Αιματοχυσία δίχως τέλος στο Αφγανιστάν

Η αιματοχυσία συνεχίζεται στο Αφγανιστάν αφού σε επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε στην επαρχία Χοστ του ανατολικού τμήματος της χώρας, στα σύνορα με το Πακιστάν, σκοτώθηκαν 17 άτομα. 

Η επίθεση σημειώθηκε στη διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Χοστ της ομώνυμης επαρχίας, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνονταν στην κατοικία του κυβερνήτη της επαρχίας Αμπντούλ Τζαμπάρ Ναΐμι κατηγορώντας τον για διαφθορά. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν, που εκδιώχθηκαν από την εξουσία το 2001 έπειτα από την εισβολή του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού, πολεμούν την υποστηριζόμενη από την Ουάσινγκτον κυβέρνηση στην Καμπούλ ώστε να την ανατρέψουν και πραγματοποιούν επιθέσεις ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των ξένων δυνάμεων έχει αναχωρήσει από το Αφγανιστάν από το τέλος του 2014, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πενήντα άνθρωποι είχαν σκοτωθεί τον περασμένο Νοέμβριο όταν καμικάζι ανατινάχθηκε στη διάρκεια ενός αγώνα βόλεϊ επίσης στη Χοστ, η οποία συνορεύει με τις περιοχές όπου ζουν οι φυλές στο Πακιστάν, ένα καταφύγιο των τζιχαντιστών όπου από τον Ιούνιο διεξάγεται μεγάλη επιχείρηση του πακιστανικού στρατού.

Η επαρχία Χοστ θεωρείται ένα από τα προπύργια του δικτύου Χακάνι, ενός ισχυρού κλάδου των Αφγανών Ταλιμπάν.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αστυνομίας της περιοχής Γκρεσκ, στην επαρχία Χελμάντ, προπύργιο των Ταλιμπάν στο νότο, σκοτώθηκε χθες βράδυ, όταν κατά τη διέλευση του αυτοκινήτου του εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου, ανακοίνωσαν σήμερα τοπικές υπηρεσίες ασφάλειας.

Παρ’ ότι τα εκρηκτικά που τοποθετούνται στην άκρη δρόμων, νάρκες ή αυτοσχέδιες βόμβες, έχουν στόχο να πλήξουν τις αφγανικές δυνάμεις, σκοτώνουν επίσης πολλούς πολίτες κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δόθηκε τον Φεβρουάριο στη δημοσιότητα, η σύγκρουση στο Αφγανιστάν συνέχισε να προκαλεί όλο και περισσότερα θύματα μεταξύ των αμάχων πέρυσι, με σχεδόν 3.700 νεκρούς και 6.850 τραυματίες, μια αύξηση 22% σε ένα χρόνο κυρίως λόγω της κλιμάκωσης των μαχών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα