο Σωτ. Νίκας έδωσε ο προαγωγή στον… εαυτό του. Το ακόμη πιο «νόστιμο» της υπόθεσης είναι ότι αυτή η αυτοπροαγωγή, φέρεται να αποτιμάται σε επιπλέον €100.000 όσο δηλαδή αυξήθηκε το εφάπαξ τους επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ, φτάνοντας τις €258.000!

Σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις Σκρέκα, ο κ. Νίκας πριν από την τοποθέτηση του στη θέση του προέδρου και CEO του ΔΕΣΦΑ, εργαζόταν στον Διαχειριστή ως απλός διευθυντής. Όπως αναφέρει ο ερωτών βουλευτήσ της Ν.Δ. «στις 11 Νοεμβρίου, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρείχε η θέση του, πέτυχε την έγκριση από το Εποπτικό Συμβούλιο της οργανικής του αναβάθμισης κατά δύο βαθμίδες, στον βαθμό του διευθυντή δραστηριότητας (γενικού διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο)».

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις του, ο Κ. Σκρέκας αναφέρει ότι λίγες ημέρες αργότερα από το παραπάνω συμβάν, ο κ. Νίκας παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική θέση να αυξήσει το εφάπαξ που δικαιούτο κατά περίπου 100.000 ευρώ, φτάνοντας στις 258.000 ευρώ.

«Το “χρυσό” εφάπαξ του “εκλεκτού” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φυσικά το πληρώνουν οι καταναλωτές», σημειώνει ο βουλευτής της Ν.Δ., μέσω της ακόλουθης διαδικασίας: Λίγες ημέρες πριν από την έγκριση της προαγωγής του, εξουσιοδοτήθηκε ώστε να εγκρίνει τη μεταφορά 10 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμα της εταιρείας σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας για να «διασφαλίσει» τα εφάπαξ του ιδίου αλλά και των άλλων εργαζομένων στον Διαχειριστή από… πιθανό «bail in».

Η σχετική εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο για τη μεταφορά του ποσού των 10 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικό προϊόν, σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, επικαλείται τόσο τον κίνδυνο ενός «bail in» όσο και την «εμπέδωση ασφάλειας και εργασιακής ειρήνης ενόψει πιθανολογούμενων διοικητικών μεταβολών λόγω της διαδικασίας αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εταιρείας».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «το ποσό αυτό έχει συμπεριληφθεί στον υπολογισμό της ανακτήσιμης διαφοράς του 2016 για τα επόμενα έτη». Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, το ποσό των 10 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων που πληρώνουν οι καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο. Ο βουλευτής της Ν.Δ. θέτει ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον το «χρυσό εφάπαξ» του κ. Νίκα «αποτελεί την πλουσιοπάροχη αμοιβή του για πιθανή συμβολή του στην υπονόμευση ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ και στην απώλεια πολύτιμων εσόδων για την ελληνική οικονομία».

Η πλευρά του ΔΕΣΦΑ υποστηρίζει ότι η ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. έχει ανακρίβειες. Επιβεβαιώνει την αναβάθμιση της οργανικής θέσης του κ. Νίκα και την αύξηση του εφάπαξ αλλά όχι στα επίπεδα που αναφέρει ο κ. Σκρέκας.

Ο ίδιος ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, μιλώντας στην Καθημερινή, αρνήθηκε να σχολιάσει και τόνισε πως θα απαντήσει στην Βουλή, με τη συνδρομή της νομικής του υπηρεσίας.

(Mε στοιχεία από το thepressroom.gr)

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα