Αεροπορική τραγωδία με 224 νεκρούς

Νέα αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε, αυτή τη φορά στην Αίγυπτο, όταν ένα ρωσικό αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν 224 άτομα,(κυρίως Ρώσοι τουρίστες) μεταξύ αυτών και 17 παιδιά, συνετρίβη  στην Χερσόνησο του Σινά.

Το αεροπλάνο ανήκε στην εταιρεία Kogalymavia και εκτελούσε την πτήση 7K9268, από το τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου στην Αγία Πετρούπολη και εξαφανίστηκε από τα ραντάρ 23 λεπτά αφότου απογειώθηκε από το διεθνές αεροδρόμιο του Σαρμ Ελ Σέιχ.

Παρά τις πρώτες αισιόδοξες αρχικές εκτιμήσεις, οι αιγυπτιακές αρχές ανακοίνωσαν πως δεν υπάρχουν επιζώντες.  Οσο για την εθνικότητά τους, εκτός από τρεις Ουκρανούς, οι υπόλοιποι ήταν Ρώσοι σύμφωνα με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Ωστόσο, την ώρα που ρωσικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι η πτήση 7K9268 συνετρίβη, υπήρχαν αναφορές από την Αίγυπτο ότι το αεροσκάφος είχε εντοπιστεί και πως όλοι οι επιβάτες του ήταν καλά στην υγεία τους, πληροφορίες οι οποίες διαψεύστηκαν λίγα λεπτά αργότερα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας.

Μάλιστα, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι ανέφεραν νωρίτερα ότι λίγη ώρα μετά την απογείωσή του και αμέσως μόλις βγήκε από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, το αεροπλάνο επικοινώνησε με την τουρκική υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας, ενώ Ρώσος αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο Ria Novosti ότι το αεροσκάφος εξαφανίστηκε κοντά στην Κύπρο και όχι στο  Σινά.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει εξακριβωθεί τι ακριβώς προκάλεσε το νέο αεροπορικό δυστύχημα. Πάντως, όσον αφορά στους επιβάτες, αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ότι το αεροπλάνο μετέφερε 212 άτομα, όμως, πληροφορίες από τη Ρωσία μιλούν για 224.

Αναφορές για μηχανικό πρόβλημα

Το αεροσκάφος που συνετρίβη ήταν 18 ετών. Αιγυπτιακά ΜΜΕ αποδίδουν τη συντριβή του σε τεχνικό πρόβλημα. Μάλιστα, Αιγύπτιος πιλότος που ανέλαβε τη διερεύνηση των αιτών του δυστυχήματος δήλωσε στο Ahram Online ότι ο πιλότος του Airbus ανέφερε στους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ότι είχε πρόβλημα και ζήτησε άδεια να προσγειωθεί στο πλησιέστερο αεροδρόμιο. Η ίδια πηγή εκτίμησε ότι το αεροσκάφος επιχειρούσε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Αλ- Αρις στο βόρειο Σινά.

Πριν από τη δήλωση του Αιγύπτιου πρωθυπουργού υπήρχαν συγκεχυμένες πληροφορίες, καθώς πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το αεροσκάφος είχε περάσει στον τουρκικό εναέριο χώρο και πως συνέχιζε το ταξίδι του με ασφάλεια, έχοντας επικοινωνήσει με τους εκεί ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ενα αισιόδοξο σενάριο το οποίο δυστυχώς διέψευσε η ανακοίνωση από την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ρωσικής υπηρεσίας αερομεταφορών, Σεργκέι Ιζβόλσκι, το αεροσκάφος έπρεπε να κάνει επαφή με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου 23 λεπτά μετά από την απογείωσή του, κάτι που όμως δεν συνέβη ποτέ.

Στα δύο κόπηκε το Αirbus λένε τα μέλη των συνεργείων διάσωσης

Στα δύο έχει κοπεί το αεροπλάνο, σύμφωνα με τα μέλη των σωστικών συνεργείων που επιχειρούν στην περιοχή της συντριβής.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, οι διασώστες περιγράφουν ανατριχιαστικές εικόνες, με νεκρούς επιβάτες -μεταξύ τους 5 παιδιά- ακόμη δεμένους στις θέσεις τους, ανάμεσα στα συντρίμμια.

Συλλυπητήρια από Πούτιν

Με ανακοίνωσή του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επιβαινόντων στο αεροσκάφος που συνετρίβη. Ηδη, ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στα αρμόδια υπουργεία να προσφέρουν βοήθεια σε αυτές τις οικογένειες και ζήτησε άμεση αποστολή διασωστών στο Σινά. Οι συγγενείς των ανθρώπων που βρίσκονταν στην πτήση έχουν αρχίσει ήδη να συρρέουν στο αεροδρόμιο Πούλκοβο, της Αγίας Πετρούπολης, αγωνιώντας να μάθουν κάποιο νέο.

«Θα συναντούσα τους γονείς μου», είπε σοκαρισμένη η 25χρονη Ελα Σμιρνόβα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Την τελευταία φορά που τους μίλησα μου είπαν ότι ήδη ήταν στο αεροπλάνο και μετά άκουσα την είδηση. Θα συνεχίσω να ελπίζω ότι είναι ζωντανοί, αλλά ίσως να μην τους ξαναδώ ποτέ», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

Σοκαριστικές περιγραφές από το σημείο της τραγωδίας

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους έχουν εντοπιστεί και ήδη έχουν ξεκινήσει το έργο τους οι ομάδες διάσωσης. Το αεροπλάνο κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στο κεντρικό Σινά και οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν καταστήσει δύσκολη την πρόσβαση των σωστικών συνεργείων στον τόπο του δυστυχήματος.

«Το Airbus έχει καταστραφεί εντελώς, το πιο πιθανό είναι πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί», δήλωσε αξιωματούχος ασφάλειας στο Reuters. Παρόλα αυτά, άλλος Αιγύπτιος αξιωματούχος ανέφερε στο Reuters ότι ο ίδιος άκουσε φωνές από παγιδευμένους επιβάτες, μέσα στο αεροσκάφος, το οποίο έχει κοπεί σε δύο κομμάτια. «Υπάρχει μέρος του αεροσκάφους με επιβάτες μέσα σε αυτό και οι ομάδες διάσωσης προσπαθούν ακόμη να μπουν. Ελπίζουμε να βρούμε επιζώντες. Ακούμε κραυγές ανθρώπων που πονάνε από μέσα», δήλωσε υπό το καθεστώς ανωνυμίας ο αξιωματούχος. Ομως, το μεσημέρι επιβεβαιώθηκε το πιο δυσοίωνο σενάριο, αφού αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχουν επιζώντες και πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί.

«Βλέπω μία τραγική σκηνή μπροστά μου», είπε ο ίδιος αξιωματούχος. «Πολλοί νεκροί στο έδαφος και πολλοί που πέθαναν ενώ ήταν ακόμη δεμένοι στις θέσεις τους», είπε. Σε ό,τι αφορά την κατάσταση του αεροσκάφους, συμπλήρωσε «Κόπηκε στα δύο. Ενα μικρό κομμάτι, της ουράς, που κάηκε και ένα μεγαλύτερο που έπεσε σε βράχο. Εχουμε ανασύρει τουλάχιστον 100 σορούς και οι υπόλοιποι είναι ακόμη μέσα στο αεροσκάφος». Ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι και τα 17 παιδιά που ήταν στην πτήση, ανασύρθηκαν νεκρά.

f

f2

f6

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα