Αθώωσε τον Γιάννο Παπαντωνίου το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ στην προανακριτική επιτροπή

Το σώου που ετοίμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ με την προανακριτική επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου του γύρισε μπούμερανγκ κι έτσι στο πόρισμα που θα σταλεί στην ολομέλεια της Βουλής, δεν θα ζητείται η άσκηση ποινικής δίωξης στον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Γιάννο Παπαντωνίου. Αντιθέτως, όπως αποφασίστηκε για το μεν αδίκημα της απιστίας έχει υπάρξει παραγραφή για το δε ξέπλυμα μαύρου χρήματος αρμόδια είναι η τακτική δικαιοσύνη και όχι η Βουλή. Με άλλα λόγια, ακόμα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά υιοθέτησαν όλα όσα υποστήριξε από την αρχή η Νέα Δημοκρατία για την απόφαση. Ως εκ τούτου, η αξιωματική αντιπολίτευση, η Ένωση Κεντρώων και το ΠΑΣΟΚ συνυπέγραψαν με την κυβερνητική πλειοψηφία το πόρισμα. Την ίδια ώρα, το Ποτάμι ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα, το ΚΚΕ έφτιαξε «δικό του».

Για να δικαιολογήσουν το φιάσκο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν ότι «υπήρχε πολιτική υποχρέωση να ερευνήσει ένα πρόσωπο για το οποίο υπάρχουν 3 τελεσίδικες καταδίκες».  Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία μετά το τέλος της συνεδρίασης υπενθύμιζε τις σοβαρές επιφυλάξεις που είχε διατυπώσει  όταν είχε ανακοινωθεί η πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης. «Πριν από μερικές μέρες ο Τσίπρας στο Υπουργικό έλεγε ότι θα κάνουμε ότι μπορούμε για την διαφθορά όπως αυτό που κάνουμε στα εξοπλιστικά με τον κ. Παπαντωνίου. Εμείς δεν συμμεριστήκαμε αυτή την αισιοδοξία, εκφράσαμε επιφυλάξεις νομικές και συνταγματικές», έλεγαν χαρακτηριστικά, υπαινισσόμενοι ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια τρύπα στο νερό.

“Να συνεχίσουμε”

Τη συνέχιση των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για τον Γιάννο Παπαντωνίου προτείνει το Ποτάμι. Ειδικότερα, στη δική του πρόταση, το Ποτάμι: 1)Υποστηρίζει ότι η πρόταση της πλειοψηφίας για την παραπομπή της υπόθεσης από τη Βουλή στη Δικαιοσύνη, λόγω αναρμοδιότητας, αντιβαίνει στο Σύνταγμα και πάσχει νομικά και δικονομικά, 2)Εισηγείται τη συνέχιση των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής για να καταλήξει σε παραδεκτό – κατά το Σύνταγμα – πόρισμα για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης κατά του τέως υπουργού, σύμφωνα με το άρθρο 86 παρ. 3 εδαφ. γ’.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα